Buddy-prisen, Årets verk og Musikernes musiker var blant elleve jazzpriser som ble delt ut da hele jazz-Norge var samlet til Jazzprisen 2025 på Cosmopolite i Oslo lørdag 5. april.
Det ble en forrykende festaften på ærverdige Cosmopolite lørdag kveld, da jazzaktører fra hele landet var samlet for å hedre skaperne av musikken og andre aktører i miljøet. I løpet av et to timer langt show, ledet av komikerduoen Jakob Schøyen Andersen og Fridtjof Josefsen, fikk publikum servert et tettpakket program med livemusikk fra jazz og omegn, fra tverrkunstneriske uttrykk, leken improvisasjon og moderne jazz, til tradisjonsmusikk og tradjazz.
Elleve Jazzpriser ble delt ut, inkludert Buddy-prisen som helt siden 50-tallet har vært den høyeste utmerkelsen i norsk jazz. Hele jazzmiljøet har blitt invitert til å nominere kandidater til de elleve prisen, og ulike fagjuryer har vurdert de nominerte kandidatene og kåret vinnerne.
Dette er vinnerne (Jurybegrunnelser lenger ned):
Buddy-prisen: Eirik Hegdal
(med prisen følger kr. 75 000 fra Norsk jazzforum)
Norsk jazzforums hederspris: Jan Ole Otnæs
Årets verk: Colourful Houses av Shannon Mowday med Bergen Big Band
(med prisen følger kr. 10 000 fra Norsk jazzforum)
Jazzaktivisten: Sigurd Hole
(med prisen følger kr. 10 000 fra Norsk jazzforum)
Musikernes pris: Torstein Ellingsen
(med prisen følger kr. 10 000 fra Musikkens Studieforbund)
Jazzambassadøren: Miloud Guiderk
(med prisen følger kr. 10 000 fra Norsk jazzforum)
Årets jazzklubb: Skiensjazzdraget
(med prisen følger kr. 50 000 fra Norsk jazzforum)
Storbandprisen: Bodø Big Band
(med prisen følger kr. 25 000 fra Norsk jazzforum)
Frivillighetsprisen: Berit Mæland og Geir Mostad
(med prisen følger kr. 10 000 fra Norsk musikkråd)
Ungjazzprisen: Sommerkurset i JazzImpro
(med prisen følger kr. 20 000 fra Kavlifondet)
Jazzformidleren: SaltPeanuts
(med prisen følger kr. 10 000 fra Norsk jazzforum)
Unike trofeer av resirkulert plast
De unike Jazzpris-trofeene er designet av Nick Alexander og produseres av Plasteriet i Trondheim. Prisene er formet som en «J», og er laget av komprimert og resirkulert plast. Gjennom å bruke ulik farget plast og plast fra ulike kilder, får hver eneste pris et helt eget uttrykk. Resultatet blir aldri helt det samme for hver gang den presses, så hver pris blir helt unik for den enkelte mottaker.
Årets Jazzpris-trofeer ble laget av resirkulerte Kavli-tuber, og Kavlifondet delte ut et stipend på kr. 20 000 med Ungjazz-prisen. Denne prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, Trude Storheim. Andre prisutdelere var Tom Knappskog, avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet, Jazznytt-redaktør Audun Vinger, generalsekretær i Norsk musikkråd, Lise Gulbransen, generalsekretær i Musikkens Studieforbund, Ludvig Claeson og daglig leder for Nordnorsk jazzsenter, Ulla-Stina Wiland.
Samlet jazz-Norge i Oslo
Jazzprisen ble arrangert 5. april 2025 på Cosmopolite Scene, og sammenfallt med Norsk jazzforums landsmøtehelg, hvor store deler av feltet samles. Godt over hundre landsmøtedelegater fra hele landet deltok på Jazzprisen, i tillegg til ordinært publikum.
Jazzprisen vil ambulere hvert annet år og arrangeres i forbindelse med Norsk jazzforums landsmøter. Det gjøres i samspill med lokale klubber, festivaler og regionale jazzsentre. Østnorsk jazzsenter var medarrangører i Oslo i 2025.
Begrunnelser:
Buddy 2025
Foto: Peder Ebbesen
Buddy er den høyeste utmerkelsen i det norske jazzmiljøet. Prisen tildeles en musiker som har utmerket seg som en fremragende utøver på sitt instrument og samtidig betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse og kjennskap til musikkformen.
Året Buddy-mottaker en ledende musiker, komponist, bandleder og igangsetter i norsk og internasjonalt jazzliv. Helt siden han avsluttet studietiden på Jazzlinja ved NTNU på mot slutten av nittitallet, har han kjørt på med et unevnelig antall prosjekter og band. Årets Buddy-mottaker er en fantastisk ensemblemusiker, har komponert og arrangert for store besetninger, og omtales som en sterk inspirator.
I 2002 startet Eirik Hegdal sitt 15-årige engasjement som kunstnerisk leder for Trondheim Jazzorkester, samtidig som han etablerte bandet Alpaca Ensemble, begge prisvinnende prosjekt som i høy grad bidrar til å bevege ensemble-/improvisasjons-/kunstmusikken videre gjennom nyskaping og utvikling. I Hegdals periode som kunstnerisk leder etablerte Trondheim Jazzorkester seg som et av Europas ledende store ensembler. Hegdal skrev og arrangerte musikk til samarbeidet med Joshua Redman med premiere på Moldejazz i 2006, et prosjekt som turnerte og spilte konserter på viktige festivaler rundt om i Europa de neste ti årene. Han har også arrangert musikken fra Bleak House av Terje Rypdal og komposisjoner av Dave Holland til konserter med orkesteret på Moldejazz i 2007 og 2011.
Eirik Hegdal har gjennom karrieren samarbeidet med en rekke sentrale internasjonale, nordiske og nasjonale musikere, og vært involvert i uttallige bandprosjekter. Det startet i studietiden med Dingobats i 1995, og siden etablerte han Trio Alpaca og Alpaca Ensemble. Han har ledet Team Hegdal siden 2010, og bandet har fem kritikerroste utgivelser bak seg, med blant annet Spellemannspris i 2016. Han har hatt en sentral plass blant annet i Per Zanussi sine grupper Zanussi 5 og Zanussi 13, og medvirker i Superless og Eklektisk samband. I tillegg har han spilt i ulike konstellasjoner med blant annet Eldbjørg Raknes, Ståle Storløkken, Ola Kvernberg og Stian Westerhus.
Eirik Hegdal mottok sammen med Asle Karstad Heddaprisen i 2014 for medvirkning i forestillingen «Hundre Hemmeligheter», han mottok Kongsberg jazzfestival store musikkpris i 2018 og er blitt nominert til Spellemannsprisen i klassen TONO’s komponistpris en rekke ganger. Eirik Hegdal er også førsteamanuensis ved NTNU utøvende musikk og studieprogramleder for jazzutdanningen.
I tillegg til å være en uhyre sterk fagperson, utøver, komponist og arrangør, beskrives Eirik Hegdal som en utrolig likandes og trivelig type, i overkant beskjeden og ydmyk på egne kunstneriske vegne – alltid blid, hjelpsom og med omtanke for andre. En på alle vis god Buddy!
Norsk jazzforums hederspris 2025
Foto: Alf Simensen
Norsk jazzforums hederspris er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.
Og årets hederspris-mottaker er en person som definitivt har satt spor etter seg, som jazzbyråkrat, idealist og som nettverksbygger, og har i snart en mannsalder vært en helt sentral person i norsk jazzliv. Han startet som konsertarrangør i ung alder, og han var med da Nordnorsk jazzforum ble etablert i 1969, ledet Ad Lib jazzklubb i Bodø fra 1979, var leder for Bodø kulturhus fra 1991–2001 og deretter festivalsjef for Moldejazz fra 2001 til 2013. Han var også sentral i etableringen av Nasjonal jazzscene, Victoria, og under hans ledelse har scenen etablert seg som en av Europas desidert beste og viktigste jazzklubber.
Jan Ole Otnæs sitt engasjement for norsk jazz ble synlig nasjonalt gjennom ulike verv fra tidlig 80-tall. Først som styremedlem og så nestleder i Norsk Jazzforbund fra 1981 – 97, og som styremedlem og -leder i Den Norske Jazzscene fra 1991 – 99. Da Norsk jazzforum ble etablert i 1997, etter en sammenslåing av tre nasjonale jazzorganisasjoner, ble Otnæs nestleder og deretter styreleder for organisasjonen. Gjennom hans tid i Norsk jazzforums styre har organisasjonen vokst og etablert seg som en samlende organisasjon for hele jazzfeltet. Otnæs har i stor grad bidratt til å organisere og styrke rammebetingelsene for norsk jazz. Han har også vært en organisatorisk bidragsyter i norsk musikkliv generelt, og har blant annet sittet i Rådet i Norsk kulturråd og som utvalgsleder for Kulturrådets fagutvalg for arrangører.
Otnæs’ store internasjonale nettverk, blant annet fra hans tid som festivalsjef for Moldejazz og som styremedlem og deretter president i Europe Jazz Network, har vært vesentlig for å løfte og synliggjøre norsk jazz i utlandet. Han nyter stor respekt internasjonalt og dette har kommet det norske jazzmiljøet til gode. Otnæs har benyttet enhver anledning til å fremme norsk jazz ute i verden, og har delt generøst sine kontakter og sin kunnskap med resten av jazzmiljøet. Han har alltid hatt en åpen dør, og har bidratt med sin kompetanse til musikere, arrangører og andre aktører i jazz- og kulturlivet.
Jan Ole Otnæs er høyt verdsatt både av musikere og av kolleger i jazzmiljøet. Han har lagt sjel og skjorte i jazzarbeidet, med en inderlig dedikasjon. Han sitter på en unik kunnskap om norsk, nordisk og internasjonal jazz, og ikke minst gode og viktige historier fra et langt liv i jazzens tjeneste.
For halvannet år siden takket Jan Ole Otnæs av som direktør for Nasjonal jazzscene og gikk, i følge eget utsagn, over i pensjonistenes rekker. Men heldigvis for oss, har han fortsatt sitt arbeide for norsk jazz gjennom ulike verv og i formelle og uformelle sammenhenger, slik han har gjort i snart seksti år. I 2023 mottok han vel fortjent Kongens fortjenstmedalje, og nå ønsker norsk jazz å hedre han med sin egen pris. Norsk jazzforums Hederspris 2025 går til Jan Ole Otnæs!
Årets verk
Foto: Peder Ebbesen
Dype ambisjoner, historisk forskning, store besetninger og pasjonert innlevelse er hva som kjennetegner de nominerte til Jazzprisen i kategorien Årets verk. John Andrew Wilhite lagde ny musikk basert på undersøkelser av Bristol-orkesterets aktiviteter under den tyske okkupasjonen. Shannon Mowday og Bergen Big Band fant en musikalsk linje mellom Cape Town og Bryggen i Bergen. Og Nordnorsk Jazzensemble gjenopplivet og nytolket impulser fra kvensk musikk og kulturhistorie.
Tre meget sterke kandidater, med en vinner.
Som en del av Bergen Big Bands bestillingsverk som hadde premiere på Vossa Jazz 2024, valgte saksofonist og komponist Shannon Mowday å trekke lange kulturelle linjer, fra de fargerike husene på Bryggen i Bergen, til det ditto området Bo-Kaap i Cape Town. Mowday vokste selv opp i Sør-Afrika, og har god kjennskap til grimme politiske realiteter, musikkhistorien derfra, og betydningen av kulturutveksling. Et svært velsvingende Bergen Big Band var i tillegg utvidet med perkusjonist/vokalist Sidiki Camara og trombonist Jørgen Bjelkerud som solister for anledningen – men verket er i stor grad en fremvisning av ekstatisk og egalitær musikkglede mellom de mange på scenen og hvordan denne gleden og kunstnerisk opplysningsarbeid møter sitt – ofte dansende – publikum.
Jazzaktivisten
Foto: Alf Simensen
Går til en person eller bevegelse som oppleves som en viktig stemme, og som er med å sette dagsorden, som inspirerer andre og peker på kvaliteter av betydning for tiden vi lever i, både i og utover jazzfeltet. Dette kan være gjennom aktivitet, handlinger og ytringer, eller en som bruker sin posisjon til å fremme viktige saker og skaper interessante samtaler.
Årets mottakers form for aktivisme er også en naturlig inkorporert del av det kunstneriske uttrykket. Nærhet til og bevissthet om naturen, og musikalske tolkninger og skildringer av denne, og av savnet etter den. Mottakeren tenker annerledes på konserter, karriere, turnering, innspilling, promotering og hele det moderne jazzlivet. Årets mottaker tar avstand fra å bruke sosiale medier, har lagt opp klimavennlige turneer, og setter også opp en rekke meditative konserter på morgenen. Årets vinner er Sigurd Hole!
Musikernes pris
Foto: Alf Simensen
Til Musikernes pris er det musikere som nominerer aktive utøvere, som bidrar ekstra mye til dagens musikkliv, gjennom sin musikk, sine aktiviteter, med sin kreativitet og inspirerende tilstedeværelse.
Årets prismottaker beskrives ikke bare som en dyktig musiker, men også som en booker, produsent, pedagog, skribent og en kollektiv kollega som ofte skaffer spilleoppdrag for andre. Medmusikere forteller at han alltid er på plass, alltid proff, hyggelig og på tilbudssiden. Han kjenner alle, og er blitt en slags blekksprut med jazzarmer i alle retninger rundt om i det norske jazzmiljø. Han er raus og inspirerende, og er en høyt verdsatt musikerkollega.
Som musiker har han utgitt og spilt på en lang rekke plateutgivelser, og er en av Oslo-områdets mest brukte trommeslagere. I tillegg til å spille, undervise og holde foredrag, er han ansvarlig for konsertserien Jazzakademiet i Oslo Konserthus, styremedlem i Oslo Jazz Circle og primus motor for Skigruppa for Musikanter. Han driver bookingbyrået JazzProvider, og av band han er aktiv i kan vi nevnte i fleng; Magnolia Jazzband, Prima Vista Social Club, Rubber Soul Quartet, Majken Christiansen Kvintett, The Sinatra Songbook og Gigaphonics.
Musikernes pris tildeles Torstein Ellingsen.
Jazzambassadøren
Foto: Alf Simensen
Jazzambassadøren tildeles en person eller aktør som fremmer utbredelse av jazzmusikk utover Norge, som også innebærer gjensidig kulturutveksling internasjonalt.
Årets prismottaker vokste opp i Marokko, som pantomimeartist på halvproff basis ved siden av å drive ungdomsherberge i Casablanca. I 1970 brakte kjærligheten ham til Norge, og helt siden de første jazzkonsertene på Emma Hjorth, og fram til i dag, har Jazzambassadøren brakt musikk fra alle verdens hjørner til Bærum og Oslo, hvor et stort publikum har fått store musikkopplevelser. Selv var han hyppig gjest på Club 7, og da de måtte stenge dørene åpnet han Musikkflekken i Sandvika i 1986.
Fem år senere etablerte han Cosmopolite, hovedscenen for jazz, rytmisk og flerkulturell musikk, i Industrigata på Majorstuen i Oslo. Etter hvert også biscenen Belleville, og ferden gikk videre til Munkedamsveien til Møllergata, før de flyttet hit til Kulturslottet Soria Moria på Torshov i 2008. Cosmopolite har opp gjennom årene hatt et betydningsfullt samarbeid med bl.a. Rikskonsertene om å huse Etnisk Musikklubb og etablere festivalen Oslo World. Cosmopolite Scene var også en del av paraplyen og huset Nasjonal jazzscene før denne ble etablert på Karl Johan.
Cosmopolite er, som navnet tilsier, et sted for verdensborgere – og drivkraften bak det hele, Miloud Guiderk, mannen med det store hjertet, er så definitivt en kosmopolitt som gjennom hele sitt livsverk har arbeidet under mottoet Music Breaks All Borders. Miloud har et brennende engasjement for å bringe folk sammen til musikk og til mat, og er utrettelig på søken etter den neste konserten. Gjennom en usnobbete programprofil, hvor utvelgelseskriteriene ikke handler om sjanger eller om å hegne om spesialiserte tradisjoner, men heller om å presentere fet musikk på tvers av sementerte kategorier – har Jazzambassadøren og Cosmopolite introdusert et bredt konsertpublikum for de fremste artistene fra mange kontinenter. På Cosmopolite får du latin på tirsdag, ethio-jazz på onsdag, gospel på torsdag, fusion på fredag og Jazzprisen på lørdag.
Jazzambassadøren 2025 tildeles Miloud Guiderk.
Årets jazzklubb
Foto: Alf Simensen
Årets jazzklubb tildeles årlig en av Norsk jazzforums medlemsklubber. I vurderingen legges det vekt på blant annet en bevisst og målrettet programpolitikk, god gjennomføring av arrangementene og god organisering. Juryen ser også på klubbens betydning for et gitt miljø, dens utvikling og evne til nytenking.
Årets jazzklubb 2025 er en arrangør som i en årrekke har vist stor evne til nytenkning både når det gjelder programmering og formidling. Klubben er sentral i det lokale jazzmiljøet, og er et verdsatt samlingspunkt for områdets musikkentusiaster. Klubben bidrar gjennom både egen virksomhet og med sine fruktbare samarbeid med andre aktører, både lokalt og regionalt, til å opprettholde et rikt jazztilbud gjennom hele året. Årets jazzklubb 2025 befinner seg i det som også er hjembyen til flere profilerte jazzmusikere, noe de vet å verdsette, og som begge parter nyter godt av. Klubben bidrar også aktivt til synliggjøring av jazzen også utenfor konsertlokalets vegger, spesielt gjennom sitt nære samarbeid sommerstid med konsertserien Parkjazz. Klubben var også vertskap for den aller første jazzprisen, som fant sted for to år siden i Ibsenhuset i Skien. Mottaker av prisen Årets jazzklubb 2025 er Skiensjazzdraget!
Storbandprisen
Foto: Peder Ebbesen
Storbandprisen går til en aktør som har stor betydning for storbandmiljøet og for norsk jazz. Den eller de som mottar prisen har bidratt til å skape ringvirkninger som har betydning for et større miljø. De må være ildsjeler, som både spiller en rolle for det sosiale, så vel som det musikalske. Med Storbandprisen følger 25 000 kroner fra Norsk jazzforum, som skal gå til et valgfritt formål som kommer storbandet eller storbandmiljøet til gode.
Storbandprisen 2025 går til en aktør som i en imponerende årrekke har stått for en uvurderlig rekrutterings- og utviklingsarena for så vel unge som for etablerte jazzmusikere. Årets prismottaker er et ensemble som har eksistert siden 1977, og har gjennom årenes løp opparbeidet seg en lang merittliste hva samarbeidspartnere angår. Det har blitt lagt stor vekt på å jobbe med norskspråklig musikk i storbandformat, og ensemblet har gjort prosjekter med artister som ikke bare er norske, men som er kjente navn fra den hjemlige landsdelen. Men storbandet evner også å se ut over landegrensene, og er aktive med ulike samarbeidsprosjekter med storband og storbandledere fra flere andre land.
I sin hjemby er prismottakeren en viktig musikalsk aktør, og et populært storband som kan skilte med god publikumsoppslutning. De er godt synlige i det som foregår på musikkscenen, og de er delaktige i Bodøs kulturliv, blant annet som medarrangør av fjorårets utgave av Nordnorsk Storbandfestival.
Storbandet som mottar Storbandprisen 2025 ledes av Roger Johansen, og heter Bodø Big Band!
Frivillighetsprisen
I over 30 år har Berit Mæland og Geir Mostad fra Trondheim jobbet som frivillige på utallige festivaler og konsertscener, både i hjembyen og på arrangementer landet rundt. Ekteparet, lidenskapelige opptatt av musikk og med bankende hjerte for jazz, har nærmest blitt et begrep i frivilligheten. De er beskrevet som store forbilder på frivilligfeltet, der de har skapt rammer og arenaer hvor alle i teamet føler seg ivaretatt. Berit og Geir har gjort det lille ekstra for så mange, og har stått med åpne armer og tatt imot ferske ungdommer og musikkstudenter, engasjerte foreldre og pensjonister, i møte med konsertkulissene for første gang.
Berit og Geir har også betydd mye for mange musikere, både profesjonelt og privat, og har skapt et miljø hvor alle føler seg hjemme. De har hatt en varme og en inkluderingsånd som beskrives som svært inspirerende, og har jobbet uselvisk på musikkens og arrangementenes premisser uten noe ønske om å fremme seg selv. Likevel, den eksepsjonelle dugnadsånden har ikke gått upåaktet hen, paret har tidligere mottatt både Trondheim Jazzfestivals Hederspris og Molderosen. Nå er det hele det norske jazzmiljøet som ønsker å gi sin heder. Geir døde dessverre brått i fjor etter kort tids sykeleie, men Berit er fortsatt i sving og bidrar med sin erfaring, kunnskap, estetisk sans og varme personlighet. Den innsatsens er det mange som setter enormt stor pris på! Norsk jazzforums Frivillighetspris 2025 tildeles Berit Mæland og Geir Mostad.
Ungjazzprisen
Foto: Alf Simensen
Rekruttering er avgjørende for å opprettholde en levende og vital jazzscene. Den unge, musikalske nysgjerrigheten og spillegleden må gis næring, og den aspirerende musikant må motiveres gjennom utviklingsmuligheter og en arena å utfolde seg på.
Ungjazzprisen 2025 går til en aktør som gjennom mange tiår har arbeidet med å legge forholdene til rette for nettopp dette, og med å spre interesse for jazz og improvisert musikk blant unge på terskelen til et musikerliv. Det tradisjonsrike Sommerkurset i Jazzimpro har nærmest blitt en institusjon i norsk jazz, og siden etableringen i 1975 har en lang rekke av landets fremste musikere vært innom, både som unge, håpefulle musikanter, og som inspirerende instruktører. Tidligere deltakere beskriver kurset som svært viktig for sin musikalske karriere, og en formativ opplevelse som har staket ut veien videre, der de har etablert sosiale og kollegiale bånd som følger dem livet gjennom. Sommerkurset har ingen øvre aldersgrense, og det er kanskje også en av årsakene til suksessen, at det skapes en læringsarena med spennende musikalske møter på tvers av generasjoner.
Sommerkurset i Jazzimpro ble startet opp av Agder Folkehøgskole, og har gjennom årene blitt driftet av ulike aktører som Norsk Jazzforbund, Foreningen Norske Jazzmusikere og Norsk jazzforum. Som administrative, kunstneriske og pedagogiske ledere, omtrent siden den spede start, har musikerne Knut Værnes og Torgrim Sollid vært sentrale. De to tok selv over driften for fullt i 2009, og Værnes holder fortsatt koken som primusmotor.
I 2025, når kurset nå kan markere imponerende 50 år, er det en stor glede å tildele Sommerkurset i Jazzimpro Ungjazzprisen 2025!
Jazzformidleren
Foto: Alf Simensen
Jazzformidleren tildeles aktører som evner å skildre og formidle det rike musikklivet jazzen omfatter.
I over 10 år har denne jazzformidleren opplyst, oppdratt og oppfordret lyttere, lesere og konsertgjengere til følge med på hva som skjer på jazzfronten. I en tid der allmennkringkastere og store mediehus ser ut til å nedprioritere dekningen av den fineste og mest levende kunstformen vi har, er denne jazzformidleren ett lysende eksempel på det å ta saken i egne oppbrettede ermer og gjøre det nødvendige. Formidleren anmelder jazz på et høyt faglig nivå og gir særlig oppmerksomhet til festivaler, konserter og utgivelser som beveger seg i undergrunnen av det etablerte. Med et næringsinnhold på over 49% fett og ei klype salt kan doktoren kanskje stille spørsmål om sunnhetsgraden, men vi vet viktigheten av denne uunnværlige jazzikalske kaloribomben. Prisen for årets jazzformidler går til Salt Peanuts!