11. april 2014

Moskus
Mestertyven (CD/LP)

Om utgivelsen

Moskus sitt debutalbum «Salmesykkel» fikk strålende anmeldelser og ble nominert til hele to Spellemannspriser. På det etterlengtede oppfølgeralbumet «Mestertyven» tar trioen, bestående av pianist Anja Lauvdal, bassist Fredrik Luhr Dietrichson og trommeslager Hans Hulbækmo store steg i ny retning.

Låtene på «Salmesykkel» hadde vært på repertoaret til trioen lenge før de gikk i studio, men denne gangen valgte de en helt annen innfallsvinkel. Ærverdige Atlantis Grammofon Studio i Stockholm ble byttet ut med Risør kirke, flygel erstattet med piano, og innøvde låter med blanke ark.

Risør kirke er en korskirke i tre fra 1647 som hver sommer blir brukt som konsertsted under Risør Kammermusikkfestival «Vi rigget oss til i kirka sammen med lydtekniker Audun Strype, uten låtmateriale, men med hatten full av idéer etter flere turnéer og mye utforsking på øvingslokalet.»  At idéene ble videreutviklet, og at låtene ble til mens «båndet gikk»  er med på å gi albumet en helt spesiell nerve. Timer med opptak ble senere komprimert ned, og resultatet er et album med et mye større spenn, stor idérikdom og mer galskap enn i forrige runde. Meloditeften og lekenheten trioen la for dagen på debuten er fortsatt gjennomgående.

Grepet med å bytte ut den rike klangpaletten til et flygel med det mer hverdagslig klingende pianoet kan også virke radikalt, men kom helt naturlig for bandet. «Pianolyden oppleves som nærere og mer hjemmekoselig, og har en annen klangpalett. Litt hardere. Lyden gir oss også assosiasjoner til gamle innspillinger vi har hørt mye på – fra opptak gjort i kafeer og restauranter. Og sist men ikke minst føler vi oss mer likestilte som trio uten flygel. Mer som en enhet.»

Moskus er på sitt nye album uredde, instinktive og finurlige – litt som mestertyver flest.

Lenker

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Driftige distraksjoner

Mette Henriette inntar Operaen, vi møter Elina Duni, er på konsert med Needlepoint, og har dagbokessay om syv vidunderlige dager med kulturopplevelser og distraksjoner. Now’s The Time!

Nyheter

Schemes spilte seg videre til Jazzintro-finale

Det var kvartetten Schemes som sikret seg en finaleplass i Jazzintro 2024 da første runde av lanseringsprogrammet ble arrangert på Bergen Jazzforum torsdag kveld. I finalen under Moldejazz i juli skal bandet kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev