19. april 2024

Morgonrode
Det som blir

Om utgivelsen

«Den litle jenta banka på døra:
– Kva gjeld det?
– Ville berre levere desse
songane.
– Ja vel? Kva er det slags
songar?
Det må du finne ut av sjølv,
men dei har det ikkje travelt,
og er fulle av sommar,
men ikkje berre det.
– Kva meiner du?
– At dei som verkeleg høyrer
etter, vil innsjå eit og anna
viktig og leve betre.
– Og det skal du ha meg til å
tru?
– Ja, det er magiske songar.»

– Utdrag fra Frank Tønnesen (Tønes) sin diktning om musikken på «Det som blir»

Ja, for det er magiske sanger som nå slippes på Morgonrode sitt nyeste album «Det som blir». Morgonrode tar deg med inn i et magisk, musikalsk landskap der tradisjonelt slåttespill veves sammen med egne tekster, og bandets egne komposisjoner smelter sammen med improvisasjonspartier farget av gruppas nyanserte og varierte bakgrunn. Morgonrode brakdebuterte med Spellemannpris, folkelarmnominasjon og strålende kritikker med bandets selvtitulerte «Morgonrode» i 2019. I 2020 kom gruppa med sitt andre album med den underfundige tittelen «Du milde verden».

Morgonrode er en eldre skrivemåte for «morgonrauda», den røde himmelen ved soloppgang, og er et godt bilde på bandets måte å lage folkemusikk på. Her står musikken fritt til å utfolde seg i nye himmelretninger etterhvert som soloppgangen tiltar og solstrålene brer seg utover dagen. Gruppa består av noen av landets ypperste, mest kreative og ettertraktede musikere, og har etter flere aktive år vokst tett sammen. Med den klanglige rikdommen av tre feler, langeleik, resonansstrenger, kontrabass og trommer, kombinert med fremoverlente groover og godt driv, har Morgonrode spisset sitt særegne banduttrykk og framstår som mer enhetlig enn noen gang.

Bak lydspakene har Bård Ingebrigtsen sørget for en levende og krystallklar lyd da plata ble innspilt i Naustet på Nesodden, noen vakre sommerdager i juni 2023. Videreforedlet ved mastering av Karl Klaseie. Inne i albumet kan du lese Frank Tønnesens (Tønes) bidrag med vakker diktning for å skildre musikkens vesen. Alt sammen formidlet og uttrykt med grafisk utforming av Sindre Buraas.

Morgonrode fortsetter samarbeidet med plateselskapet Ta:lik som i likhet med de tidligere utgivelsene også gir ut dette albumet, både i digitalt format og i det kledelige vinylformatet.

«Den raude himmelen ved soloppgang – ein ny dag kjem og ljoset tek over for myrkret. Det gamle er forsvunne og noko nytt og vakkert har erstatta det.»

Musikere

Rasmus Kjorstad - oktavfele, langeleik, sang, munnharpe
Helga Myhr - hardingfele, sang
Selma French Bolstad - fele, hardingfele, gitar, sang
Fredrik Luhr Dietrichson - kontrabass, sang
Andreas Skår Winther - trommer, sang

Lenker

Fra forsiden

Nyhet

Graver musikalsk gruve i Kongsbergs historie

I sjarmerende omgivelser i Høens Garasje skal kunstnerduoen Håvard Aufles og Fredrik Høyer hylle lokal identitet og kjærlighet til by og bygd. Bestillingsverket er laget i anledning Kongsberg Jazzfestivals 60-årsmarkering og byens 400-årsjubileum.

Nyhet

Jaap Blonk på nygammel grunn i Molde

I år finner Moldejazz tilbake til gamle spillesteder, og multikunstner Jaap Blonk skal opptre på to av disse, ved steinhytta på Hjertøya og kunstsenteret på Plassen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev