23. mai 2014

Håkon Thelin
a Stefano Scodanibbio

Om utgivelsen

“a Stefano Scodanibbio” er en hyllest til den legendariske italienske kontrabassisten Stefano Scodanibbio, og en dokumentasjon av samarbeidet mellom Scodanibbio og Håkon Thelin.

 

I 1980 og 1990 årene var Stefano Scodanibbio sentral i revitaliseringen av kontrabassen. Han spilte på de store festivalene i hele verden og dusinvis av verk ble skrevet spesielt for ham av komponister som Bussotti, Donatoni, Estrada, Ferneyhough, Frith, Globokar, Sciarrino og Xenakis. I tillegg var han en aktiv komponist og en fornyer av strykerinstrumentene. I de siste årene før han døde i 2012 var Scodanibbio preget av en uhelbredelig nervesykdom (ALS). En av de siste tingene han gjorde som utøver var å dra på en turné i Norge sammen med Håkon Thelin.

 

 På denne utgivelsen har Thelin samlet en del av live opptakene som ble gjort på turneen inkludert en duo for to kontrabasser og Jimi Hendrix-imitasjonen & Roll, begge komponert av Scodanibbio og utgitt på plate for første gang. Thelin og Scodanibbio improviserer sammen, og Thelin presenterer dessuten sine egne, etterlengtede, tolkninger av to sentrale verk av Scodanibbio, blant dem den monumentale adapsjonen av Luciano Berio sin Sequenza for cello.

 


I tekstheftet forteller Thelin personlige historier om møtene sine med Scodanibbio, og han dykker ned i musikken og spilleteknikkene for å prøve å bringe til overflaten det som var essensen i det nyskapende arbeidet til Scodanibbio. Coveret er designet av Lasse Marhaug.

 

Håkon Thelin vant Spellemannprisen i 2012 for soloplaten Light. I dag arbeider han som både bassist og komponist, han er førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole og han spiller med ensembler som POING, Oslo Sinfonietta, Ensemble Modern og musikFabrik. Håkon har forsket på og presentert en rekke nye spilleteknikker på kontrabassen. Og i samarbeid med folkesangeren Unni Løvlid fokuserer han på å knytte bånd mellom samtidsmusikken og folkemusikken.

 

 

Lenker

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev