Nyhet

Kongsberg Jazzfestival slipper flere navn

Frijazzsaksofonisten Peter Brötzmann fyller 70 år i mars og dette markeres av Kongsberg Jazzfestival. Brötzmann kommer til festivalen med både solo-, duo- og triokonsept.

Peter Brötzmann  er en helt sentral musiker i den frie, improviserte jazzmusikken. Når han nå fyller 70 år i mars, markeres dette av Kongsberg Jazzfestival. Brötzmanns kraftfulle og energiske spill blir å høre på tre forskjellige konserter. Det blir solokonsert, en unik duokonsert med Evan Parker og til sist konsert med trommeslager Paal Nilssen-Love og den italienske bassisten Massimo Pupillo fra bandet Zu.

Mazur i kirken
Blant de skandinaviske jazzmusikerne med et internasjonalt ry står perkusjonisten Marilyn Mazur i aller fremste rekke. På årets festival skal Mazur skape den riktige, litt høytidelige stemningen ved midnattsleite lørdag i den praktfulle Kongsberg kirke. Med i bandet er bl.a. den engelske pianisten John Taylor og vokalisten Josefine Cronholm.

Arild Andersen med ny kvintett
Bassisten Arild Andersen har til årets festival satt sammen en helt ny kvintett. Han har valgt musikere han har spilt med i diverse trioer de seinere åra: Marcus Stockhausen(tp), Tommy Smith(s), Carsten Dahl(p) og Patrice Héral(tr).

Håvard Stubø Quartet med Jonas Kullhammar
I gitarist Håvard Stubøs kvartett finner vi noen av Skandinavias beste jazzmusikere. Ekstra spennende er det at en av norsk jazz’ fineste saksofonister gjennom tidene, Knut Riisnæs, har slått seg sammen med disse mye yngre musikerne. ”Musikken er groovy, akustisk jazz bl.a. inspirert av Eddie Harris, John Scofield, Wayne Shorter og Jim Hall”, sier Håvard Stubø. Og musikken blir jo ikke mindre groovy når gjesten på denne konserten er svenske Jonas Kullhammar.

BMX med Per Jørgensen
BMX begynte som trio med Njål Ølnes(s), Thomas T. Dahl(g) og Øyvind Skarbø(tr). Musikken bygde på inspirasjon fra Paul Motions trio med Bill Frisell og Jim Hall. Etter at trompeteren Per Jørgensen kom med i bandet har BMX utviklet seg i en atskillig mer groovy og rytmisk retning. Her er det både skrevne komposisjoner og lange, fritt improviserte sekvenser.

Maria Faust Group
En av de friskeste og mest kreative musikerne i Københavns jazzmiljø er den estiske saksofonisten, komponisten, arrangøren og bandlederen Maria Faust. I sine komposisjoner forener hun impulser fra forskjellige musikalske retninger, som folkemusikk fra Estland, rock og jazz.

Fri-impro på Galleri Åkeren

Som vanlig byr Kongsberg Jazzfestival på konserter av det sjeldne slaget på Galleri Åkern. Torsdag blir det Norges-premiere på  duoen med trombonisten Radu Malfatti og laptopper Klaus Filip. Dette blir musikk av det stille, minimalistiske og ettertenksomme slaget. Fredag inntar tre tubaister galleriet. Kristoffer Lo, Martin Taxt og Robin Hayward utgjør trioen Microtub. Her blir det mikrotonalitet og utforsking av klangmuligheter.

Dobbelkonsert på Tubaloon
På forrige programslipp meldte festivalen at Primus er bekreftet til en av hovedkonsertene på Tubaloon. Denne konserten har allerede solgt flere hundre billetter, og festivalen spår publikumssuksess. Nå er det klart at det blir dobbeltkonsert på Tubaloon den kvelden med Motorpsycho. Etter 20 år låter Motorpsycho  fremdeles friskt og nyskapende, så lørdagskvelden på Tubaloon blir en storslagen fest for absolutt alle elskere av kvalitetsrock med jazzreferanser.

Kongsberg Jazzfestival arrangeres 6. – 9. juli.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzparagrafen lever!

Zakarias Meyer Øverli tolker Steve Grossman og JazzArkivets eksistens var truet etter at Stavangers jazzparagraf ble foreslått fjernet. La jazzlørdagen leve, sier nå vi!

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev