18. november 2022

Trygve Seim & Andreas Utnem
Christmas Songs

Om utgivelsen

Saxofonist og komponist Trygve Seim, og pianist og komponist Andreas Utnem har spilt sammen i 25 år. «Christmas Songs» er deres andre duo-album, og består av instrumental-improvisasjoner rundt velkjente julesanger, både norske og internasjonale. Låtene kommer ut som inderlige og poetiske, noen ganger også mystiske. Albumet er spilt inn i Tøyenkirka, og kvaliteten på innspillingen gir følelsen av å være til stede i kirka, hvor romklangen og akustikken kanaliserer ekte julestemning.

Andreas Utnem har jobbet som organist i Tøyenkirka siden 1996. På slutten av 90-tallet inviterte han Trygve Seim til å spille med på en gudstjeneste, der de improviserte rundt salmer og i tillegg fremførte egne komposisjoner. Siden da har Trygve regelmessig spilt på gudstjenestene, og dette resulterte i 2010 i deres første duo-album («Purcor – Songs for saxophone and piano» (ECM Records) som bestod av improviserte salmer og egne komposisjoner. Etter å ha spilt sammen i mange år har duoen utviklet en særegen sound, hvor de setter melodien i sentrum og improviserer lydhørt rundt dem.

Fokuset på melodi har vært en viktig del av «Christmas Songs» også, gjennom å utforske hvordan enkelheten i julemelodiene og julebudskapet ofte kan bevege og lodde dypt. Sangene er hentet fra hele verden og mange av dem er av gammel opprinnelse.

Trygve Seim (født 1971 i Oslo) har sin musikkutdannelse fra jazzlinja på Trøndelag Musikkonservatorium i Trondheim, med saxofon som hovedinstrument. Etter uteksamineringen i 1992 og frem til i dag (30 år) har Seim arbeidet fulltid som musiker, komponist og arrangør med hovedvekt på egne ensembler. Seim har turnert verden rundt både med egne ensembler og som sideman i andres ensembler (Manu Katché, Thomasz Stanko, Sinikka Langeland, Iro Haarla, Jon Balke, Jacob Young etc) og han medvirker på et utall CD-utgivelser på flere store plateselskaper, deriblant 21 CD’er på det prestisjefulle tyske plateselskapet ECM, alle 21 CD’er innspilt med legenden Manfred Eicher som produsent. Ingen annen norsk musiker under 70 år har medvirket på like mange ECM-CD’er som Seim. Seim har også komponert en rekke stykker på bestilling fra andre utøvere, deriblant Anne-Lise Berntsen, Tora Augestad og Trio Mediaeval m.fl.

Andreas Utnem (født 1973 i Oslo) har oppnådd internasjonal oppmerksomhet blant annet gjennom sitt samarbeid med Gjermund Larsen og Trygve Seim. Ved siden av jobb som kirkemusiker og komponist for teater, film og TV, både i Norge og Sverige, har han bidratt på rundt 50 album. I 2017 utga han soloalbumet “Night Hymns” (KKV). Det er som kirkemusiker han har hatt størst produksjon, med komponering av salmer, liturgiske ledd samt instrumental kirkemusikk. I januar 2023 gir han ut sitt andre album med egne komposisjoner fra denne katalogen.

Musikere

Trygve Seim - Saksofon
Andreas Utnem - Piano og trøorgel

Lenker

Fra forsiden

Nyheter

Første Jazzintro-runde på Bergen Jazzforum

Første runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Bergen Jazzforum torsdag 22. februar. Da spiller det to bandene ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Nyhet

Stort lørdagsslipp fra Kongsbergjazz

Tre nye artister annonseres til lørdagen på Kongsberg Jazzfestival. Susanna kommer med sitt Baudelaire-prosjekt med samtidsorkesteret Oslo Sinfonietta, Per Zanussi presenterer sin splitter nye kvartett, og Ingrid Olava gjester poesioasen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev