Nyhet

Stubøprisen til Jan Ditlev Hansen

Musikkjournalist og forfatter Jan Ditlev Hansen ble onsdag kveld tildelt Stubøprisen 2011 under Festspillene i Nord-Norge. Prisen deles ut hvert annet år til en person som har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge.

Stubøprisen er nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på 15 000 kroner.

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:
”I boka NORDLANDS TROMPET – nordnorsk jazz gjennom 90 år har Jan Ditlev Hansen dokumentert, systematisert og fremstilt nesten ett århundres nordnorsk jazzhistorie som ellers ville gått tapt, på en måte som ruver i det musikkhistoriske landskapet. Boka fikk en begeistret mottakelse da den ble presentert ved Festspillene i Nord-Norge 2010. Også anmelderne ga boka god omtale.

Jan Ditlev Hansen har siden han kom til landsdelen i 1969, vært en aktiv pådriver for jazzen både i Finnmark og i Troms. Bl.a. har han skrevet en bok om Varangerfestivalen. For et større publikum vil han imidlertid være best kjent for sitt ukentlige program Rundt midnatt i NRK P2. Gjennom flere enn hundre programmer har han med sine vidtfavnende jazzkunnskaper og smittende fortellerglede rekruttert skarer av nye lyttere til jazzen, og han har også på en fortjenestefull måte trukket fram CD-utgivelser og ikke-utgitte opptak fra landsdelen. Med sin musikkjournalistiske teft har han også holdt publikum oppdatert på og promotert både smale og ofte svært lokale jazzbegivenheter, ikke minst i utkantstrøkene!

Gjennom referanseverket om nordnorsk jazz har Jan Ditlev Hansen utvist både energi, vilje, kreativitet og en til tider ”Stubøsk” stahet for å drive gjennom sitt prosjekt. Han fryder seg åpenbart over nordnorsk jazz i alle sine fasetter. Jazzmiljøene i Nord-Norge bør fryde seg med ham. Jan Ditlev Hansen er en verdig mottaker av Stubøprisen 2011.”

Tidligere prisvinnere:
saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
saksofonisten Henning Gravrok (1991)
vokalisten Marit Sandvik (1993)
gitaristen Øystein Norvoll (1995)
pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
bassisten Konrad Kaspersen (2001)
trombonisten Øystein B. Blix (2003)
trompeteren Tore Johansen (2005)
gitaristen Hallgeir Pedersen (2007)
trommeslageren Finn Sletten (2009)

Fra forsiden

Nyhet

NTT: Spiller til fløyta går

Henriette Eilertsen solodebuterer på fløyte, Håvard Wiik anbefaler solopianofavoritter og Kafé Hærverks Vegard Heskestad er oppgitt over Kulturrådet.

I.P.A. – Victoria Nasjonal Jazzscene, 16. september 2021

Bandet som har alt

Kvintetten gjør deg iallfall grundig bortskjemt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev