20. oktober 2023

Erlend Apneseth Trio with Maja S. K. Ratkje
Collage

Om utgivelsen

ERLEND APNESETH TRIO WITH MAJA S.K. RATKJE – Collage
Releasedato: 20.10.23

1. Tre vegar (06:38)
2. Fjernklang (1:36)
3. Spor etter spor (mellom oss) (04:46)
4. Kvi søve du (04:49)
5. Ein annan himmel (05:13)
6. Fuglane II (07:24)
7. Atterklang (03:00)

Usedvanlige improvisasjoner og et stort kreativt overskudd på Erlend Apneseth Trios nye album ‘Collage’.

Den siste albumutgivelsen fra kritikerroste Erlend Apneseth Trio er laget i samarbeid med den anerkjente eksperimentelle komponisten og vokalisten Maja Ratkje. Deres improviserte konsert i 2022 var et strålende kick-off for en fem dager lang festival, som heldigvis ble tatt opp på bånd. Etter å ha omarbeidet og utbrodert det innspilte materialet sammen med sin faste samarbeidspartner Jørgen Træen, er resultatet blitt et stort, innovativt og rikt lydlandskap med forunderlige variasjoner.

Å lytte til albumet er nærmest som å være på oppdagelsesferd, inn og ut av en drømmetilstand. Helt fra begynnelsen møtes lytteren av eldgamle stemmer på bånd, omgitt av forvrengte og spredte lyder. Fra ulende vind og den myke ringingen av sauebjeller, til den tidløse sildringen av en liten bekk. Strenger i ulike klangfarger svever over animerte knak og knekk, og samles til en symfoni. De vokale bidragene er spesielt interessante, og fungerer som veiviser på reisen, med sine resitasjoner og ulike klangfarger som tidvis og sømløst glir over til ikke-menneskelige lyder. Det velbalanserte mangfoldet av akustiske og elektriske lyder har blitt bandets varemerke, og har her blitt videreforedlet. De utfyller hverandre og skaper nye improvisatoriske stier å følge, og viser hvorfor dette er en av Norges mest unike konstellasjoner.

Møtet med Ratkje har tydelig påvirket Erlend Apneseth Trio til å utforske nye musikalske områder, med støy, klassisk samtidsmusikk og mer til. Det viser hvordan trioen er full av evne og vilje til å kontinuerlig utvikle seg og være nysgjerrige. Det er grunnen til at alle deres fire foregående album ble nominert til Spellemann i «åpen klasse», hvor «Salika, Molika» vant og også ble nominert til Nordic Music Prize.

«Collage» er et uforlignelig album bortenfor sjangerkategorier, hvor et spontant møte har avdekket vår tids musikk.

Erlend Apneseth: Hardanger fiddle
Stephan Meidell: baritone acoustic guitar, live sampling, modular synth
Øyvind Hegg-Lunde: acoustic & electronic drums, percussion, timpani
Maja S. K. Ratkje: voice, electronics

All music made by Apneseth/Meidell/Hegg-Lunde/Ratkje

Musikere

Stephan Meidell - gitar, effekter
Maja S. K. Ratkje - stemme, elektronikk
Øyvind Hegg-Lunde - trommer
Erlend Apneseth - hardingfele

Lenker

Fra forsiden

The Core - Victoria, Nasjonal jazzscene - fredag 12. april 2024

Kjerneverdienes festkveld

KONSERT: The Core virvler opp tradisjoner og spiller dem på plass.

Now's the time

NTT: Soulkick i vårsola

Thea Grant synger om havet, Amund Stenøien tolker John Coltrane, Hannah Furberg snakker om Amy Winehouse og Utlandet er ute med ny musikk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev