Det har knyttet seg stor spenning til den blåblå regjeringens første statsbudsjett. Kulturminister Thorhild Widvey la i dag fram et budsjett med en økning på 262 millioner. Det frie musikkfeltet både økes, kuttes og står på stedet hvil.
– Dette kulturbudsjettet har en ny retning og tydelige prioriteringer, sa kulturminister Thorhild Widvey under departementets pressekonferanse på Operaen i dag. I forslaget til statsbudsjett for 2015 øker regjeringen kulturbudsjettet til totalt 12,5 milliarder kroner – en økning på 262 millioner fra i år. I tillegg foreslår de en økning på 473 millioner gjennom endring av tippenøkkelen, 122 millioner av dette til kulturformål.
– Jeg vil ha et mangfoldig kulturliv, og ønsker et kulturliv som skaper identitet og engasjement, sa kulturminister Widvey under pressekonferansen, og omtalte sitt første år i statsrådsstolen som en rik og spennende reise.
Opp og ned for det frie musikkfeltet
Innenfor det frie musikkfeltet går det litt opp og litt ned. Nasjonal jazzscene får den sedvanlige indeksøkningen. Fond for lyd og bilde økes med 4 millioner. Satsingen på musikkeksport og UDs reisestøtteordning ser ut til å reduseres. Musikkutstyrsordningen kuttes med fem millioner fra 32 til 27 millioner. – Jeg savner en offensiv satsning på gode lokaler for øving og fremføring av musikk, et av de viktigste tiltakene Enger-utvalget pekte på for å fremme den lokale kulturen, sier Rhiannon Edwards, daglig leder i Musikkutstyrsordningen.
I tillegg foreslås det i statsbudsjettet å flytte flere ordninger inn under tippemidlene, som blant annet Musikkutstyrsordningen og Tilskudd til landsomfattende musikkorganisasjoner.
I Widveys budsjettforslag får orkestrene en økning på til sammen 24,5 millioner, og korfeltet får en økning på nærmere 11 millioner. I motsetning til tidligere år kommenterer ikke statsbudsjettet musiker- eller arrangørordningene i Norsk kulturråd direkte.
Flytting og endring av poster
På bakgrunn av blant annet en evalueringsrapport av Norsk kulturråd (juni 2014) ønsker Kulturdepartementet å rydde opp i forvaltning og finansiering av tilskudd til kulturtiltak.
KUD ønsker å forenkle og tydeliggjøre oppgaver, og dette innebærer forslag om flytting og nedleggelse av flere poster. Post 74, som har blitt benyttet til tilskuddordninger og tiltak av mer varig karakter, foreslås avviklet i det nye budsjettet og midlene overført til nye poster. En rekke organisasjoner og institusjoner, som for eksempel Norsk jazzforum, fire av de regionale jazzsentrene og Trondheim Jazzorkester foreslås nå å flyttes til post 55 i Norsk Kulturfond.
– Dette krever et effektivt Kulturråd
Daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø, er ingen motstander av endringen, men mener at dette krever et langt mer effektivt system i Norsk kulturråd en hva er tilfelle i dag. – Med mange nye forvaltningsoppgaver må systemet i Norsk kulturråd helt klart effektiviseres om de nå skal forvalte midler til varige og landsomfattende organisasjoner og institusjoner. Vi er avhengig av forutsigbarhet og at utbetalinger kommer tidligere, sier Flesjø. Han fastslår at utbetalinger ved starten av hvert kvartal er en nødvendighet, eventuelt a-kontoutbetalinger. Flesjø understreker at Norsk jazzforum forvalter store tilskuddsmidler for blant annet jazzmusikere, og at forsinkelser kan få konsekvenser hele feltet.
«Erna-pakke» til Bergen
Kulturdepartementet slår beina under den såkalte «Giske-pakken» når de foreslår å kutte bevilgningen til Rock City Namsos med hele 4,1 millioner kroner fra 6 til 1,9 millioner. I stedet velger de å satse på en «Erna-pakke» til Bergen med en økning til Grieghallen på to millioner kroner som skal dekke rehabiliteringskostnader samt husleie for Bergen Filharmoniske Orkester, Festspillene i Bergen og Bergen Nasjonale Opera.
Frivillighet- og elitesatsinger
Regjeringen er opptatt av frivillighet og foreslår for 2015 å fjerne innmeldingsavgiften i Frivillighetsregisteret. – For de små frivillige organisasjonene vil fjerning av innmeldingsgebyret trolig føre til at flere melder seg inn. Dermed får de tilgang til grasrotandel og momskompensasjon, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.
I tillegg ønsker regjeringen å satse på talentutvikling innenfor kulturen, etter modell fra idretten, og foreslår å sette av 20 millioner til «Talent Norge» som skal være operativt fra januar 2015.
Ingen budsjettkamp?
KRF har sagt helt klart fra om at de ikke vil akseptere kutt i kulturbudsjettet, og Venstre har gitt signaler om det samme. Med dette statsbudsjettforslaget fra mindretallsregjeringen Høyre/Frp unngår trolig kulturminister Widvey tøffe budsjettforhandlinger og hestehandel. Økningen i kulturbudsjettet bør være spiselig for alle regjeringspartnere.
Av Camilla Slaattun Brauer
(pressefoto Thorhild Widvey: KUD/Ilja C Hendel)