11. april 2014

Moskus
Mestertyven (CD/LP)

Om utgivelsen

Moskus sitt debutalbum «Salmesykkel» fikk strålende anmeldelser og ble nominert til hele to Spellemannspriser. På det etterlengtede oppfølgeralbumet «Mestertyven» tar trioen, bestående av pianist Anja Lauvdal, bassist Fredrik Luhr Dietrichson og trommeslager Hans Hulbækmo store steg i ny retning.

Låtene på «Salmesykkel» hadde vært på repertoaret til trioen lenge før de gikk i studio, men denne gangen valgte de en helt annen innfallsvinkel. Ærverdige Atlantis Grammofon Studio i Stockholm ble byttet ut med Risør kirke, flygel erstattet med piano, og innøvde låter med blanke ark.

Risør kirke er en korskirke i tre fra 1647 som hver sommer blir brukt som konsertsted under Risør Kammermusikkfestival «Vi rigget oss til i kirka sammen med lydtekniker Audun Strype, uten låtmateriale, men med hatten full av idéer etter flere turnéer og mye utforsking på øvingslokalet.»  At idéene ble videreutviklet, og at låtene ble til mens «båndet gikk»  er med på å gi albumet en helt spesiell nerve. Timer med opptak ble senere komprimert ned, og resultatet er et album med et mye større spenn, stor idérikdom og mer galskap enn i forrige runde. Meloditeften og lekenheten trioen la for dagen på debuten er fortsatt gjennomgående.

Grepet med å bytte ut den rike klangpaletten til et flygel med det mer hverdagslig klingende pianoet kan også virke radikalt, men kom helt naturlig for bandet. «Pianolyden oppleves som nærere og mer hjemmekoselig, og har en annen klangpalett. Litt hardere. Lyden gir oss også assosiasjoner til gamle innspillinger vi har hørt mye på – fra opptak gjort i kafeer og restauranter. Og sist men ikke minst føler vi oss mer likestilte som trio uten flygel. Mer som en enhet.»

Moskus er på sitt nye album uredde, instinktive og finurlige – litt som mestertyver flest.

Lenker

Fra forsiden

Nyhet

Mangfoldige Smeltedigelen

Smeltedigelen Musikkfestival i Mo i Rana åpner onsdag 18. oktober med Flere farger, en flerkulturell forestilling med barn og unge fra skoler og flykningmottak. Camilla Susann Haug, Bendik Hofseth m/Helge Iberg og Behop er blant andre på årets festivalprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev