23. mai 2014

Håkon Thelin
a Stefano Scodanibbio

Om utgivelsen

“a Stefano Scodanibbio” er en hyllest til den legendariske italienske kontrabassisten Stefano Scodanibbio, og en dokumentasjon av samarbeidet mellom Scodanibbio og Håkon Thelin.

 

I 1980 og 1990 årene var Stefano Scodanibbio sentral i revitaliseringen av kontrabassen. Han spilte på de store festivalene i hele verden og dusinvis av verk ble skrevet spesielt for ham av komponister som Bussotti, Donatoni, Estrada, Ferneyhough, Frith, Globokar, Sciarrino og Xenakis. I tillegg var han en aktiv komponist og en fornyer av strykerinstrumentene. I de siste årene før han døde i 2012 var Scodanibbio preget av en uhelbredelig nervesykdom (ALS). En av de siste tingene han gjorde som utøver var å dra på en turné i Norge sammen med Håkon Thelin.

 

 På denne utgivelsen har Thelin samlet en del av live opptakene som ble gjort på turneen inkludert en duo for to kontrabasser og Jimi Hendrix-imitasjonen & Roll, begge komponert av Scodanibbio og utgitt på plate for første gang. Thelin og Scodanibbio improviserer sammen, og Thelin presenterer dessuten sine egne, etterlengtede, tolkninger av to sentrale verk av Scodanibbio, blant dem den monumentale adapsjonen av Luciano Berio sin Sequenza for cello.

 


I tekstheftet forteller Thelin personlige historier om møtene sine med Scodanibbio, og han dykker ned i musikken og spilleteknikkene for å prøve å bringe til overflaten det som var essensen i det nyskapende arbeidet til Scodanibbio. Coveret er designet av Lasse Marhaug.

 

Håkon Thelin vant Spellemannprisen i 2012 for soloplaten Light. I dag arbeider han som både bassist og komponist, han er førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole og han spiller med ensembler som POING, Oslo Sinfonietta, Ensemble Modern og musikFabrik. Håkon har forsket på og presentert en rekke nye spilleteknikker på kontrabassen. Og i samarbeid med folkesangeren Unni Løvlid fokuserer han på å knytte bånd mellom samtidsmusikken og folkemusikken.

 

 

Lenker

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Driftige distraksjoner

Mette Henriette inntar Operaen, vi møter Elina Duni, er på konsert med Needlepoint, og har dagbokessay om syv vidunderlige dager med kulturopplevelser og distraksjoner. Now’s The Time!

Nyheter

Schemes spilte seg videre til Jazzintro-finale

Det var kvartetten Schemes som sikret seg en finaleplass i Jazzintro 2024 da første runde av lanseringsprogrammet ble arrangert på Bergen Jazzforum torsdag kveld. I finalen under Moldejazz i juli skal bandet kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev