MaiJazz 2014 - dag 1 cover
MaiJazz 2014 - dag 1

I Stavanger er det MaiJazz for 26. gang, og det begynte strålende med Pat Metheny Unity Group og 1284 tilhørere

– En veldig bra start!
Festivalsjef Per Hasse Andersen og daglig leder Helleik Kvinnesland er nøkternt enige om at 165 minutter Pat Metheny Unity Group i Stavangers praktfulle konserthus ga MaiJazz en start i stil med forventningene. Normalt forhåndssalg av billetter til hele festivalen gir håp om «tommelen opp» også når de endelige slutt-tallene legges frem.

I løpet av åpningskonserten var Metheny innom flere av sine musikalske revirer. Han startet solo med den 42-strengs Pikasso-gitaren og fortsatte med myke ballader med verdens rundeste elgitartone, frijazz og rivende bop-inspirerte forløp. Serveringen inkluderte selvsagt også hylende Roland synth-gitar og store, symfonisk-klingende klangmasser sammen med band og mekaniske «Orchestrion»-instrumenter, og i tur og orden duetter med bassist Ben Williams, saksofonist Chris Potter, tangent- og alt-mulig-mann Giulio Carmassi og trommeslager Antonio Sanchez. En fullsatt Fartein Valen-sal var intenst lyttende med på notene hele veien før publikum ség ut i stavangerkvelden med ekkoet av «Are You Going With Me» syngende i  sinnet.

Gulljazz
Tidligere på dagen hadde MaiJazz/Gulljazz stelt til konsert for distriktets godt voksne på Stokka Sykehjem, et initiativ som ble satt stor pris på av et publikum som på naturlig vis har vokst fra aktivt klubb- og konsertliv.

Og mens Metheny & co stadig var i gang i Konserthuset, samlet det danske pianoesset Carsten Dahl et halvt hundre tilhørere i et kjellerlokale under St. Petri kirke.  Samtidig dro et ungt lokalt lag, ledet av Anders Gleditsch (B3) og Petru Popa (piano) i gang en heftig jam i MaiJazz/Stavanger Jazzforums nye «base camp», Spor 5, og det ble rapportert om god stemning i begge lokalene.

180 frivillige
Dermed kunne MaiJazz-arrangørene oppsummere dag 1 i positive vendinger, vinke nightlineren med Metheny-bandet avsted i retning Bergen utpå natta og rette blikket mot resten av festivalen.
MaiJazz varer fram til søndag, har en økonomisk ramme på ca 7 millioner kroner og bæres ikke minst oppe av ca 180 frivillige entusiaster som er godt synlige i så vel bybildet som på de rundt regnet 50 arrangementene.

Terje Mosnes (tekst/foto)

 

Fra forsiden

Time Is A Blind Guide og Selma French – Victoria, Nasjonal jazzscene – 8. desember 2022

En guidet tur gjennom åpent lende

Time Is A Blind Guide tar oss inn i sitt eget område og spiller oss møre.

Meld deg på vårt nyhetsbrev