Nyhet

Sildajazzpris til Marius Neset

Saksofonist Marius Neset ble fredag tildelt Statoils Sildajazzpris 2011. Neset, som tidligere i sommer mottok SpareBank 1 JazZtipendiat på Moldejazz, ble tildelt prisen fredag kveld i forkant av Randy Crawford & Joe Samples konsert i Maritim Hall i Haugesund.

Prisen ble delt ut av kommunikasjonsleder Ove Tungesvik fra Statoil og Bjarne Dankel fra Sildajazz. Juryen har bestått av leder av Stiftelsen Sildajazz, Gunnar Jæger, Sildajazzfestivalens daglige leder, Bjarne Dankel og Ove Tungesvik fra Statoil.

Statoils Sildajazzpris er på kr. 25 000,- og skal fortrinnsvis deles ut til en musiker, gruppe eller enkeltperson som har gjort seg fortjent gjennom sitt virke, for og med jazz. Prisen kan også tildeles som oppmuntringsstipend til yngre musikere som satser på en yrkeskarriere med jazz som basis. Statoils Sildajazzpris utdeles årlig under Sildajazzfestivalen.

Årets prisvinner Marius Neset, er fra Os i Hordaland og er nå bosatt i København. Han har en femårig masterutdanning supplert med toårig solistutdanning fra det Rytmiske  Musikkonservatorium i København. Han er medlem av bandene People Are Machines, Kaktusch og JazzKamikaze. Han har nå sitt eget band Golden Explosion. Marius Neset har 7-års utdannelse fra rytmisk konservatorium i København. Der har han studert både  saksofon og komposisjon og tatt steget opp i den internasjonale eliten på begge områder. Hans siste CD-utgivelse, “Golden Explosion” ble lansert i april i år og har fått strålende kritikker både i norsk og utenlansk presse. John Fordham i engelske Guardian skriver : “…not only combines Brecker’s power and Jan Garbarek’s tonal delicacy, but has a vision that makes all 11 originals on this sensational album feel indispensable, and indispensably connected to each other. On this evidence, Neset is on his way to being one of the biggest new draws on the circuit”.

Prisvinneren har spilt på Sildajazzen to ganger før, siste gang i 2009. Han spilte også på Lørdagsjazzen høsten 2010 i forbindelse med et seminar han holdt for musikklinjen på Skeisvang.

Juryens begrunnelse:
«Årets prisvinner kommer i høyeste grad inn under kategorien “morgendagens helter”. Han har hatt en imponerende utvikling og er en usedvanlig teknisk dyktig saxofonist. I tillegg til en tonekvalitet og et enormt rytmisk overskudd. Han er samtidig en sensitiv og lyttende musiker, som tilpasser seg de ensemblene han medvirker i. Marius Neset er også blitt en anerkjent komponist med en stor spennvidde i sitt uttrykk. Juryen ser på Marius Neset som en verdig kandidat som garantert vil bli lagt merke til utenfor Haugesund og landets grenser. Vi ønsker at Statoils Sildajazzpris i år skal være en inspirasjon for en talentfull og ambisiøs musiker. Vi ønsker han lykke til videre, og gleder oss til å høre han på Sildajazz på kommende festivaler.»

Fra forsiden

Vossa Jazz 2024 - dag 3

Mowday! Mowday!

FESTIVAL: Ekstatisk, politisk og rørende verk fra underkjente Shannon Mowday toppet årets Vossa Jazz. Les Audun Vingers siste rapport fra festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev