Nyhet

Kuttforslag rammer Cosmopolite

Stikk i strid med Kulturetatens anbefaling, foreslår Byrådet i Oslo kommune dramatisk kutt til Cosmopolite. – Byrådet snubler i småsummer når de forslår å kutte nesten fire hundre tusen kroner til Oslos store musikkscene Cosmopolite, slår Kari Grete Jacobsen, daglig leder for Østnorsk jazzsenter, fast.

Oslo kommunes budsjettforslag for 2025 går hardt utover byens kulturliv. Byrådet la 25. september fram forslag om å blant annet redusere driftstilskuddet til Cosmopolite Scene fra kr 1 mill i 2024 til kr 612 167 i 2025. Cosmopolite Scene har selv søkt om en økning til kr 1,5 mill, blant annet for å kunne videreutvikle satsingene på musikkaktiviteter for minoritetsmiljøer i Oslo, bedre infrastrukturen i det gamle og ærverdige bygget, videreføre verdens eldste festival for string-swing, Djangofestivalen, med mer.

Kuttforslaget er et angrep på mangfoldet og scenen som støtter opp om minoritetsmiljøer, mener Kari Grete Jacobsen, daglig leder for Østnorsk jazzsenter: – Cosmopolite er en sentral institusjon i Oslos musikkliv. Her får et bredt publikum tilgang til musikk fra hele byen og hele verden, og det er uforståelig at byrådet i Oslo i det hele tatt har tanker om å redusere sin andel i spleiselaget som gir et så stort musikalsk mangfold på en av byens viktigste musikkscener. Cosmopolite er dessuten en særdeles viktig scene for folk med minoritetsbakgrunn, og ikke minst for minoritetsarrangører som jevnlig samarbeider med konsertstedet, sier Jacobsen.

Cosmopolite har vært et spillested for musikk fra alle verdens hjørner helt siden oppstarten i Industrigata på Majorstuen i 1992, og store ressurser er brukt på infrastruktur, utbedring og musikk til et bredt publikum. – Vi tar i mot 50 000 publikummere til om lag 200 konserter hvert år, og det er vanskelig å forstå hvorfor kommunen foreslår kutt i et byomfattende helårstilbud med musikk for barn, unge, voksne og eldre, sier daglig leder Anna Sienkiewicz. .

Politikerne i Oslo kommune trosser kulturetatens anbefaling om å øke tilskuddet.
– Fire hundre tusen kroner er et lite beløp for kommunen, men et stort innhugg i vårt budsjett, forklarer Sienkiewicz.
– Vi håper forslaget beror på en misforståelse, og at politikerne i kulturutvalget og bystyret vil lytte til kommunens egen Kulturetat som anbefaler å øke tilskuddet til Cosmopolite når budsjettet skal vedtas i desember, konkluderer lederne for Østnorsk jazzsenter og Cosmopolite.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Denne remsa er et Møst

Kjetil Møster går i dybden om sitt nye album, Hedvig Mollestad feirer Last Train, John Butcher fyller 70, Johanna Reine-Nilsen platedebuterer og Sebastian Haugen spiller lyrisk bass om de nære ting.

Nyhet

Bærum jazzfestival 2024 starter onsdag

Fra 30. oktober til 2. november springer den tredje utgaven av Bærum jazzfestival ut og avgårde. Selv er de så stolte av årets program at de må ta igjen pusten, og flere av konsertene er allerede helt utsolgt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev