Nyheter

Buddy-prisen til Jan Gunnar Hoff

Pianist, komponist og arrangør Jan Gunnar Hoff mottok torsdag kveld norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, for 2013. I begrunnelsen for tildelingen sier Norsk jazzforum blant annet at Hoff har vært blant eliten av norske jazzmusikere i flere tiår og har betydd enormt mye for det nordnorske musikkmiljøet.

Jan Gunnar Hoff mottok Buddy 2013 av Tore Flesjø, daglig leder i Norsk jazzforum. (foto: Henrik Dvergsdal)
Jan Gunnar Hoff mottok Buddy 2013 av Tore Flesjø, daglig leder i Norsk jazzforum. (foto: Henrik Dvergsdal)

Det var daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø, som torsdag kveld under Bodø Jazz Open overrakte Jan Gunnar Hoff den ærefulle prisen.  – Det er veldig hyggelig å overrekke Buddy-prisen til Jan Gunnar på hjemmebane. Han er en musiker i øverste klasse, og en sentral ildsjel og drivkraft for musikklivet i nord. Han er også festivalsjef for Bodø Jazz Open, det er derfor stas å hedre Jan Gunnar Hoff under hans egen festival, sier Flesjø.

Styret i Norsk jazzforum sier følgende om Buddyprisvinner Jan Gunnar Hoff:
«Pianist, komponist, arrangør, orkesterleder og professor Jan Gunnar Hoff (f. 1958) har vært blant eliten av norske jazzmusikere i flere tiår. Han har hatt særlig stor betydning for det nordnorske musikkmiljøet.

På 70-tallet var Jan Gunnar Hoff aktiv som musiker med egne band i hjembyen Bodø. Etter et opphold i Oslo, flyttet han på midten av 80-tallet til Trondheim hvor han studerte ved jazzlinja og spilte i band som Gunnar Berg Band og Pencil Time. I 1989 flyttet han tilbake til Nord-Norge og virket som landsdelsmusiker. Fra denne tiden og utover 90-tallet ledet han band i eget navn og jobbet tett med musikere som Knut Riisnæs, Tore Brunborg, Bjørn Kjellemyr og Audun Kleive, ga ut et stort antall kritikerroste plater og turnerte hyppig på norske og utenlandske scener.

Det høye aktivitetsnivået fortsatte utover 2000-tallet, med flere plateutgivelser og konserter, og musikalske samarbeid med blant annet Alex Acuna, Maria Joao, Mike Stern, Per Mathisen, Mathias Eick og Audun Kleive. Han skrev også bestillingsverket «Free flow songs» til Vossajazz i 2005.

I år er han nok en gang aktuell med albumet «Fly North» med musikerne Arve Henriksen, Anders Jormin og Marilyn Mazur, en plate som av anmelderne allerede er utropt til en av årets beste.

I tillegg til sitt musikalske virke har Jan Gunnar Hoff også vært en viktig pedagogisk ressurs ved både Universitet i Agder og Universitetet i Tromsø. Ved sistnevnte er han i dag professor, og hans utrettelige arbeid her har nå ført til at jazzlinja fra 2014 har fått egen avdelingsstatus. Han har i tillegg vært en sentral ildsjel og drivkraft for musikklivet i nord. Dette arbeidet er på mange måter summert opp ved at han i 2011 også var initiativtaker til festivalen Bodø Jazz Open, som arrangeres i disse dager.

Jan Gunnar Hoff har tidligere mottatt utmerkelser som Stubø-prisen i 1997 og TONOs Edvard-pris i kategorien kirkemusikk for verket «Meditatus». Nå er det tid for å føye Norsk jazz’ høyeste utmerkelse til lista; Buddy-prisen for 2013.»

Buddyprisvinnerne viser høydepunktene i norsk jazz
Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Prisen tildeles en musiker som både har utmerket seg som en fremragende utøver på sitt instrument og samtidig har betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse og kjennskap til musikkformen. Et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste seks tiårene. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

 (pressefoto: Henrik Dvergsdal)

 

Fra forsiden

Nyhet

Graver musikalsk gruve i Kongsbergs historie

I sjarmerende omgivelser i Høens Garasje skal kunstnerduoen Håvard Aufles og Fredrik Høyer hylle lokal identitet og kjærlighet til by og bygd. Bestillingsverket er laget i anledning Kongsberg Jazzfestivals 60-årsmarkering og byens 400-årsjubileum.

Nyhet

Jaap Blonk på nygammel grunn i Molde

I år finner Moldejazz tilbake til gamle spillesteder, og multikunstner Jaap Blonk skal opptre på to av disse, ved steinhytta på Hjertøya og kunstsenteret på Plassen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev