16. oktober 2015

Håkon Thelin
Folk

Om utgivelsen

Folk – ny musikk for kontrabass i møte med fortellinger, poesi og maleri.

Håkon Thelin er en av landets mest innovative kontrabassister. Han balanserer virksomheten sin mellom utøving, komposisjon og undervisning; som solist og kammermusiker med blant andre POING og Unni Løvlid, og som lærer i samtidsmusikk og improvisasjon på Norges musikkhøgskole. Han turnerer over store deler av verden, og samarbeider også med ensembler som Ensemble Modern og Musikfabrik.

Folk viderefører et prosjekt fra Thelins forrige soloplate Light (vinner av Spellemannprisen i 2012), hvor han reflekterer rundt et musikalsk språk som han kaller for kontrabassens folkemusikk. På Folk dannes rammen av tre nye verk av Thelin som gir virtuose innblikk i flamencomusikken som klang, struktur og teknikk:

”I 2011 samarbeidet jeg med den spanske komponisten Mauricio Sotelo og en rekke flamencomusikere. Det inspirerte meg til å skrive noen verk hvor jeg utforsker til dels ekstremt komplekse tradisjonelle rytmiske og melodiske konsepter som har blitt rekomponert inn i kontrabassens og min egen klangverden”.

De andre verkene på CDen er komponert av Luciano Berio, Lars-Petter Hagen og Stefano Scodanibbio. Luciano Berio sin monumentale Sequenza XIVb, i Stefano Scodanibbio sin versjon for kontrabass, har musikalske referanser til den spansk-arabiske tradisjonsmusikken og til trommetradisjoner fra Sri Lanka. Verket er et av høydepunktene innenfor samtidsmusikkrepertoaret for kontrabass. Lars-Petter Hagen skrev Hymn som en lydarslått for kontrabass, i det han beskriver som ikke-eksisterende folkemusikk for en enorm, fiktiv hardingfele. Geografia amorosa av Stefano Scodanibbio utforsker de rytmiske og perkussive mulighetene for kontrabassen, som i dette terrenget viser seg å være et «magisk instrument» (Stefano Scodanibbio).

Musikken på Folk er satt sammen med tekster som er skrevet og lest av Ottar Kåsa, Ingfrid Breie Nyhus, Unni Løvlid, Sarah Ludwig-Simkin og Torgeir Rebolledo Pedersen. Tekstene reflekterer over musikkens, musikerens og instrumentets identitet, dens tradisjon og fremtid, eller gir dypt personlige assosiasjoner til disse.

Platecoveret er et kunstverk i seg selv: laget eksklusivt for denne utgivelsen av maleren Helge Røed. Folk er Thelins tredje plate på Atterklang.

Lenker

Fra forsiden

Nyhet

Mangfoldige Smeltedigelen

Smeltedigelen Musikkfestival i Mo i Rana åpner onsdag 18. oktober med Flere farger, en flerkulturell forestilling med barn og unge fra skoler og flykningmottak. Camilla Susann Haug, Bendik Hofseth m/Helge Iberg og Behop er blant andre på årets festivalprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev