Nyheter

Jazzfestival for unge jazztalenter

I forkant av Oslo Jazzfestival arrangeres det en egen minifestival for unge jazztalenter med gjester fra Japan, Ukraina og store deler av Norge. Kids in Jazz arrangeres i Kråkstad, Oslo og Ski.

Formålet med mønstringen er å synliggjøre gevinstene med gehørbasert musikkopplæring, og å vise hva man kan oppnå ved eksponere barn for jazz i ung alder. Prosjektet er initiert av Improbasen, et landsdekkende ressurssenter for barn som vil lære å spille jazz.

Sapporo Junior Jazzschool
I februar ble Improbasen kontaktet av Sapporo Junior Jazzschool. Skolen i Japan er enestående på verdensbasis, med hele 60 barn som møter jazz og improvisasjonsmusikk allerede fra 6-årsalderen. Skolen har frembragt musikere som har gjort karriere bl.a. i USA. De samarbeider med de fremste internasjonale musikkinstitusjone på feltet, og har årlige samarbeidsprosjekter med bl.a. Berklee College of Music.

Gruppen som gjester Norge utgjør et helt storband, sammensatt av talentfulle 12-15-åringer. De er svært aktive, holder høyt kunstnerisk nivå, og har vært på flere utenlandsturer, bl.a. til Canada, Kina og Australia.

Oslo Jazzfestival
Improbasen har de siste årene vært faglig ansvarlig for Oslo Jazzfestivals Young Star Seminar. Her får unge jazzinteresserte anledning til spille i band som blir instruert av landets fremste jazzmusikere og pedagoger. I år gjennomføres seminaret en uke tidligere, slik at også seminardeltakerne kan delta på konsertene i forbindelse med besøket fra Japan. Japanerne skal også spille på Young Star Scenen i forbindelse med selve festivalen.

Voss Jazzskule og Improfolk
I tillegg er det invitert barn fra andre miljøer i Norge. Voss Jazzskule har fått stor oppmerksomhet for resultatene sine, og flere av elevene herfra har gått videre til de høyeste utdanningene for jazz i Norge. Et nytt skudd på stammen er Improfolk under ledelse av bl.a. Sigurd Hole og Karl Seglem. De starter et nytt tilbud denne sommeren, med jazzopplæring fra en folkemusikkvinkel. Deltakerne herfra er også invitert til mønstringen.

Youtube-sensasjon fra Ukraina
En video med den 11 år gamle trombonisten Polina Tarasenko fra Ukraina, har fått folk til å sperre øynene opp de siste ukene. Klippet har vært delt i musikkmiljøer over hele verden. Improbasen har klart å komme i kontakt med jentas foreldre via tolk, og forutsatt at det ordner seg med visum, vil denne talentfulle yndlingen også komme til Norge. I tillegg deltar selvfølgelig Improbasens egne dyktige elever.

– Et fellestrekk for alle disse aktørene, er at de kan vise til forbausende resultater ved å eksponere barn for komplekse musikkformer i ung alder. Det er også påfallende at opplæringstilbud på dette aldersnivået, har en jenteandel som er fullstendig snudd på hodet i forhold til den ubalansen man ser i bransjen forøvrig. ”Kids in Jazz” er så vidt vi vet det første forsøket på å føre disse miljøeene sammen, forteller Imposbasen.

Kids in Jazz:
Kråkstad Samfunnshus 11.8 kl. 18.00
Nasjonal Jazzscene 12.8 kl. 18.00
Rådhusteateret Ski 13.8 kl. 18.00

Fra forsiden

Uke 3, 2022: Kongle Trio + Henriette Eilertsen + Lotus + Mette Rasmussen Trio North

Hashtag innhold

Det er full bombing på jazzscenene igjen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev