Intervju

NTT 250: Jazz og omegn fra A til Å

Remsa feirer jubileum med et hendig oppslagsverk i digital remseform over alt vi har skrevet om siden høsten 2018 – inkludert en guide til nyttige ord og uttrykk.

God helg og velkommen tilbake til Now’s The Time, Jazznytts fredagsmusikkavis i digital remseform om jazzen og omegnen! 

Vi er kommet frem til jazzremse nummer 250 i rekka. Det feires i morgen på Becco – klokka fire har vi en liten jazzkro utendørs hvor vi får med oss gjestene Tejaswinee Kelkar, som vi snakker med om kunstig intelligens og jazz, og Sondre Lerche, som vil prate om livet med jazzen og omegnen i en kynisk tid. Om alt er på stell kommer også Arthur Kay Piene innom som husband! Fra femtiden er det DJs med Lars Martin Dahl, Audun Vinger og muligens noen fler. Stikk gjerne innom!

I denne spesialutgaven av NTT byr vi rett og slett på en innholdsfortegnelse over alt arbeidet til nå. Jazz og omegn, fra aaahrg til åååh, fra a-ha og Aftret til Åleskjær og Ånnevik. Dette er delvis noe vi har forbannet oss over at vi ikke har gjort for lenge siden til internt bruk – men vi håper den kan inspirere til lesning både for nye og gamle følgere av remsa. Den første utgaven kom 29. september 2018. Den inneholdt stoff om Master Oogway, Marthe Lea, Motvind, Kristoffer Kompen, Håvard Wiik og Wako. Sånn her så oppstartsmøtet ut:

Det har ballet på seg – i innholdsfortegnelsen under finner du 700 intervjuer med musikere, arrangører, konsertvenner, kunstnere, forfattere, bartendere, aktivister og byråkrater – i tillegg til 400 tekster ført med fri og ufri penn, tett opp mot deadline. Noe fullstendig jazz-leksikon er det ikke – “Beatles og te” har flere oppføringer enn Ella Fitzgerald, liksom. Det finnes i det hele tatt svært mange musikere, instrumenter, festivaler, konsertserier, undersjangere og fenomener vi ennå ikke har rukket over. Om dere ser noen hull dere syns vi bør fylle fortere enn svint, er det bare å si ifra! 

Remsa er blitt til med god hjelp fra mange kanter – fra entusiastiske lesere og musikkmiljøer som har skjønt greia, stor velvilje fra intervjuobjekter og arrangører. Takk til alle som har vært gjesteskribenter – Eyvind Fredriksen, Karoline Ruderaas Jerve, Ørjan Nilsson, Anne Yven, Lars Martin Dahl, Anja Lauvdal, Jørgen Sørgaard Egeland, Mats Eilertsen, Petter Wettre, Petter Dalane, Ketil Sellæg Ramberg og så videre (rop ut om vi har glemt noen!). Til sist vil blogghalvdelene Filip og Audun takke Rob Young som var Jazznytt-redaktør da vi startet opp, vår glimrende illustratør Nick Alexander og ikke minst desksjef og redaktør i Jazzinorge, Camilla Slaattun, for enormt arbeid og stor tålmodighet med brutte deadlines og brutale tekstmengder. 

Now’s The Time er en gratis ukentlig musikkavis. Vil du hjelpe oss i arbeidet, er vi glade for om du sprer ordet, eller simpelthen diskuterer noe av innholdet, og går på en og annen konsert. Vi er også glade for alle som melder seg på nyhetsbrevet vårt, som sørger for at hver eneste utgave kommer rett ned i din digitale postkasse på fredagene. Den tjenesten kan du melde deg på her. Om du virkelig vil utgjøre en forskjell og bli det vi kaller en pluss-leser av NTT, anbefaler vi å tegne et Jazznytt-abonnement. Og om du savner at vi skriver om en konsert eller en festival eller et album eller et tema, eller om du bare har lyst til å gi oss refs eller ros, har vi epost. Du kan for eksempel fyre av en mail til filip.roshauw@gmail.com.

 

A

Avkjørselen: Rolig øyeblikk et godt stykke ut i en konsert med fritt improvisert musikk hvor det kan være naturlig å gi seg. Men så kommer det kanskje en liten lyd fra en av musikerne, og så fortsetter musikken i noen minutter, og kanskje gjør det at man oppdager noe som ikke ville funnet sted ellers og som endrer helhetsinntrykket av konserten, men kanskje sitter man også med en følelse av at man burde tatt av i sted – derav uttrykket “bomme på avkjørselen”. Slike konserter spilles forfra, men forstås bakfra – det hele er svært gåtefullt. 

a-ha: Gjestespaltist Ørjan Nilsson om East of the Sun West of the Moon (NTT #98), Ørjan Nilsson om innflytelsen Gunvor Hofmo hadde på Paul Waaktaar (NTT #137)

Aasvang, Kristine Marie: Intervju om performance på Høstutstillingen, kunstspråk, Krissy Mary og Hildegard von Bingen (NTT #184) 

ABBA: Plutselig har den svenske giganten ny musikk ute og vi ser på gode gamle klipp med Benny Anderson på youtube (NTT #137), Ellen Brekken har spilt bass på Mamma Mia! og velger 5 feite basslinjer fra Rutger Gunnarson & co (NTT #146), Jacob Holm-Lupo om The Visitors (NTT #146) 

AC/DC: Eskild Myrvoll om AC/DC og improvisasjon på mikronivå (NTT #104)

Aftret, Sigrid: Det Andre Kollektivet lager norsk-fransk festival og Aftret snakker om de norske og franske jazzscenene (NTT #163), Intervju om bandet Bêl, franske musikere og hvordan hun ble musiker (NTT #184) 

AI Caramba: Jørgen Sissyfus Skjulstad med prompt “Seinfeld Theme but an AI is trying to make it sound like Timbaland” (NTT #107), Udio skviser ut genererte låter (NTT #245), se også: Drømmer falske artister om showcase-konserter i skyen? 

Áillohaš: For få fikk sett den store utstillingen om Nils-Aslak Valkeapää på Henie Onstad høsten 2020. Her forteller kuratorene Lars Mørch Finborud og Geir Tore Holm om fem musikkeksempler fra den store produksjonen hans (NTT #100)

Aksdal, Erling om egen karriere, pedagogikk, nyskapningsfloskler og å motta hederspris (NTT #169)

Albrigtsen, Odd Steinar om hva som er den beste jammelåta (NTT #21)

All Ears: Festivalspesial hvor vi intervjuer med-grunnlegger Maja S.K. Ratkje og skriver om tidligere opplevelser på festivalen (NTT#14), Rapport fra konserter og karaoke på All Ears 2019 (NTT #16) Christian Meaas Svendsen om turnéutgaven av All Ears 2020 (NTT #63), Festivalen melder overgang til Munch og Natali Abrahamsen Garner, Anja Lauvdal og Christian Winther overtar forstanderskapet (NTT #149), Lauvdal og Winther om 2023-utgaven (NTT #196), Nyttårsprat med Natali Abrahamsen Garner om å starte året med fri musikk (NTT #234)

Alnæs, Frode om gitarlicket i “A Kind of Christmas Card” og å være sessiongitarist (NTT #60)

Alterhaug, Bjørn: om klassikeren Friends (1980), gamle venner, undervurderte mainstreamjazzmusikere og forskning på improvisasjon (NTT #100), om å motta Kongens fortjenstmedalje og improvisasjonens kjerne (NTT #162)

Anders Aarum Trio: Aarum, Jens Fossum og Hermund Nygaard om å være husband på Herr Nilsen, Oslo-originaler og Kruttrøyk Sessions (NTT #217)

Andersen, Arild blir kommandør av Den Kongelige st. Olavs Orden (NTT #182)

Andersen, Maj Britt: Stort intervju fra Chipahua til barnemusikk (NTT #19), intervju om juleplata Tida går så altfor fort (NTT #108)

Andreklassebandet på Jazzlinja: Tuva Halse om Magellan – in search of og stryker-boom på jazzutdanningen i 2021 (NTT #118), Jørgen Bjelkerud om prosjektet NOW i 2022 (NTT #161), Hannah Furberg rapporterer fra turneen til Tell Us i 2024  (NTT #241)


Det svært folksomme unge jazzbandet Tell Us reiste rundt på turné i Norge i april 2024. Foto: Antageligvis en ung og lovende jazzmusiker

Anna og Azra bretter opp ermene: Intervju med Anna Lian og Azra Halilovic, som driver en særegen kulturnettside i Trondheim (NTT #70)

Antalová, Michaela: om å spille trommer med spisepinner og egen musikk i forkant av Motvind-festivalen 2019 (NTT #39), om den norsk-slovakiske festivalen Oslava og tips til god, slovakisk musikk (NTT #179)

Apneseth, Erlend: Om å arrangere egen festival og triosamspill (NTT #168), om å spille det nye verket Herifrå for første gang (NTT #227)

Arkestra: Jørgen Sørgaard Egeland gir et kurs i Sun Ra Arkestra i forkant av residency på Blå 2019 (NTT #34)

Arntzen, Roger; om padling, Chrome Hill, Balrogg og japansk musikk (NTT #102)

Arnøy, Fredrick: Kunstner og konsertvenn deler fra konsertskisseblokken (NTT #53), om inspirasjon fra Christian Wallumrød Ensemble og assosiasjoner til ulik musikk (NTT #92)

Asbjørnsen, Hilde Louise om ny storbandplate, Swing & Sweet og møter mellom jazz og teater (NTT #222)

Atomic: Spesialnummer med Fredrik Ljungkvist, Sten Ove Toft om jazz på Blå og NTTs første brevveksling om redaksjonens favorittband (NTT #8), Eldar Vågan er ukas Atomic-fan og snakker om fascinasjonen for bandet samt Vazelina Bilopphøggers (NTT #64), Hans Hulbækmos 5 Atomic-favoritter (NTT #64), Gard Nilssens favoritter og rapport en ekstatisk konsert-tirsdag (NTT #65), 16 korttekster om bandets Hærverk-residency (NTT #66), Bandet legger opp og vi snakker med Ingebrigt Håker Flaten og Martin Revheim (NTT #134), Brevveksling om dyp skuffelse etter det som skulle være bandets siste konsert noensinne (NTT #136), 4 korttekster fra bandets to siste konserter i Oslo (NTT #192) 

Avkolonisering av amerikansk musikkutdannelse: Vi titter på musikkyoutuberen Adam Neelys mest omdiskuterte video (NTT #94)

Ayers, Roy: Lynkurs i vibrafonisten Roy Ayers med Espen Horne i forkant av konsert på Rockefeller (NTT#5)

Ayler, Albert: Bernt Erik Pedersen snakker begeistret om innkjøpet av Albert Ayler-boksen Holy Ghost. (NTT #9) 

B

Basslyd: Få akustiske instrumentlyder forteller mer om hva slags jazz det er man hører på enn lyden av kontrabassen – fra tarmstrenger til hybrider, den utskjelte pick up-perioden til Ron Carter, NHØP og Arild Andersens glassklare toner, Ellen Andrea Wangs dype boom til ikonoklasmen på 90-tallet, da Ingebrigt Håker Flaten og andre bassister prøvde å finne tilbake til et dumpere, røffere ideal som de hørte på gamle plater. Noe lignende finnes også i bassgitarens verden, der flatwounds og plekter er et slags subliminalt signal om at du hører på ny musikk som liker åssen gammal musikk låter, mens fingerspill og roundwounds (mer eller mindre ufortjent) høres ut som ny musikk som vil låte nytt og dermed låter gammalt. Eller noe i den duren.

Bacharach, Burt: Sørgemarsj gjennom en av de aller største låtkatalogene (NTT #200), Karoline Ruderaas Jerve lytter til versjoner av “Alfie” (NTT #206)

Badu, Erykah: Mama’s Gun på Classic Album Sunday (NTT #64)

Baker, Chet: Baker Hansen kommer med en kort guide til sine Chet-favoritter, litt utafor allfarvei (NTT #19), Tore Johansens fem favoritter (NTT #60)

Balke, Jon: Intervju om fersk diskursanalytisk soloplate på ECM og Martin Horntveth velger sine Balke-favoritter (NTT #82)

Bang, Symre: Intervju om juleskeptisk låt (NTT #231)

Bansal, Harpreet: Fiolinisten og komponisten snakker om Kringkastingsorkesteret, å jobbe mellom tradisjonene og ny plate med bandet (NTT #94)

Bare Jazz: Bodil Niska forteller om et kvart århundre med jazzformidling av ypperste merke og pesten som knakk dem. Andreas Risanger Meland forteller om butikkens betydning for norske plateselskaper. Big Dipper forteller om kampen for overlevelsen som norsk platebutikk. (NTT #106)

Barne-Bossa: NTT tar sommerferie og henter fram Getz/Gilberto og Gitarkameratene (NTT #175)

Bartz, Gary: En konsertrapport fra New York (NTT #16)

The Beatles: Stina Stenerud spiller konsert med Rubber Soul Quartet og snakker om låter med the Fab Four (NTT #235)

The Beatles og te: Lasse Marhaug om te og The Beatles (NTT #153), Huw Spink lager The Teatles, en av verdens flotteste fanziner (NTT #155)

Beccokammeret: Vi snakker med Erlend Mokkelbost om planene for Becco, som siden ble et sentralt jazzsted i Oslo (NTT #151)  

Bedragerfenomenet (impostor syndrome): Bassist og psykolog Jo Fougner Skaansar om dårlig selvfølelse blant musikere (NTT #112)

Bekken, Tor Einar: om melodikaimprovisasjoner på kassett, New Orleans og blanda julestemning (NTT #193) 

Benker: En guide til gode benker i Oslo (NTT #221)


Blogghalvdelene på benk. 

Berg, Frode snakker om å innstudere Bach-cellosuitene på kontrabass (NTT #78)

Berg, Espen snakker om å lære seg fuglelyder (bonus: Maria Schneiders favorittfugl) (NTT #78)

Bergen Jazzforum: Roger Lygre om 50-årsjubileum, konkurranse på lørdagsjazzfronten og gamle lekre konsertplakater (NTT #186)

Billy Meier: Spor for spor gjennom I Want to Believe med Sander Eriksen Nordahl, Martin Morland, Hans P. Korstad og Ivar Myrset Asheim (NTT #197)

Bjorå, Karl: om bandene Megalodon Collective, Aperture og anbefalte lytterstrategier og egen utvikling som gitarist (NTT #7), om soloalbumet Whimsical Giant (NTT #150)

Bley, Carla: 12 små tekster om Carla, med bidrag fra Håvard Wiik, Maja S.K. Ratkje, Heida Mobeck, Øyvind Brække, Mathilde Grooss Viddal og Erik Johannessen (NTT #225)

Blitzhuset: 40-årsjubileum og vi finner fram gamle minner og nye konsertmuligheter (NTT #166)

Blomqvist, Ivan: om bandet Mosambique og andre prosjekter (NTT #27)

Blomstrøm, Øyvind: om Orions Beltes trippelsoloalbum, gitartrender og sepia-rock + seks soloplatefavoritter (NTT #138), om gitarinstruksjonsvideoens estetikk før og nå + en topp tre fra sjangerens VHS-gullalder (NTT #196)

Blow Out: Årets jazzklubb (NTT #18), Kort forhåndsprat med solskjermen før 2019-festivalen (NTT #40), Tine Hvidsten om tiårsjubileumet til festivalen (NTT #41), Hvidsten mimrer tilbake til Røysums Partyensemble på Gressholmen og ser fram til 2021-festivalen (NTT #135) 

BLÅ: Konsertstedet feirer 25 år og Sten Ove Toft forteller om jubileumsplaner mens han tenker høyt om stedets musikkmandat (NTT #201), reportasje om nye omveltninger på et sted som tiltrekker seg både støy og musikkelskere. Og støymusikkelskere (NTT #220)

Bosses Bongoband: Andreas Bosrup Karlsen om Bosses Bongoband, som senere byttet navn til Utlandet (NTT #9)

branch, jaimie: Den karismatiske trompetisten og bandlederen minnes av NTT og Ståle Liavik Solberg (NTT #177)

Braut (Øystein) og Haaland (Ørjan): om Action & Tension & Spaces psych-impro-strategier (NTT #65)

Brekken, Ellen: om kvartetten A Tonic for the Troops (NTT #124),  om å spille på Tons of Rock med Hedvig, på Oslo Pride med Tonic og tanker etter skytingen i Rosenkrantz Gate (NTT #175)

Brochmann, Ragnhild: om kulturtantas revansje (NTT #190)

Brække, Øyvind: om sekstetten sin og å booke turné i Finnmark (NTT #138)

Brötzmann, Peter: David Laskowski ga ut fotobok om den tyske giganten (NTT #56), Jimmy Fallon gjør narr av Machine Gun The Tonight Show (NTT #138), To minneord om en fallen kjempe (NTT #216)

Bye Lila: Liv Andrea Hauge og Lisbeth Anita Grimsø-Olsen har laget duoplate (NTT #230)

Bø, Emil: prisvinner ser tilbake på festivalsommeren (NTT #218)

Børud, Ole: om westcoast-begrepet, Bill Champlin og Jay Graydon (NTT #210)

C

Cymbalgniss: Konsertlyd hvor en trommeslager skraper bortover en cymbal med tuppen på en trommestikke, slik at det kommer et fortryllende lite hvin. Den vanligste “utdvidede teknikken” trommeslagere rår over, i den grad at det kan stilles spørsmål ved om det er en utvida teknikk i det hele tatt og ikke bare “vanlig trommespill”. Kan naturligvis være svært stemningsskapende i et lyrisk øyeblikk – men det kan OGSÅ bare være lyden av en trommeslager som sier “jeg er her fremdeles”.

Camara, Sidiki: Endre Dalen anbefaler fem låter fra karrieren til en av de største musikerne som bor i Norge (NTT #107)

Cambien, Jonas: om en konsert med trioen på Victoria (NTT #25), om sitt forhold til pianoet (NTT #129), om pianofestival på Hærverk og nytt album med kvartetten Maca Conu (NTT #238)

Carstensen, Stian: om alt fra gjeddeterapi til Michael Brecker i stort encyklopedisk intervju (NTT 140)

Carter, Ron: Stian Andreas Egeland Andersen snakker om den legendariske bassisten (NTT #227)

Cherry, Don: Brown Rice nyutgitt på LP (NTT #45)

Chinen, Nate: En av de fremste amerikanske jazzjournalistene i dag om jazzens tilstand i det 21. århundre (NTT #66)

Christensen, Emilie: om No. 4, sjokoladefavoritter, far og mor, oppvekst på Nationaltheateret, jazzvokal, impro-redsel og andre nevroser (NTT #153)

Christensen, Jon: Spesialnummer med minneord, dikt og intervjuer med musikerkollegaer og venner (NTT #69)

Christiansen, Rune: om diktsamlingen Jeg går i sorg, jazz & poesi og nylige musikalske oppdagelser (NTT #157)

Chirag: om studio-prosess med Karpe, generasjonsskiller, sideprosjekter og sin forskning på den norske middelklassen (NTT #81)

Cissokho, Solo: Sigbjørn Nedland snakker om den store senegalesiske grioten, som preget norsk musikk og som døde våren 2019 (NTT #32)

Cissokho, Ibou: Grioten ser tilbake på ti konserter med Karpe i Spektrum og forteller om kora-spill, griot-arven og sin far, Solo Cissokho (NTT #178)

Cobb, Jimmy: Torstein Ellingsen om cymbalslaget 1:31 uti “So What” (NTT #89)

Cohen, Emmet: om Live from Emmet’s place, stridepiano, å lære fra gamle legender og livet i Harlem (NTT #216)

Collins, Georgia Wartel: om kontrabass-inspirasjon, å være svensk jazzer i Norge og Aila Trio (NTT #27), om Aila Trio, Liv Andrea Hauge Trio og studieopphold i Amsterdam (NTT #212)

Coltrane, Alice: om skogbrannen som brant ned den store musikerens ashram, i tillegg til et utdrag fra en anmeldelse av nyutgivelsen av hennes spirituelle musikk (NTT#9), Ny liveplate er ute og vi konstaterer at 2024 blir Alice’s år – men at hun har hatt tidsånden i sin hule hånd en god stund allerede (NTT #244)

Corea, Chick: Et eller to minneord om Chick og en samtale med Hans-Olav Solli om planene om en Moldejazzkonsert sommeren 2021 (NTT #115), Made in Corea ble kjent med Chick Corea på Kongsberg i 2005 og holdt kontakten ut livet. (NTT #117)

Costa, Gal: Sondre Lerche med spilleliste og tekst om en stor brasiliansk favoritt (NTT #188) 

Covid: Tilstandsrapport fredag 13. Mars 2020. Jazzorganisasjoner, bartendere, festivalarrangører og klubbinnehavere, Brakkesyke settes i gang ++ (NTT #72), Uke 2: Personlige tilstandsrapporter, flere spørsmål og svar fra Gry Bråtømyr og så videre og så videre (NTT #73), uke 3: Jan Ole Otnæs ved Nasjonal Jazzscene ser an ståa, mer dagbokskriving og flere gjesteskribenter, vi fortsetter å følge situasjonen hos Vossa Jazz og begynner å kjenne på monotonien (NTT #74), uke 4: Karantenedagbøker og Vossa Jazz-dekning (NTT #75), uke 5: Kongsberg avlyser og det er bekymring hos Blå (NTT #76), uke 7: Bjørnar Habbestad flytter Only Connect over på nett (NTT #78), uke 9: Steder åpnet med nasjonal anbefaling om én meter (og to i Oslo). Vi snakket med Runar Eggesvik, som hadde skrudd ned pessimismen fra 9 til 7.5 (NTT #80), uke 10: Moldejazz og Hans Olav Solli bestemmer seg for å gjennomføre (NTT #81), uke 11: Festivaler som Mandaljazz og Motvind bestemmer seg også for å gjennomføre og førstnevnte blir dermed den første nesten-normale (jazz)festivalen denne sommeren (NTT #82), uke 12: Det var jævlig mye svære krisepakker som kom på fredager i denne perioden, midt i deadline. Denne uken var intet unntak, og vi snakket med Gry Bråtømyr i Norsk Jazzforum om førsteinntrykket av den og hvor det gjorde mest vondt (NTT #83), uke 15: Oslojazz bestemte seg for å gjennomføre festival i byen med flest restriksjoner og presenterte nytt program denne uka (NTT #86), uke 32: ny lockdown på senhøsten: Vegard Heskestad på Hærverk gir et kort, lakonisk intervju og Susanna snakker om å planlegge turneer uten å vite noe som helst  (NTT #102), uke 33: Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører raser mot fastmonterte seter (NTT #103), uke 34: Kongsberg Jazz Weekend avlyses, Bendik Hofseth kritiserer pengestrømmene i de store krisepakkene og Tone Østerdal oppdaterer oss om kampen mot FMS (NTT #104), uke 35: Bareier Willy Eikeland om systemene for utelivsbransjen (NTT #105), uke 46: Evan Parker er blitt covidskeptiker (NTT #116), uke 48: Daglig leder på Parkteatret Dan Michael Danino om skjeve bar-kompensasjonsordninger (NTT #118), uke 49: Vossa Jazz må avlyse én gang til (NTT #119), uke 51: Tone Østerdal om ny nedstengning (NTT #121), uke 53: Hans Ole Rian (Creo) tror hurtigtester kan redde festivalsommeren (NTT #123), uke 59: pressekonferansen hvor Raymond sa Kjære Oslo. Nå skjer det (NTT #129), uke 62: De første konsertene i Oslo etter nedstengningen (NTT #132), uke 67: Line Juul ved Nasjonal jazzscene om innreiseforbud for amerikanske musikere (NTT #137), uke 69: Vegard Heskestad ved Hærverk strever med kulturrådet (NTT #139), uke 70: Ron Carter blir stuck på karantenehotell på Gardermoen (NTT #140), uke 71: Meter’n forsvinner!!! (NTT #141), uke 80: Nye restriksjoner. Rapport fra åpent møte om unge musikere under covid (NTT #150)

Cranner, Alf: Sven Ove Bakke om Rosemalt Sound (NTT #71)

Crosby, David: Åse Lunnan om singelen “Rodriguez for a Night” (NTT #134), Minneord og låtminner da artisten gikk bort i 2023 (NTT #197)

Crouch, Stanley: Minneord om en beryktet og begavet jazzskribent (NTT #95)

Cutler, Chris: Et lynkurs i kulthelten Cutler (Henry Cow etc.) ved Håkon Lie (Nonfigurativ Musikk, ikke AP) i forkant av arrangement (NTT #30) 

D

Dobro-Hubro: Lyrisk og rustikk instrumentalmusikk fortrinnsvis utgitt på plateselskapet Hubro, med åpne vinduer til alt fra Ry Cooder til norsk folkemusikk. Kan egne seg som lydspor til dokumentarer om gamle dager og salige søndager. Viktige aktører i sjangeren er folk som Geir Sundstøl og Trond Kallevåg Hansen. Se også: Åpen klasse.

Da David Lindley og Henry Kaiser møtte Huldra: Knut Reiersrud og Tone Hulbækmo forteller om sommeren 1994, da to kultmusikere dro til Norge og oppsummerte den folkemusikalske tidsånden (NTT #204) 

Dahl, Amalie: om kjønnsbalanse i Jazzintro og planer for 2022 (NTT #157), om solospill versus band, fastfrysing av øyeblikk, kommende Dafnie-musikk og den populære altsaksofon (NTT #219), portrett signert Anne Yven (NTT #248)

Dahl, Lars Martin: om Grønland Kirkes konsertprofil og arbeidet som sogneprest/soul-dj (NTT #22), om lytting til spirituell jazz i Grønland Kirke (NTT #69), om påskespillelisten “Olmeonsdag” (NTT #76), om triumphant music etter drapet på George Floyd (NTT #84), om gospelliste i tide til påsken (NTT #122), om Halvardsdagene (NTT #138), om hvorfor amerikanske jazzmusikere har med seg så små band etter en litt skuffende Makaya McCraven-konsert (NTT #229)


Gjesteskribent Lars Martin Dahl. Foto: privat

Dahlen, Erland: om sitt nye soloalbum Racoons (NTT #229), se også: Hva har du i Rasleposen

Dalane, Petter: årets NTNU-ambassadør velger sine favorittambassadører mens han filosoferer om jazzformidling (NTT #211), se også: Standard opplegg

Dale, Eyolf: om arbeid med Scheen Jazzorkester, plata Commuter Report, jazzmusikere fra Skien og Wolf Valley (NTT #6)

Dalen, Endre: om Mela-festivalen og utvalgte spor med Shabaka Hutchings (NTT #86), om samleren Merge Emerge (NTT #111), om sine favoritt-album i 2021 (NTT #151), om sine oppleveelser i 2023 (NTT #234)

Dalen, Hendrik Sandstad: om bandet Passe Planta, NMH og gode kolleger (NTT #180)

Danmark: En diskusjon om hva den danskeste jazzlåta er i forbindelse med en video fra Chili-Klaus som også inkluderer litt stoff om Jacob Collier (NTT #9), Leserinnlegg om St. Thomas som den danskeste jazzlåta (NTT #11), Emmeluths danske favoritter, det danske hold i EM 2021 og Torben Ulrich om Niels-Henning Ørsted Pedersen (NTT #133)

Davis, Kris: Jan Ole Otnæs om en av samtidens viktigste jazzmusikere (NTT #230)

Davis, Miles: Første del i en serie om elektrisk Miles i forbindelse med 50-årsjubileumet til In a Silent Way (NTT #17), Andre del av In a Silent Way-serien (NTT #18), Tredje del av In a Silent Way-serien inkludert Anthony Braxton (NTT #19), Fjerde del av In a Silent Way-serien inkludert Laura Nyro (NTT #20), Femte del av In a Silent Way-serien – men tross alt mest om Chaka Khan (NTT #21), Sjette del av In a Silent Way-serien – Mats Eilertsen om albumet (NTT #24), Jubileumstekst om Kind of Blue (NTT #44), Intervju med Lars Mjøset om 50 års-jubilanten Bitches Brew (NTT #67), Et tilbakeblikk på Chateau Neuf-konserten og samarbeidet med Marilyn Mazur (NTT #137), Et nytt bokssett tydeliggjør at åttitalls-Miles er og blir Vingers Miles (NTT #181)

Deerhof: Sten Ove Toft gir et lynkurs i den mangslungne katalogen til støypop-og-altmulig-pionerene (NTT #181)

Det ømme alvoret: Essay om Christian Reim/Calle Neumann kvartett, tidsbilder, Orderudsaken og lavmælte gamle NRK-intervjuer (NTT #197)

Dibango, Manu: Endre Dalen om sentrale spor fra den store saksofonisten som gikk bort i starten av covid (NTT #74)

Dikt: Hans Petter Blad, Tilfeldig Musikk (NTT #25), Ensemble neoN (NTT #38), En tilfeldig mandag, Tom Stalsberg om en siste-liten-annonsert Gammalgrasskonsert på Herr Nilsen, da Stian Carstensen var på vei tilbake (NTT #39), Tove Lie om John Coltrane (NTT #57), Jan Erik Vold gjør oss oppmerksomme på en gjendiktning Tove Lie gjorde av et Kenneth H. Ford-dikt om Charlie Parker (NTT #59), Olav Angell om John Coltrane (NTT #68), Christian Meaas Svendsen om John Coltrane (NTT #69), Lush Life av Billy Strayhorn (NTT #70), Tor Ulvens konserter trekkes frem i en uke der ting ble stengt ned (NTT #72), Tom Stalsberg fra isolasjon på Fagerborg (NTT #75), En av GT-Saras siste tekster (NTT #104), Buicken er 12 år og Tom S deler dikt (NTT #165), Christian Meaas Svendsen om tomme og fulle kalendre (NTT #222)

DJ Strangefruit: om fusionfavoritter og deler spillelista Jazzfusk (NTT #79), om hva han hadde i platebaggen da han spilte med Nils Petter Molvær (NTT #95)

Dos Santos, Charlotte: om hjemmestudio, den nye utgivelsen Harvest Time og usikre fremtidsutsikter (NTT #74), om sine brasilianske musikkfavoritter (NTT #187)

Dr. John: Lort minneord med video-lenker (NTT #36), Knut Reiersrud forteller om sine minner som musiker med doktoren og da han fant demoene hans i en fryser (NTT #37) 

Drømmer falske artister om showcasefestivaler i skyen? Essay om Epidemic Sound, spilleliste-jazz, kunstig intelligens og en gammel italiensk møller (NTT #245)

Duni, Elina: Anne Yven portretterer den sveitsisk-albanske sangeren (NTT #239)

Dybbroe, Maria om å være dansk saksofonist i Norge og samarbeidet med Pia Tafdrup (NTT #147)

Dylan, Bob: Marius Lien byr på en liste over Dylans ti beste jazzlåter (NTT #130), Johnny Borgan om tendenser i Dylans livesett, 2023 (NTT #217)

Døsvik, Adriana: om å være kvinnelig musiker i dag og om kontrabassen (NTT #204)

E

Elementer – jazz og beslektet improvisert musikk kan grovt sett deles opp i fire elementer: Skronk, fifle-fofle, fusion og vanlig. “Vanlig” er, naturlig nok det vanligste elementet. Men alle fire dukker opp på de aller fleste jazzfestivaler nå til dags.

Eberson, Marte om å jobbe med faren sin på Between two worlds, Get Back-dokuen og Donner (NTT #151), om musikalsk vårløsning på albumet Free (NTT #224)

ECM: Terje Rypdals Blue (NTT #16), Music of Anette Peacock (NTT #17), Circles The Paris Concert (NTT #19), Pat Methenys Rejoicing (NTT #21), Abaton av Corvousier/Feldman/Friedlander (NTT #23), Joe Abercrombies Night (NTT #25), Misha Alperins Night (NTT #28), Arild Andersens The Triangle (NTT #35), Erskine/Taylor/Danielsson: Juni (NTT #38), Bobo/Arild/Jon: Underwear (NTT #46), Rypdals Terje Rypdal, What Comes After, Whenever I Seem to be Far Away og Descendere (NTT #98), Terje Mosnes prater om selskapet i forkant av en Nasjonalbiblioteket-prat (NTT #46), Utdrag fra Jan Omdahls bok om Afric Pepperbird (NTT #191)

Edema, Numa om plata Soul out of Oslo (NTT #132)

Eilertsen, Henriette: om jazzfløyte, Billy Meier og romfart (NTT #41) om solodebuteren med Poems for Flute (NTT #139), ny fløyte-trio (NTT #222)

Eilertsen, Mats: om Reveries and Revelations og pyttogrammer (NTT #38), om å motta spellemann fremtidsutsikter, NAV og en ny plate med Jo David Meyer Lysne (NTT #80), om  bass-solo-album og musikere som går på ski (NTT #114), om kvartettplata Hymn for Hope (NTT #149), om å debutere med fotobok (NTT #182)


I årevis har bassist Mats Eilertsen tittet på verden gjennom sølepytter – så samlet han noen av fotografiene sine i bokform. Pyttogram: Mats Eilertsen

Einarsson, Benjamín Gísli: om triodebuten og jazzlivet på Island (NTT #221)

Ekte Stil: Tord Krogtoft skriver om jazz-klesproduktene til Oscar Jacobson og hva som er ekte jazzstil (NTT #102), NY UNDERSPALTE: Heavy Sweater – Sweater Report: Tord Krogtoft om gensere i jazzen (NTT #108), Ornette Coleman (NTT #117)

Eldh, Petter: om Koma Saxo og basser som tar fyr (NTT #50), om trommeslagerne på sin nye plate (NTT #137)

Elling, Lars: om 2020-panikk, konserttegninger, Kongsberg Jazzfestival og etternavnebror Kurt Elling, som lånte et bilde av ham til et plateomslag (NTT #77), om Stian Carstensen, poetikk, billedkunst og kunstnerliv (NTT #249)

Ellingsen Audun om Audun Automat, gamle hasardspill og jazzlivet på Østlandet (NTT #248)

Ellingsen, Torstein: om Magnolia Jazzbands tradisjonsrike julekonsert (NTT #12), om Bonsak Schieldrops gamle trommesett og Magnolia Jazzbands 50-årsjubileum (NTT #179)

Emile the Duke: om Aasen, syverkiosken og jazzfavoritter (NTT #60)

Emmeluth, Signe: om Spacemusic Ensemble og konsert på Vossa Jazz (NTT #28), om å spille helt alene på soloalbumet Hello I’m Signe, abstrakt ekspresjonisme og tomhet etter konserter (NTT #113), om fem danske knallplater (NTT #133)

Endresen, Sidsel: Foredrag om en av Norges største improvisatører i anledning 70-årsdag (NTT #182) 

Eraker, Janne: om steppdans-salong og en nybegynnerinnføring i kunstformen (NTT #82),  om den svært ambisiøse utgivelsen Movements for Listening og musikk som visuell opplevelse (NTT #213)

Eriksen, Torun: om Aretha Franklin (NTT #196)

Erlien, Ola: om plata Gyplicity, Jimmy Rosenberg, tydelighet i musikk, Djangofestivalen og hvor man kan høre string swing om man er fysen (NTT #235) 

Essays: Hva er egentlig vitsen med jazzinnspillinger? (NTT #68), Jonas Gahr Støres åpningstale til Oslo Jazzfestival 2009 og klamheten man kan føle på når politikere snakker om kultur (NTT #90), Har det egentlig noe å si om strømmemodeller er brukersentrerte eller ikke? Vi tenker høyt om saken gjennom ideallytterne Billy Joel-pappa og Eklektiske Eivor. (NTT #105), To tanker om publikumsutvikling og sosial festivalprofil etter sommersesongen 2021 (NTT #139), Bra vs Dårlig – et essay om improvisasjon og konsertanmeldelser i etterkant av Blow Out-festivalen og Rønsens legendariske Moskus-slakt på Moldejazz (NTT #140), Et ønske om å flytte praten fra bransje til brahet når “normalen” gjenopprettes (NTT #156), Vi ser på gamle Spellemann-utdelinger fra Knut Borges tid på jakt etter årsaken til at vi blir så særegent forbanna på denne prisen (NTT #165), Essay: Hva skjer med manglende raushet mot (unge) musikere på sommerfestivalene? (NTT #176)


F

Fifle fofle – et av musikkens fire elementer preget av lavmælt røring i gryta, en ikke-individualistisk innstilling til kollektiv improvisasjon og lyder som det er vanskelig å identifisere. På engelsk brukes et uttrykk som «lower case impro», kan hende fordi mange band og musikere innenfor denne sjangeren velger bort stor forbokstav. Musikken sende assosiasjonene i retning insektliv, evolusjon og hverdagslivets bakgrunns-summing. Viktige fifle fofle-sjangere er knitre-pop, pult-impro og akustiske lesesirkler. 

Fusion: Simpelthen vidunderlig sjanger som i mange år hadde ry på seg blant visse former for kremte-fettere for å være et mislykket møte mellom jazz og rock. Disse vil sikkert også mene at jazz-rock og fusion er synonymer, men det mener vi er en overforenkling – det finnes en sorts global musikkoptimisme i fusionen som kun delvis dekkes av jazz-rock-begrepet. I våre dager er det uansett tydelig at fusionen har vunnet i de fleste kanalene – når Thundercat kan stå og spille 6-strengs bass-solo på Øya er det vrient å snakke om noe reelt utenforskap.  

Femme Brutal: om første selvproduserte fanzine (NTT #86), om tiårsjubileum med han gaiden-konsert (NTT #148)

Fetveit, Harald: om å servere støy og havregrøt om morgenen på Kafé Hærverk i en måned (NTT #138)

Fieh: En guide til bandets medlemmer anno 2019, ink. Sofie Tollefsbøl, Ola Øverby, Solveig Wang, Andreas Rukan, Thea Arnesdotter Lien, Edvard Synnes, Lyder Øvreås Røed og Jørgen Kasbo (NTT #47), Spor for Spor på andrealbumet In the Sun In the Rain med Sofie Tollefsbøl, Ola Øverby, Andreas Rukan, Jørgen Kasbo og Kai von der Lippe (NTT #160),  sender postkort fra det store utland til NTT (NTT #162)

Finnerud, Svein: Anmeldelse av Plastic Sun (NTT #10)

Finnseth, Oddmund: om jazzundervisning, jamming med Count Basies musikere, nordlendinger og Bossa Nova og mye mer (NTT #110)

Fiske, Trygve Waldemar: om ny kvartettskive, Gary Peacock og mye mer (NTT #68)

Flaten, Ingebrigt Håker: om å bli Buddyprisvinner (NTT #22), om å avlyse Sonic Transmissions-festivalen i etterkant av drapet på George Floyd (NTT #84), Audun skriver et bursdagskort i anledning femtiårsdagen flott illustrert av Fredrick Arnøy (NTT #140)

Flyskamdebatt på Norges Musikkhøgskole (NTT #30), rapport fra debatten (NTT #31)

Fløytespesial: Vilde Tuv, Hans Fredrik Jacobsen og Ole Torstein Hovig om fløytebruken i Zeldaspillene (NTT #127)

Forseth-Reichberg, Bethany: kort nyttårsprat om Mall Girl og bobler (NTT #154)

Forsgren, Marcus: om psychpop og drømmer, jazzinnspillinger og studioestetikk (NTT #245)

Fosse, Jon: Norges fjerde mottager av Nobelprisen i litteratur har mye musikk i forfatterskapet (NTT #223)

Fossheim, Lars Ove: om opptreden på All Ears 2019, gitarene sine og forholdet til det såkalt frie musikkfeltet (NTT#14), om Broens Do you see the falling leaves (NTT #53)

Franklin, Aretha: Lars Martin Dahl skriver om dokumentaren Amazing Grace (NTT #44)

Fredfades: om Syner av Egil Kapstad og Oslo som utelivsby (NTT #42), om arbeidsmetode, plateselskapet Mutual Intentions, bro wining, matfascinasjon og mye annet + spor for spor på Luv neva Fades (NTT #87)

Freebagdebatten: Leserinnlegg fra Frode Gjerstad der han kritiserer bruken av begrepet “freebag” (NTT #104), motsvar fra musikkjournalist Martin Bjørnersen som mener begrepet har sin bruk og bartender Peter Vollset som mest av alt ønsker seg at Nasjonal Jazzscene fortsetter med menyvalget “freebag” hvor baren velger ut en flaskeøl til deg uten at du vet hva det er på forhånd. (NTT #105)

French, Selma: om Masåva, jazzpop og viser (NTT #7), om Morgonrode og en spesiell konsert på Riksscenen (NTT #137)

Fricke, David: Den gjenkjennelige Rolling Stone-redaktøren snakker med NTT om Hedvig Mollestad, Motorpsycho og mye annet etter å ha hengt i Oslo en helg for å være på Rune Grammofon-jubileum. (NTT #11)

Fri Resonans: Tollef Østvang snakker om å være musiker og konsertarrangør, å lytte til fri improvisasjon og generasjonskløfter i den frie musikken (NTT #181)

Friform Kirkenes: Per Anders Store arrangerer knirk i Kirkenes og filosoferer over arktiske lyder (NTT #152)

Frijazz mot Rasisme: Jens Borge og Simen Kiil Halvorsen overdøvet en SIAN-demonstrasjon i Stavanger med Frijazz og startet dermed en liten bølge med musikalske motdemonstrasjoner våren 2019. (NTT #32), Anja Lauvdal er med på å kuratere improsamleren Frijazz mot Rasisme og snakker om improscenen i dag og antirasisme i musikken (NTT #168)

Frøysa, Jenny lager julesatire med Cosmic Swing Orchestra (NTT #232)

Fugler og jazz: Skral forskningsjournalistikk forteller at fulgesang minner om jazz (NTT #92)

Funderud, Håvard: om Master Oogways andrealbum Earth & Other Worlds (NTT #77)

Furberg, Hannah om Amy Winehouse (NTT #245)

G

Gardin-gig: Beskjedent besøkt konsert på Nasjonal Jazzscene, hvor de har trukket gardinen foran fugleberget, altså amfiet bakerst i salen. Stor sjanse for å møte nysgjerrige sesongkortinnehavere og pratsomme musikere.  

Galumph: Shannon Mowday og Jørgen Bjelkerud spiller duoer på saksofon og trombone (NTT #223)

Garcia, Nubya: Lynkurs i den britiske saksofonisten ved Endre Dalen i forbindelse med konsert i Norge (NTT #23)

Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra: En trommeslagertegneserie fra Erik Johannessen (NTT #185)

Garli, Maria Norseth: om albumet Golden og poesiutgivelsen Betraktninger. Om fornemmelser (NTT #106),  om filmen Golden som vises på Cinemateket i Trondheim (NTT #161)

Get Back: Beatles-dokumentaren som kommer vinteren 2021 er slow-tv fra arbeidslivet og blir en besettelse for NTT (NTT #149), Marianna S. A. Røe om Ringo Starr og samarbeid i real time (NTT #150)

Gjelsnes, Odd: om arbeidet med Losen Records i forbindelse med labelkveld (NTT #3)

Gjesvik, Håkon: Pianisten og platedistributøren Håkon Gjesvik var elsket i norsk musikkliv. Vi snakket med hans gamle venner, Karl Seglem og Carl Petter Opsahl, i etterkant av hans bortgang (NTT #67)

Gjære, Siri om Tullkattesnutene, barnemusikk og inspirasjonskilder (NTT #247)

Gjørvad, Sverre: om Voi River og rævslikkingskultur (NTT #52), om XTC, Hammerfest og musikkekstase + en tekst om egen plateproduksjon (NTT #220)

Glännestrand, August: om LAV SOL og Liv Andrea Hauge Trio (NTT #235)

GONG spesial: Paal Nilssen-Love om sin nye fascinasjon for gonger + guide til Gong (NTT #132)

Gordon, Jim: Alexander Lindbäck om den drapsdømte Wrecking Crew-trommisen (NTT #205) 

Grateful Dead: Tekst om den legendariske Cornell University-konserten fra 1977 (NTT #147)   

Grimstad, Birgitte: Stort 85-årsintervju med en dansk-norsk viselegende (NTT #108)

Grant, Thea Ellingsen: om konsert for én person på Stillverk1 (NTT #119), om Water and Dreams og havets tiltrekningskraft (NTT #245)

Groruddalen: Øyvind Holen om et forsvar for drabantbyen og ghetto-begrepet i kulturen (NTT #113)

Grundt, Cecilie: om duoplate med Vigleik Storaas, Dexter Gordon og gigs på Sommerro (NTT #185)

GT-Sara: Stian Carstensen minnes tømmerhøgger, husholderske, gartner, vaktmester, servitrise, cateringansvarlig, bibliotekar, økonom og entertainer Gerd Miriam Thoreid (NTT #104)

Guiderk, Miloud: om stemningen på Cosmopolite under covid (NTT #85) 

Gunerius og Verdensveven: Thomas Gunerius spiller på mikrotonale krukker og hjemmesnekra støybratsj og anbefaler favorittlåter (NTT #121)

H

Hærverk: Konsertscene i Hausmanns gate som åpnet litt før NTT satte i gang, og som har vært åsted for utallige små og store konsertøyeblikk siden da. 

Hadeland Jazzforum: Kari Andersson om å lage jazzklubb i blogghalvdel Vingers bardomstrakter (NTT #46)

Haden, Charlie: Ellen Andrea Wang snakker om en av sine store inspirasjonskilder + eget band (NTT #43), Forfatter Geoff Dyer skriver en kort tekst om bassisten (NTT #45)

Halse, Tuva: platedebutant med Bento Box snakker om Molde, fiolin og nordisk jazz (NTT #181)

Haltli, Frode: om spellemann og høne (NTT #81), om Avant Folk II, “det nye folkemusikkbegrepet” og polsdansens assymetriske beat (NTT #123)

Halvorson, Mary: Et lynkurs i en av de mest interessante amerikanske gitaristene og komponistene ved Chris Monsen (NTT #170), Intervju om komponering, gitarspill, Anthony Braxton og tromboner + Jan Ole Otnæs om New York-scena hun tilhører (NTT #204)

Hannisdal, Inger: om hva en maqam er og om lek med arabisk og norsk folkemusikk i bandet sitt (NTT #179)

Hansen, Tore om betydningen United States Information Service hadde på jazz i Tromsø etter krigen (NTT #216)

Hargrove, Roy: Trompetist og flygelhornist Lyder Øvreås Røed med en omfattende diskusjon av og guide til den store amerikanske trompetisten som døde av nyresvikt i 2018 (NTT #11)

Harpe Diem: Inspirert av en videokonsert med Hans Hulbækmo fra Tolga, bestiller Eyvind Fredriksen seg en munnharpe og begynner å spille på den. Det blir til en artikkelserie som fremdeles pågår (NTT #77), I del to skriver Eyvind Fredriksen om naturfilosoferinger, munnharpesamleren Fille-Vern og sin nye munnharpe-ervervelse, laget av Bjørgulv Straume (NTT #82), Eyvind spiller munnharpe gjennom en annerledes sommer og reiser til Myllargutens hjemsted mens han tenker på Dag Solstads Bjørn Hansen og Simen Roheim Iversens munnharper (NTT #100), Eyvind ser på munnharpekonserter og hører på Thov Wetterhus mens han øver på Fader Jakob og tenker på hva han bruker fritiden sin til (NTT #121), Sevja er sva, Eyvind spikker og holder på å kappe av seg fingeren (NTT #134), Eyvind er på seljefløytekonsert med Hans Fredrik Jacobsen (NTT #171), Eyvind drar på slåttefestival i Telemark (NTT #217)

Hauge, Liv Andrea: om hvordan hun får tiden til å gå uten konserter, Kongle Trio og lesing av partiturer (NTT #77), om trioplata Ville Blomster, orkesterkonsert i Bodø og hvorfor ikke pianister kan unne seg flere slike trioer (NTT #244)

Hauger, Raymond Teigen om eurohope, sin barndoms jul, snusfornuft og følelser (NTT #60)

Hauknes, Johan om jazzåret 1959, da jazzen gikk fra “hva” til “hvordan” (NTT #15), om plateselskapet Blue Note (NTT #63), Lever Bird fortsatt i norsk jazz? (NTT #92)

Heath, Albert “Tootie”: Forfatter John Jeremiah Sullivan setter opp konsert med Albert “Tootie” Heath og Gard Nilssen byr på noen favoritter med trommeslageren (NTT #168) 

Heggenhougen, Marthe om å jobbe bak scenen for norsk jazz og omegn (NTT #41), om Cosmopolites juleforberedelser (NTT #151), om 30-årsjubileumet til landets mest internasjonale konsertscene (NTT #187)

Heimebane – det offisielle NTT-soundtracket (NTT #20)

Helgheim, Roald: Den legendariske jazzjournalisten minnes av Victorias barsjef Øyvind Smistad Kalvenes (NTT #135)

Herr Nilsen: Kjetil Soligard om lørdagskonserter, ståa etter skyteepisoden og favorittmusikk bak baren (NTT #189), Espen Nilsen om konsertstedets 30-årsjubileum (NTT #211)

Hillestad, Per spiller sin siste Lava-groove og snakker om karrieren, Sidsel Endresen og Randy Crawford (NTT #196)

Hole, Camilla om albumet Eventyrferd, Breim og å føle seg hjemme i grenselandet (NTT #218)

Hole, Sigurd: om å arrangere morgenkonserter (NTT #47), om albumet Roraima og lydbildeøkologi (NTT #158)

Holiday, Billie: Essay om Billie Holidays stemme, begjæret etter tragedier og dokumentarfilmen Billie (NTT #103), Introduksjon til visning av dokumentarfilmen Billie på Colosseum Kino (NTT #103)

Honsinger, Tristan: Lars Øyno om cellistens opphold på Grusomhetens Teater + Andreas Røysums Honsingerfavoritter (NTT #179)

Horn, Ellen om jakten på en ny festivalsjef på Oslo Jazzfestival (NTT #20)

Hva har du i plateposen: Metheny og Mingus (NTT #25), Malin Pettersen, Art Blakey og Art Piene (NTT #50), Marja Mortensson (NTT #53), Per “Texas” Johansson og Knut Riisnæs Quartet (NTT #56), Nilssen-Love/Meaas Svendsen/Yandsen (NTT #57), Charlie Parker (NTT #59), Nacka Forum (NTT #60), Christian Wallumrød Ensemble (NTT #73), Lillian Boutté & Magnolia Jazzband (NTT #237)

Hubro: Essay og intervju med Andreas Meland i forbindelse med plateselskapets tiårsjubileum høsten 2019 (NTT #58), Intervju med Frøydis Bergheim Ruud, som tok over ansvaret for plateselskapet etter Andreas Risanger Meland gikk til Sildajazz (NTT #111)

Hulbækmo, Hans: om å øve inn hele Atomics repertoar før Hærverk-residencyen i 2020 (NTT #64), om ny liveplate med Moskus, improvisasjon, duplo, pandemiprosjekter og Moldejazz som skjer allikevel (NTT #81), om soloalbumet Tilfeldig Næpe (NTT #222)

Hulbækmo, Tone: om Hulbækmo & Jacobsens Familieorkester, musikkvideoen til “Svevende Jord” og gleden som finnes i naturen (NTT #101), se også: Da David Lindley og Henry Kaiser møtte huldra

Hultin, Randi: En oppfordring om å gjøre Gartnerveien 3 til jazzbolig i anledning fotoutstilling (NTT #188)

Husby, Per: En syttiårshilsen (NTT #26), om gjenutgivelsen av Peacemaker, spilling med Chet Baker og å lage surkål i Da Capos julesendinger (NTT #194)

Husebø, Kjetil om albumene Years of Ambiguity Piano Transformed, lek med synthesizere og annen musikkteknologi (NTT #202)

Hva har du i rasleposen: Kyrre Laastad (NTT #42), Veslemøy Narvesen (NTT #67), Erland Dahlen (NTT #108), Hans Hulbækmo (NTT #222)

 


En titt i rasleposen til Veslemøy Narvesen. Foto: privat

Hvizdalek, Agnes blir daglig leder i Borealis og snakker om vokalkunst og boksing (NTT #218)

Hvoslef, Lise om å gjendikte standardlåter på sitt album En egen ro (NTT #166)

Högberg, Martin om albumet Patos sammen med Thomas Torstrup og John Pål Inderberg (NTT #163)


I

I sonen: En tilstand av total tilkobling til musikken som titt og ofte dukker opp i Audun Vingers skriverier om konsertopplevelser. 

Improverk: Andreas Røysum og Signe Emmeluth om konsertserien Improverk og hvordan man skal navigere i underskogen av improkonsertserier (NTT#9), Andrea Giordano, John Andrew Wilhite-Hannisdal og Joel Ring tar over serien (NTT #179)

Inderberg, John Pål om ny trioplate, Lee Konitz og sine råd til unge musikere (NTT #79)

Innanen, Mikko: Vidunderlig vakre notebilder (NTT #238)

Iskrem: NTT retter ramsalt og grundig kritikk mot norsk ispinnekultur i storstilt lederartikkel (NTT #133)

Iverson, Ethan om sin nye utgivelse, jazz wars, postmodernitet, Wynton og Stanley Crouch (NTT #240) 

J

Jazz: Universets vanligste musikksjanger, vil noen hevde. 

Jacobsen, Hans Fredrik om alle slags fløyter, Lillehammer-soundet, “Nocturne” og progmusikk (NTT #127)

Jaga Jazzist: Martin Horntveth om 25-årsjubileumskonserter (NTT #57), Lars Horntveth loser oss spor for Spor gjennom Pyramid (NTT #92)

Jarrett, Keith: Mats Eilertsen loser oss igjennom 70-tallet til den amerikanske kvartetten (NTT #101), Rick Beato får et svært sjeldent intervju med legenden (NTT #203)

Jasmin, Ingrid om sin flamencopopdebut (NTT #209)

Jassbox: En viktig konsertserie ga seg i Oslo, og vi snakket med Espen Horne (NTT #57)

Jazzhat: Avisa Nordland-spaltist Terje Berg om hvorfor han ikke stoler på at folk egentlig liker jazz (NTT #246)

Jazz på Munch: Lars Mørch Finborud forteller om historien til en viktig konsertserie (NTT #35)

JazzArkivet i Stavanger feirer 25 år og vi snakker med klubb-ildsjel Eva Espensen og hennes datter Camilla Espensen Jensen om historien til en hjørnestein i byens konsertliv (NTT #178)

Jazzprisen: Norsk jazzforum og NRK deler ut en rekke nye priser våren 2023 (NTT #208), Kort rapport og oversikt over vinnerne (NTT #209)

Jazzknappleik: Jens Borge og Paal Nilssen-Love om den nye improfestivalen de startet i Stavanger og Bergen sensommeren 2020 (NTT #90), Nils Henrik Asheim blir kurator i 2021 (NTT #132)

Jazzintro: Amalie Dahl og Maria Norseth Garli kritiserer kjønnsbalansen i konkurransen (NTT #156), Roy Jahrn Holtan svarer på vegne av Norsk jazzforum (NTT #157)

Jazzlinja: Utdrag fra portrettintervju med John Pål Inderberg og intervju med forsker/musiker Mattias Solli om den pedagogiske metoden som utvikles og praktiseres på NTNU (NTT #93)

Jazzpotet: David Pavels om jazz-Bergens nye lørdagssensasjon – fulle hus og bakt potet (NTT #189)

Jerve, Kjetil Ruderaas om Daily Piano-strømmevideoene på sosiale medier (NTT #58), om Personal Piano-singlene, Peaceful Piano Music og å forsøke å lykkes i liste-villnisset på Spotify (NTT #99), om konsert-konsentrasjon og hodemassasje (NTT #172), om oppstarten av Subversive Distribution og Dugnad Rec. (NTT #198)

Johansen, Gisle Røen om Kveldsragg, Element, Jon Klette og likheten mellom John Coltrane og Donald Duck (NTT #183)

Johansen, Håkon Mjåset om nye plater med John Pål Inderberg Trio og Hegge, i tillegg til Jimmy Cobbs første cymbalslag på “So What” (NTT #83)

Johansen, Per Oddvar om ny plate, nettkonsert og en plutselig ny hverdag (NTT #73)

Johansen, Bård Tufte om en oppvekst med prog og gospel i Skienstraktene (NTT #122)

Johansson, Thomas om PNL Circus, Cortex og Scheen Jazzorkester (NTT #102)

Jones, Rickie Lee: Konsertminner fra Kalvøya mens vi venter på sommerkonsert (NTT #210)

Julestoff: Auduns julefavoritter (NTT#12), Trommeslager-enquete nummer 1: Tre nøtter til rasleposen med Siv Øyunn Kjenstad, Tore Flatjord, Audun Lunnan Hjort, Ståle Liavik Solberg, Ola Øverby og Hans 

Hulbækmo (NTT#12), Jul på Sunnmørsk og Romsdalsjul (NTT #60), Trommeslager-enquete nummer 2: Syv Slag med Gard Nilssen, Per Oddvar Johansen, Veslemøy Narvesen, Henrik Lødøen, Andreas Wildhagen, Paal Nilssen-Love, Thomas Strønen og Siv Øyunn Kjenstad (NTT #60), Ole Gjøstøl forteller om sin rytmeboks-julekalender (NTT #106), Truls Heggeros fuglekalender. God fugl! (NTT #107), Håvard Wiiks surkåloppskrift (NTT #108), Trommeslager-enquete nummer 3: Alene Hjemme-spesial med Hans Hulbækmo, Tore Flatjord, Veslemøy Narvesen, Ståle Liavik Solberg, Gard Nilssen, Andreas Wildhagen, Thomas Strønen og Erland Dahlen (NTT #108), Ole Torstein Hovig tenker grundig over hvorfor bjeller har en julete effekt på oss (NTT #108), En Juledoom-liste (NTT #108),  Trommeslager-enquete nummer 4: Little Drummer Boy med Torstein Lofthus, Torstein Ellingsen, Ingvald André Vassbø, Elisabeth Mørland Nesset, Elias Tafjord, Ola Øverby og Simon Olderskog Albertsen (NTT #153), En liste med de andre låtene til Chris Rea (NTT #153), Twistposen kommentert (NTT #153), Tore Stavlunds “Greensleeves”-favoritter (NTT #194), Raseri mot “seriøs akustisk julesang”-sjangeren på Kvelden før kvelden, 2023 (NTT #233)


Fra utsiden inn: Gisle Røen Johansen med Skikkelig Jazz Trio (+) på Bladfyk Julekro på Last Train. Foto: Camilla Slaattun 

Jørgen Egelands Åtte Flotte: Cecil McBee-trikset (NTT #106), Julete bruk av sledebjeller i spirituell jazz mellom 1967 og 1974 (NTT #108), Perler fra 2020 (NTT #109), Pianoløse trioer (NTT #124), Fløytelåter (NTT #127), Gong-låter (NTT #132), Påskespesial (NTT #164), Pharoah Sanders (NTT #182)

Jørgen Mathisens Instant Light: Plateanmeldelse (NTT #19)

K

Knotte-impro, også kalt pult-impro: En konsertform der musikere sitter ved pulter med forskjellige dupeditter på og vrir på knotter. Finnes det i det hele tatt en musikkform hvor BORD er like sentralt som støy og fri improvisasjon? Om Rose og Jack i Titanic hadde hatt et gjennomsnittlig merchbord fra All Ears til rådighet, hadde filmen hatt en lykkelig (om enn antiklimatisk) slutt. 

Klaffelyder: kjent og kjær saksofonteknikk. Se også: Fifle fofle. 

Kajfes, Goran om nytt album med bandet Tropiques (NTT #21)

Kallevåg, Trond: om det Sildajazz-aktuelle bestillingsverket Fengselsfugl og plata Bedehus & Hawaii (NTT #89), om transatlantisk melankoli i Amerikabåten (NTT #228)

Kaltenborn, Bendik om å designe jazzcovere, Bruno Oldani og fremtidige pilsnere (NTT #130)

Kampenjazz: Jon K. Johnsen snakker om bookingfilosofi og triofavoritter, høsten 2019 (NTT #50), Trond Ganlie om å slipper folk under 18 inn gratis (NTT #182)

Kanaan: Eskild Myrvoll om plata Odense Sessions og stonerimproens gleder (NTT #68), Låt for Låt på Double Sun med Eskild og Ask fra “Brødet” (NTT #79)

Kannegaard, Maria: om trioalbumet Sand i en Vik og tar oss gjennom de mange titlene samt inspirasjonskilder (NTT #105), anmeldelse av Pianisten, en sensasjonell radiodokumentar (NTT #232) 

Karisma Records: Prog pluss-labelet fyller 20 år og har startet underlablet Is it Jazz? – Martin Kvam forteller hvorfor (NTT #213)

Karlsen, Trym Saugstad om kampen for medisiner, samhold og musikalske kick (NTT #215)

Kelkar, Tejaswinee om forskning på musikk og bevegelser, ragaer, musikk og tid, samt kunstig intelligens (NTT #63)

Kibakaya, Miriam om eget band, Superspreder og inspirasjonskilder (NTT #199)

Kikkan: Petter Petterson forteller om sitt siste besøk hos Otto “Kikkan” Sættem, Moldejazz-stifteren som døde i 2023. (NTT #216)

Kjenstad, Siv Øyunn om multimedialt bestillingsverk på Ultima og den danske musikkscenen (NTT #180), om solodebut, film, scenekunst og å ha god tid (NTT #231)

Kjorstad, Hans P: om å være månedens musiker på Riksscenen (NTT #19), om sjel i musikken, naturen og CD-hylla (NTT #115)

Kjorstad, Rasmus om solodebut med Spelstund (NTT #164)

Klakegg, Bjørn lager prog foran kaminen med Needle Point (NTT #114)

Kleive, Amalie Holt om albumet De løper der jeg går (NTT #159)

Knudsen, Peter om improvisasjon med utgangspunkt i klassiske verker (NTT #181)

Kompen, Kristoffer om å motta Ella-prisen for 2021 (NTT #137), om messingsoloplate og tromboneåret 2023 (NTT #234)

Kongle Trio: Øystein Skjelstad Østensen om sitt kreative bass-spill i en av de siste årenes virkelig store konsertfavoritter (NTT #90), Veslemøy Narvesen om konsertplatedebut (NTT #120)

Kongsberg Jazzfestival: Ragnhild Menes tar over som ny festivalsjef høsten 2020 (NTT #96)

Kongsberg-konflikten: Festivalsjef Kai Gustavsen og Motvinds Andreas Røysum om uenighetene rundt Kongsberg Gruppens sponsing av Kongsberg Jazzfestival (NTT #21), Festival-stifter Kjell Gunnar Hoff og festivalfunksjonær Odd Bjarne Bjørkgård kommer med to veteran-blikk om sponsorkrangelen (NTT #22), Motvind gratulerer Kongsberg Jazzfestival med å ha avsluttet forholdet til Kongsberg gruppen (NTT #115), Kongsberg Jazzfestival, ved styreleder Juel Helge Rye, snur etter voldsom kritikk, blant annet fra Laagendalsposten-redaktør Jørn Steinmoen, som også snakker med remsa (NTT #116), reportasje hvor vi snakket med funksjonærer, musikere, lokalpolitikere, styreleder og daglig leder for å komme til stridens kjerne – og for å se hva som kunne være veien videre (NTT #117), Kongsberg Gruppen har skilt seg fra Kongsberg Jazzfestival og arrangerer ny folkefest noen uker før festivalen. Takk for sist eller ren tilfeldighet? (NTT #158)

Kongshaug, Jan Erik: Den store lydteknikeren gikk bort høsten 2019. Musikkjournalist Jan Omdahl plukket favoritter (NTT #54)  

Konsertlyd: Lydtekniker Espen Stordrange forklarer fenomenet power alley, som forårsaker voldsom romling om man står på feil sted (NTT #176)

Konsertrapporter: Begge blogghalvdeler skriver om en førjulshelg med julejazz på Kampen, Rune Grammofon-jubileum med Motorpsycho og Maja S.K. Ratkje og mye mer (NTT #11), Et sublimt øyeblikk med Knut Riisnæs fra Espen Ruds 70-årsfeiring (NTT #18), Karoline Ruderaas Jerve om Vagina-monologene (NTT #25), Audun ser frem mot et travelt konsertprogram på Vossa Jazz (NTT #28), Audun er på Jazzahead 2019, hvor Norge var partnerland – Seglem, Skadedyr, Frode Haltli, Simin Tander pluss veldig mye mer norsk og europeisk jazz (NTT#31), Daniela Reyes, Sun Ra Arkestra og David Murray Trio (NTT #35), Kamasi Washington på Sentrum Scene (NTT #36), Molde og Kongsberg sommeren 2019 (NTT #40), Eyvind Fredriksen om aller siste Jazz på Munch på Tøyen (NTT #43), Audun har vært på Vill Vill Vest (NTT #48), Maria Kannegaard Trio og jazz som visuell opplevelse (NTT #54), Om The Trio på Kafé Hærverk og begrepet crispt (NTT #59), Vinger i Vestfold (NTT #64), Tirsdag under Atomic-residencyen på Hærverk (NTT #65), Langlesning om Atomic-residencyen (NTT #66), Fåx Trått på Kampenjazz og Røysum Ensemble på Vic East (NTT #71), Tanja Orning og Helga Myhr på 90-årsjubileumsutstillingen til Kunstnernes Hus (NTT #85), Daniela Reyes på Oslojazz (NTT #90), New Dance på Victoria (NTT #91), Andreas Røysum Ensemble på Cosmopolite (NTT #102), De første lydene på Hærverk etter nedstengningen (NTT #132), NTT oppsummerer festivalsommeren 2021 (NTT #135), Bylarm har flytta til høsten 2021 og vi tester å stå trangt på gig (NTT #142), Karin Krog med Paal Nilssen-Love og Ole Morten Vågan (NTT #158), Angel Bat Dawid og Munchmuseet som konsertlokale (NTT #172), Joshua Abrams Natural Information Society på Motvind (NTT #174), Øya topp 5 og Toto på Grünerløkka (NTT #176), Five Easy Pieces: Sommerfestivalnotater i tilfeldig rekkefølge (NTT #178), Stikkord fra Gurls på Mandaljazz i anledning liveplate (NTT #185), Fem år med Fieh (NTT #191), Atomics to siste konserter i Oslo (NTT #192), Vår desksjef Camilla Slaattuns tre 2022-høydepunkter (NTT #195), Elektra i operaen (NTT #199), Elever ved Munch VGS spiller Silk Sonic og Dafnie på Hærverk (NTT #200), Andreklassebandet Hello World! på Victoria (NTT #206), John Cale på Loaded (NTT #214), Guns’n’Roses på Tons of Rock (NTT #216), Gode og dårlige frysninger på Blow Out (NTT #218), Morgonrode på Kongsberg Jazzfestival (NTT #219), En comebackkonsert med Maria Kannegaard Trio (NTT #221), Brannalarmen går på Jonas Cambiens Maca Conu (NTT #222), Brian Marsella og det opphøyde i pianokonserten (NTT #225), Kris Davis og Lee Ritenour (NTT #231), The Necks på Henie Onstad (NTT #233), Lørdag på All Ears (NTT #236), Studenter fra NMH og Barratt-Due spiller Gustav Mahler (NTT #237), Oslo Jazz Circle 75 år (NTT #238), Jon Hagene er på Needlepoint (NTT #239), Thomas Flor om Tord Gustavsen Trio (NTT #241), Maria Kannegaard Trio i Asker (NTT #248)

Kopperud, Trond: Dag Arild Espeseth minnes trommeslageren og pedagogen (NTT #141)

Korps: Trompetist Marius Gjersø om å være skolekorpsdirigent i vår tid (NTT #33) Aleksander Bosrup Karlsen om hvordan man lager sitt eget korps når man er for voksen til det (NTT #33), Øyvind Skarbø fra Skarbø Skulekorps hater 17. Mai (NTT #33), Kjetil Ruderaas Jerve om å spille klarinett i korps (NTT #33), Andreas Bosrup Karlsen sitter inne under pandemien og tegner 17. mai slik den, etter hukommelsen, pleier å foregå (NTT #81), Diminuendo og crescendo i paradegata – Essay om unge korpsopplevelser (NTT #128)


Foto: Helge Skodvin

Kostopoulos, Aleksander om trommespill, musikermiljøet i nord og spilling med Isák ++ (NTT #5) 

Kristiansen, Steinar: Kort minneord om et av jazzens store organisasjonsmennesker (NTT #228)

Krog, Karin rapper mot digitaliseringstyranniet (NTT #45), skriver til oss om Annie Ross (NTT #90), mottar Kulturrådets Ærespris og vi synger hennes pris (NTT #139)

Krogstad, Mona: om JUNO-singel og det kommende debutalbumet (NTT #35), om kvartettdebuten Virgo Sun, astrologi og lærergjerning på Sund (NTT #178)

Kronborg, Gard om sin distinkte bassgitar, bass-idealer og tendenser blant unge musikere (NTT #165)

Kulturopplevelser og distraksjoner – serie med småtekster: Toner fra Blow Out i sjelens Augumber (NTT #218), Frakkeår, tanker fra Norsk-Amerikansk Litteraturfestival og Chat Noir (NTT #219), Star Wars-sjangeren jizz, Nina de Heney, Laufey-diskursen koker og klokkeslettet ti (NTT #222), Raseri over kulturavisa Dagbladet, Dag Solstad og irriterende reklame før Tár (NTT #224), Frykten for sprengte blærer, Guoste Tamulynaite, Grefsen, Moskus, Lauvdal og muligheten for en darwinistisk musikk (NTT #228), Golf i en vanskelig tid, kveldsminne fra november, Gaza og skrekkslagenhet, abstrakt ekspresjonisme, jazzen og byen (NTT #233), Snø-raseri, Sissel Kyrkjebø, nye filmer, Taylor Swift og vår tids kontrollmani, et forsvar for Jens Weissflog (NTT #239)

Kulturpessimistisk kremt om at musikkpublikasjonen Pitchfork ribbes (NTT #235)

Kvelvane, Heidi om Etiopia-tur med Large Unit, trekkspill, bergensk ildjazz og livet med bil (NTT #198)

Kvernberg, Ola: om The Mechanical Fair og orkestrale favoritter (NTT #52), se også: Steamdome

Kvåle, Guro om å vende tilbake til Sund, trombone-hits og nye band (NTT #246)

L

Lange, den: «Den lange» utgjør konserthøydepunktet i svært mange konserter innenfor stoner-impro-sjangeren og andre klimaks-orienterte musikkformer. 

Laastad, Kyrre om bandet Finity, egne prosjekter og improvisasjon på platespiller (NTT #7)

Langeland, Sinikka om kantele, Jon Fosse, runesanger og lyden av Finnskogen (NTT #207)

Larsen, Jon om Djangofestivalens 40-årsjubileum, Hot Club de Norvège, “Tanta til Beate” ++ (NTT #17)

Lassen, Harald om The Necks, Electronic Wind Instruments og remixer (NTT #34), spor for spor gjennom Human Samling (NTT #105)

Laufey: Er musikken til det islandske stjerneskuddet jazz? Og hvorfor i huleste er dét verdt å diskutere ennå? (NTT #221)

Lauvdal, Anja om Moskus og oppdraget med å covre Plastic Sun av Svein Finnerud Trio på Henie Onstad (NTT #10), om å fremføre Syner av Egil Kapstad med Moskus og Ung Vokal på Munch på Tøyen (NTT #42), nyttårstale på terskelen til det nye 20-tallet (NTT #61), om å være festivalartist på Punkt 2020 (NTT #93), om å motta Edvard-prisen, tanker om improvisasjon og wurlitzer-pianoer (NTT #223)

Lavik, Fredrik om plateselskapene Jazzagression og Afro7 og hellige norske jazzgraler han drømmer om å få utgitt (NTT #6)

Lea, Marthe om det den gang nye Marthe Lea Band, og om hva nå enn man mener med “spirituell, energisk jazz” (NTT #24)

Leirtrø, Nicolas om å fremføre Messiaen med I Like To Sleep på Only Connect (NTT #126)


Nicolas Leirtrø. Foto: Juliane Schütz

Lerche, Sondre om kjærligheten til Per Asplins Putti Plutti Pott (NTT #12), om et forløsende nylonstrengsgitarkjøp, soloturneen i 2020 og “Why Would I let you go” (NTT #98), om den lange låta “Dead of the Night” i mikrointervju (NTT #143), se også: Standard Opplegg

Lewis, Ramsey: vi minnes en musiker som skjønte hvordan jazz faktisk kunne være popmusikk (NTT #180)

Lia, Ingrid Skåland om Han Gaiden, sopransaksofon og Telemark (NTT #54)

Lidsheim, Emilie Heldal om debutalbumet Gap (NTT #96)

Lien, Helge om pianotrioer og forholdet til instrumentet (NTT #159)

Lilja, Oddrun om prosjektet Hjem til Verden, Moksha, hennes elskede gibson-gitar og Oslos jamscene i 2018 (NTT #9), ekstramateriale fra portrettintervjuet i Jazznytt #254 (NTT #71), om platene hun lyttet mest til da hun lagde albumet Marble (NTT #95)

Lillebjørn: Essay om “Bysommer”, sommeren 2020 (NTT #88), minneord, senvinter 2023 (NTT #237) 

Lillo-Stenberg, Lars om Veronica Maggio, å snike inn mindre kjente låter i settet og pop-psych (NTT #185)

Littleskare, Thomas Husmo om ny plate med Husmo HAV og science fiction (NTT #40), om albumet Waves, om forhåndssalg av plater og blanda følelser for fusion (NTT #113)

Ljungkvist, Fredrik om ny trioplate (NTT #51)

Ljøkelsøy, Tore om albumet Vankelmodig (NTT #211)

Lloyd, Charles: Audun med skriverier og anmeldelse av en av våre største nålevende (NTT #53)

Lofthus, Torstein om Red Kite, “energimusikk”, kremmerinstinkter og Kiss-favoritter (NTT #199)

Lokna, Maria: Forfatterdebutanten om jazz, begjær og kulturforskjeller i Full Fortapelse (NTT #146)

Lonely Woman: Tore Stavlund deler sine favorittversjoner av en av jazzens vakreste låter (NTT #36), NTTs topp tre norske versjoner i forbindelse med en nytolkning av Ellen Andrea Wang (NTT #96)

Lund, Harald Are: En av de viktigste musikkformidlerne Norge har hatt gikk bort 2020, og vi snakket med hans gamle radiomakker Thomas Felberg om hvem HAL var (NTT #94)

Lupo, Jacob Holm om Jeff Porcaro, White Willow, Keith Carlock, sepia-rock og andre viktige temaer (NTT #111), om prosjektet Donner og covring av Steely Dan (NTT #131)

Lyse Netter: Emil Nikolaisen om kuratorkick, klovnerolle, kunstsyn og bookingen av helt spesielle festivalopplevelser (NTT #2099

Lysne, Jo David Meyer om gitarer, lydkunst og LP-plater av is (NTT #118)

Lørdag: Tre suverene lørdagslåter fra vår hyllest til ukedag seks (NTT #189)

M

Mahfoud, Saleh om bandet Majãz, å komme fra Syria til Oslo og dabke-kvelder (NTT #23)

Malmedal Hauge, Siril om Jul på Sunnmørsk (NTT #11), om albumet Slowly, Slowly og ny video (NTT #130), om albumet Blues & Bells sammen med Kjetil Mulelid (NTT #205)

Mall Girl: Bethany Forseth-Reichberg om ny platekontrakt og fremtidsplaner (NTT #114), Veslemøy Narvesen om debutskiva Superstar (NTT #166)

Mandaljazz: Festivalsjef Eirik Kristensen om gruppetatoveringer og bookingfilosofi fra en av sommerens triveligste akkurat passe store jazzfestivaler (NTT #39), Kristensen og resten av festivalen rigger seg til for byjubileum og snakker sørlandsviser, frivillighet post covid og fornuftig vekst (NTT #174), Linn Margrethe Skoie kommer med sine Mandal-tips (NTT #174), tekst i forbindelse med tiårsjubileum på Cosmopolite (NTT #245)

Marvil on an Expedition: Trym Saugstad Karlsen og Jørgen Bjelkerud forteller om en selvgjort turné i India (NTT #215)

Master Oogway: Håvard Funderud forteller om ny konsertserie på Kafé Hærverk (NTT #99)

Masåva: Spor for spor på andreskiva Er vi store nok nå? med Selma French og Martin Morland (NTT #145)

Mathisen, Hans om ny orkesterplate, filmmusikk og gitarspill (NTT #246)

Mathisen, Øyvind om Get Your Goat og trommeløst samspill (NTT #174)

Mays, Lyle: Kort minneord om en fantastisk keyboardist (NTT #68)

Mazuze, Ivan om International Jazz Day (NTT #126) 

McCartney, Paul: Essay om sorg, surr og surrealisme i Paul McCartneys solomusikk (NTT #108), Macca fyller 80 år og vi feirer ham med artikkel og åtte flotte låter (NTT #173)

Meaas Svendsen, Christian: om å ta over All Ears, improkonserter som multejakt og idealisme (NTT #11), om plata New Rituals, jazz og sjelen (NTT #38), om ECM-debut og bass-tutorials (NTT #146), om utgivelsen New World og Subversive Distribution (NTT #176)

Mette Henriette: om trioer og selmer-saksofoner (NTT #190), om formgivning av konserter, musikk og lys, komponistgjerningen og albumet Drifting (NTT #239)

Mingus, Charles om månelandingen – og alle de forskjelige Mingusene (NTT #166), Ole Morten Vågan snakker om sitt forhold til Mingus (NTT #175), åpenbaringer fra bokssett som dokumenterer bassistens 70-tall (NTT #218), Peter Vollset skriver om en legendarisk eggedosisoppskrift (NTT #229)

Mobeck, Heida om covermaleriet på Hanna Paulsberg Concepts album Daughter of the Sun (NTT #3), om det som skulle bli en legendarisk julejazz på Kampenjazz (NTT #10)

Moberg, Kalle om friimprotrekkspill, både mutters alene og sammen med bl.a. Paal Nilssen-Loves Circus (NTT #99)

Mofjell, Ole om vin som kan passe til breiflabb og ny skive med Frode Gjerstad og Isach Skeidsvoll (NTT #232)

Mokkelbost, Erlend om plateselskapet Pekula, bestillinsgverket Oneness og ny-shred (NTT #94)

Moldejazz: Mariann Bjørnelv tar over som festivalsjef i 2021 (NTT #120), Sniktitt på festivalplakaten i 2022 (NTT #152), Sigurd Ytre-Arne + Karoline Ruderaas Jerve forteller om ny videoserie (NTT #156)

Mollestad, Hedvig går igjennom en lang liste av sine store gitarfavoritter i forkant av bestillingsverkfremføring på Vossa Jazz (NTT #28), om tre internasjonale musikere hun skal møte under sin residency på Moldejazz (NTT #216), om betydningen til Rune Grammofon (NTT #228)

Mollestad og Mofjell spiller stumfilmkonsert og snakker om iskalde grøss (NTT #164)

Monk, Thelonious: Petter Dalane skriver om noen svært gode Monk-innspillinger (NTT #173), Øyvind Mathisen leker med det monkske på ny single og skriver om tre sentrale komposisjoner (NTT #224)

Monsen, Chris loser oss gjennom det internasjonale jazzåret 2019 (NTT #61)

Morgonrode og historien om det store ostetjuveriet (NTT #33)

Moskus (baren): Magnus Lykkelig på Norges beste bar ser fram mot 2022 (NTT #154)

Motorpsycho: Ingvald André Vassbø stepper inn på trommer og byr på et essay om tre essensielle trommespor fra de trønderske legendene (NTT #215), se også: Sæther, Bent og Paus, Ole. 

Motvind: Andreas Hoem Røysum prater festivalfilosofi og tar oss gjennom programmet for 2019 (NTT #39), Vi snakker nok en gang med Andreas Hoem Røysum om en svært lovende Motvind-plakat – som dessverre aldri ble noe av (NTT #67), om festivalen de faktisk fikk arrangere i 2020 og kommer med sine sommertips (NTT #88), om festivalen som fikk lov til å ha ok med publikum i siste liten (NTT #130), Oversikt over plateselskapet i forkant av labelkveld (NTT #163), stemningsrapport før det som ble den siste festivalen i Oslo (NTT #172) 

Mowday, Shannon om arbeidet med Det Nye Norske Storband, verket Bridge over me too og likestilling i jazzlivet (NTT #141)

Mulelid, Kjetil om sitt første piano-soloalbum og om forholdet til eget instrument (NTT #119),  om festivalopplevelser med Craig Taborn og Jason Moran (NTT #176)

Murray, David: Ståle Liavik Solberg gir et lynkurs i den store saksofonisten i forkant av at han premierte en ny trio med Flaten/Nilssen-Love, våren 2019 (NTT #34)

Mwandishi: Godt nytt lesestoff fra Ethan Iverson om et av Herbie Hancocks beste band (NTT #113)

My Favorite Things: NTTs guide til våre favoritt-versjoner av My Favorite Things i forbindelse med fersk Ariana Grande-singel. 

My Way: En liten gjennomgang av ulike versjoner etter at Trump-tilhengere spilte “My Way” da han fløy avgårde med Air Force One en (foreløpig) siste gang (NTT #112)

Myhr, Helga om sin fantastiske plate Natten Veller seg Ut (NTT #48), om spellemann til Morgonrode (NTT #80), om plata Andsyning (NTT #123), om arkivstudier, Andsyning og rammeslåtten (NTT #183)

Myhr, Kim om musikalske inspirasjonskilder i forlengelse med Jazznyttportrettet i Jazznytt #249 (NTT #11)

Myhre, Jo Berger om albumet Unheimlich Maneuvre og bassene sine (NTT #148)

N

Nakademiet: Platekollektivet Nakama bestemmer seg for å arrangere sommerkurs for første gang i 2021 (de holder på ennå). Vi snakker med Christian Meaas Svendsen om hva og hvorfor (NTT #131)


Andreas Røysum henger i kurven på dette gruppebildet av labelet og bandet Nakama. Forøvrig ser vi Ayumi Tanaka, Klaus Ellerhusen Holm, Andreas Wildhagen og Christian Meaas Svendsen. Foto: Jan Tore Eriksen

Narvesen, Veslemøy: om nytt trommesett i forkant av konsert på Hærverk med Lassen/Myrvoll (NTT #36), om musikalske innflytelser, perk og framtidsplaner (NTT #67) om talentpris fra Oslojazz og flytting til Trondheim (NTT #91), ekstramateriale fra Jazznytt-portrettet i anledning albumdebut (NTT #224), juleprat på tampen av det som på mange måter ble Veslemøys år (NTT #233)

Nattjazz: Hendig leseliste for gjester på 2021-festivalen (NTT #130)

The Necks: Essay om den australske pianotrioen som er en av NTTs store favoritter (NTT #33), Kvanteskum på rammeslåtten – et essay av Eyvind Fredriksen om en konsert på Høvikodden og hvorfor vi havner i sonen (NTT #233)

Neon Ion: Natalie Sandtorv lader opp til konsert på Røverstaden (NTT #138)

Nergaard, Magnus Skavhaug om soloplata Hibernacle, hundre bandprosjekter og lydteknikerarbeid (NTT #232)

Nergaard, Silje feirer 30 år som artist, og vi går tilbake til starten og snakker om tidlige knallåter og Pat Metheny (NTT #82), Ørjan Nilsson skriver om et gammelt klipp av Silje og Morten Harket fra tysk TV (NTT #83), en konsert på Anjazz gjør at vi dykker i tidlige Nergaard-plater, som endelig var tilgjengeliggjort på nytt digitalt (NTT #97)

Neumann, Calle: Vi møtte den legendariske saksofonisten på øving/innspilling med sin nye kvartett New Dance (NTT #91)

Neset, Marius om samarbeidet med London Sinfonietta, komponistgjerningen og solosaksofonkonserter (NTT #178)

Nesheim, Knut Kvifte om verket Graosido, som han har gitt ut med OJKOS (NTT #217)

Nesset, Elisabeth Mørland om å spille trommer til Nationaltheatrets Hamlet (NTT #135) 

New Orleans Workshop: Anders Isachsen om Oslos tradjazz-konsertklubb, inkludert tre favoritter (NTT #58)

Nice Things: Håvard Funderud forteller om nyetablert label (NTT #156) 

Nilssen, Gard: Kort turnéprat i forkant av Nattjazz 2019 (NTT #34), oppsummering av residencyen under Moldejazz 2019 (NTT #40), om SKRIM, Supersonic Orchestra og Ole Morten Vågans TJO (NTT #136)

Nilssen-Love, Paal observert i Stavanger med sykkel under pandemien og skal ha jubileumskonsert med Frode Gjerstad (NTT #87), om sitt nye band Circus i forkant av Oslo World (NTT #101), om sitt forhold til Etiopia, å slippe fire nye album på én gang og å ha bursdag på julaften (NTT #193)

Nina Simone’s Gum: Eyvind Fredriksen om Warren Ellis-boka om reisen til en tyggis Nina Simone tygget og som endte opp på utstilling (NTT #141)

Niska, Bodil velger tre favoritter i sommernummeret 2020 (NTT #88)

Nonfigurativ Musikk: Et intervju med konsertarrangør Håkon Lie om Tønsberg-konsertserien (NTT #17)

Nordgård, Runar Chang om russetid, bass-inspirasjoner og spilling med MUST (NTT #249)

Nordheim, Arne: Komponisten ville fylt 90 og Audun byr på teksten Mens nålen faller (NTT #134)

Nordvik, Inger om singelen “Echo” og albumet Hibernation (NTT #197)

Norsk Jazzrevolusjon: Andreas Solheim om ekstrem kjærlighet til tradisjonen (NTT #167), Veslemøy Narvesen ikke helt overbevist (NTT #167), Petter Dalane prøver å gjøre jazz moro (NTT #167), Aleksander Riris advarer mot nostalgiske sjangerdefinisjoner (NTT #170)

Norske Albumklassikere: Vi anbefaler folkefinansieringene av E’Olen og Østerdalsmusikk (NTT #122)

NRK-Gruff: Essay om statskanalens kulturdekning etter at Anders Grønneberg spiste pannebåndet til TIX og en hel bøling med organisasjoner klagde dem inn for Kringkastingsrådet (NTT #119), Medieviter Espen Ytreberg om drømmen om middelkulturen og hvorfor NRK og kritikerne deres ofte snakker forbi hverandre (NTT #120), 14 forslag til nye musikkprogrammer på krinken (NTT #120), Redaksjonssjef i NRK Kultur, Helene Hillestad, velger jazzfavoritter fra arkivet (NTT #121), Ny musikksjef drøfter mulighetene for å få se realityshowet “Ando” på NRK (NTT #131)

NTT Awards: Tidenes første og seg hør og bør eneste utdeling av prisen NTT Awards (NTT #26), remsa får TONO-prisen og er glade for det (NTT #107)

NTT Soul: Vinger deler noen perler etter å ha vært på soulferie i Blackpool (NTT #15), Vinger har på nytt vært på soulferie i Blackpool og har med seg godbiter tilbake (NTT #63), I anledning Jimmy Cobbs bortgang skriver vi om en helbredende god låt med Gregory Hines (NTT #83), Ketil Sellæg Ramberg gir en introduksjon til sjangeren skaisoul (NTT #103), Gamle helter er ute med ny musikk og Audun minner om sin spilleliste NTT SOUL (NTT #105), Nytt om Leroy Burgess (NTT #107), Jule-soul (NTT #108), Oppsummering av den beste soulen i 2020 (NTT #110), En guide til soul-radio ved Ketil Sellæg Ramberg (NTT #114), Seventies Soul Sensation, inspirert av Silk Sonic (NTT #120), Påskegospel (NTT #122), Tre låter mens vi venter på mer (NTT #143), Oppsummering av 2021 (NTT #154), Jazzfest-aktuelle Patti Austin bør synge eget repertoar (NTT #167), Audun drar til Blackpool og har med seg et par nydelige låter tilbake (NTT #174), Takk for alt, Thom Bell (NTT #194), Minneord om Lamont Dozier (NTT #195), Platetyveri hos Ted Massey (NTT #205), Greg Perry (NTT #206)

NXN: Thomas Linnes om å arbeide spilleliste-orientert med ny jazzlabel (NTT #99)

NY SPALTE: Jelly Roll Morten P, en spalte som gjengir Jelly Roll Morton-sitater i stilen til Morten P (NTT #71), Hva er greia, en spalte hvor vi spør hva som er greia med diverse ting. Denne gangen: Hva er greia med å sykle med kontrabass? Fredrik Luhr Diethrichsson forklarer. (NTT #87), Men er det NRK Jazz? En spalte der profilerte nordmenn diskuterer radiokanalen NRK Jazz. Denne utgaven: Sondre Lerche (NTT #98), NTT Profitt – en spalte som lærer deg å tjene penger. Første episode: To julesang-pitcher (NTT #108)

Nyhus, Ingfrid Breie om Kløsterkoraler, juledoom og slåttepiano (NTT #153)

Nystrøm, Rolf Erik om at jula er Nord-Korea og pøbeljul med Poing (NTT #59)

Nyttårskavalkade 2019: En årsrevy før 2020 tar til (NTT #62)

Nyttår 2018: Vinger og Roshauw brevveksler seg gjennom 2018, inkludert et intervju med Bjarne Larsen om DNA?AND!, konsertminner, Kamasi Washington, Fusionåret i revy, “Det gis ut for mye jazz i Norge” og masse annet (NTT#13)

Nyttår 2019: Brevveksling nummer to skriver om myk og hard jazz, Paolo Vinaccia og Jan Erik Kongshaug, Keith er cancelled og kollektivisme i den unge norske jazzen, konsertminner fra året som er gått, Karpe og middelkulturen og mye mer (NTT #61) 

Nyttår 2020: Nedstengning, Atomic-residency, plateåret 2020, tendenser i amerikansk jazz, Bob Dylan, jazz-skam (?) og overraskende mange konserthøydepunkter (NTT #109)


Nyttårspesial 2023. Illustrasjon: Nick Alexander 

Nyttår 2021: Store sommerlige oppturer og vinterlige tilbakeslag, klemmer på Voss, norske og internasjonale albumhøydepunkter – “2020, bare kjedelig” (NTT #154), Terje Mosnes velger sine favorittalbum (NTT #153)

Nyttår 2022: Karoline Ruderaas Jerves topp ti sanseinntrykk internasjonale jazzstrømninger, norske trender og plateoverflod, kulturpessimisme, “polsk frijazz”, konserthøydepunkter og den såkalte kulturkrigen (NTT #195)

Nyttår 2023: Karoline Ruderaas Jerve tar oss gjennom året mens det brevveksles om Herr Nilsen, Jason Moran, jazz wars, Louis Armstrong, krig og katastrofer, Todd ved sykesengen, Inga Stenøien, en aften med Moskus, Iggy, Veslemøy og Guro Kvåle, Mollestad og Mahler (NTT #234)

O

Omegn: Det finnes både en bred og en smal definisjon av omegnen, slik den brukes i begrepet “jazz og omegn”. Den smale er alle musikksjangere som jazzen vanligvis er i kontakt med nå for tiden, som kunstpop, ulike former for folkemusikk, stoner-rock, elektronika, soul og funk, for å nevne noen. Den brede definisjonen er “alt i universet som ikke kan kalles jazz, men som fremdeles er verdt å skrive om”.

Obama, Barack er aktuell med selvbiografi og supplerer med en spilleliste – Audun anmelder spillelisten mens han foreslår noen låter som burde vært der (NTT #105) 

Obad, Goran om arbeidet med Music in Refuge, som skaffer musikktilbud til flyktningleiren Rashedieh i Libanon (NTT #3)

Oftung, Håkon om progbandet Jordsjø og Norsk Prog (NTT #127)

OJKOS: Storbandkollektivet jubilerer med 21 minutter lang single av Magnus Murphy Joelson (NTT #230)

Olle Abstract er meget klar for Dagfest på Salt juni 2020 og anbefaler noen låter i remsa (NTT #87), en spilleliste i anledning at Oslo blir et levelig sted, forsommeren 2021 (NTT #130)

Olsson, Staffan William gjør Norges mest omfattende jazzturné med The Real Ting og forteller om 30 ville år i orgel-licks-og-bop-bransjen (NTT #182), om The Girlfriend Chord etter en John Scofield-konsert (NTT #227)

Omdahl, Jan om Afric Pepperbird, “fjelljazz”-begrepet og sein Garbarek (NTT #191)

Only Connect: Bjørnar Habbestad titter raskt gjennom programmet for 2022 (NTT #165)

Opsahl, Carl Petter om tradjazz og veien fra Albert Ayler til New Orleans (NTT #171)

Opsvik, Eivind om soloalbumet Emotional Switches, Calle Neumann og musikerlivet i NYC (NTT #149)

Osgood, Kresten: Trommeslager Andreas Wildhagen snakker om inspirasjonen han får fra den store danske trommeslageren. (NTT#14)

Oslo Jazzfestival: Festivalsjef Øyvind Larsen slipper 2022-programmet (NTT #168), Line Juul er ny festivalsjef (NTT #201)

Oslo 14: Gro Marthe Dickson om en minnekonsert for Hvalrossen Freya (NTT #177)

Oslo-filharmonien: Administrerende direktør Ingrid Røynesdal om planene til orkesteret som vant spellemanns hederspris i 2020 (NTT #81)

Otnæs, Jan Ole om vårsesongen på Victoria 2019 (NTT #16), om da han booket Keith Jarrett Trio til Mo i Rana i 1969 (NTT #58), om sine amerikanske jazzkolleger og hvordan det har gått under covid (NTT #97)

P

Paaske, Sidsel: Kort om Moki & Don Cherry og den norske kunstneren Sidsel Paaske (NTT #149)

Paulsberg, Hanna om et bandbilde fra HP Concepts festivaldebut på Kongsberg Jazzfestival (NTT #3), om ny Finity-skive, Gurls-spellemannominasjon og mye annet (NTT #23), om å spille på Herr Nilsen (NTT #59), om å livedebutere med Flukten (NTT #87), om albumdebut med Flukten og å spille i Aulaen med Karin Krog (NTT #138), om tingingsverket Do you want my job? før Vossa Jazz + en liten liste med fleskete Jim Keltner-grooves (NTT #242)

Paus, Ole: Bent Sæther forteller om innspillingen av “Ruinbyen”, trubadurens siste mesterverk (NTT #232)

Paus, Marcus om kanon (klassisk, ikke militær), programmering av nye komponister og spådommer om den klassiske musikkens undergang (NTT #170)

Pavlovic, Jovan om soloalbum, trekkspillteknikk og øving (NTT #191)

Paris, Texas: Om den Ry Cooder-tonesatte klassikeren (NTT #147) 

Parker, Jeff: Gitaristen snakker om Tortoise, AACM, Superless og soloplater (NTT #230)

Partiturutstilling hos nyMusikk Trondheim (NTT #41)

Peacock, Gary: Trygve Waldemar Fiske om et idol han fikk gleden av å møte, ved bassistens bortgang i 2020 (NTT #94)

Perry, Lee “Scratch”: Geir Rakvaag velger tre favoritter fra produsentlegenden som gikk bort 2021 (NTT #137)

Petersen, Joakim Rainer om Jazzintro-seier, billedkunst, pianotrioer og forbilder (NTT #206)

Pettersen, Malin er ferdig som programleder i NRK P13 og snakker om musikkformidling, samspill mellom country og jazz-musikere og hva hun gjorde under nedstengningen (NTT #97)

Pettersen, Sissel Vera om å bli ny kunstnerisk leder på Soddjazz + litt om eget virke (NTT #55), om å arrangere festival i 2021 (NTT #125)

Pianotrio-spesial: Hva er det som er så spesielt med dette formatet? Vi snakker med Espen Rud, Vigleik Storaas, Anja Lauvdal, Liv Andrea Hauge, Kjetil Mulelid, Helge Lien, Hans Hulbækmo, Ole Morten Vågan, Jonas Cambien, Kjetil Jerve, Christian Wallumrød, Ingebrigt Håker Flaten og Guoste Tamulynaite om sound, stilforbilder, improvisasjon og om det finnes et “norsk” pianotriosound (NTT #124)

Piene, Arthur Kay om å være musikklærer, Silk Sonic og musikktrender blant elevene (NTT #201)

Pluritone: Joel Ring og Heida Mobeck har laget nytt plateselskap (NTT #228)

POING og Maja S. K. Ratkje om sine favoritt-arbeidersanger (NTT #79)

Pom Poko: Vokalist Ragnhild Fangel Jamtveit forteller om ny plate fra det mangefassetterte omegnrock-bandet (NTT #112)

Porcaro, Jeff: Audun snakker med Jacob Holm-Lupo om en av tidenes studiotrommeslagere (NTT #111), leserbrev fra Sverre Gjørvad om Porcaros spill på “When a man loves a woman”, inspirert av samtalen uken før (NTT #112)

Punkt: Erik Honoré ser frem mot den femtende festivalen i rekka, høsten 2019 (NTT #44), Det er 2020, og Erik Honoré forteller om hvordan Punkt-familien har holdt sammen under pandemien (NTT #93), En punktvis preik om Hamid Drakes tale på Blow Out, remiks-konserter og Nils Christian Moe-Repstad (NTT #222)

Påskekrim: Terje Thorsen om Olav Angells jazzkrim Perdido, Perdido og et par favorittversjoner av låta (NTT #76), Terje Mosnes om Moldejazz-krimmen I Rosenes Leir (NTT #76), Åsmund Ivar Feidje fra bandet Rain om musikken til Døde menn går i land og andre hørespillgrøssere (NTT #76), Randi Fuglehaug skriver jazzkrim fra Vossa Jazz – og åpner festivalen (NTT #164)

Påskestoff: Kort diskusjon om begrepet “påskemusikk” (NTT #122), Svært vrange påskenøtter (NTT #122), Fasit på svært vrange påskenøtter (NTT #123)

Q

The Quintet: Kort prat mellom Ketil Gutvik og Lasse Marhaug om boksen med det legendariske bandet som gjenoppsto for en siste konsert under Oslojazz 2019 (NTT #40)

R

Radio Tidsmaskinen: Marius Øfsti og Knut Marius Kristensen lager en musikkintervjupodcast der man beveger seg baklengs inn i fremtiden (NTT #143)

Rasmussen, Mette: om å kuratere på Stillverk1, konsertbyen Trondheim og ymse pandemiaktivitet (NTT #100), om festivalen Sonic Stills Fest (NTT #136)

Ratkje, Maja Solveig Kjelstrup: om å motta Buddy-prisen i 2020, Svartskog Spellemannslag og politisk engasjement blant musikere (NTT #107),  om den gresk-norske forestillingen Pytheas Travels, oldtidsreiser og vitenskap i kunsten (NTT #220), se også: All Ears


Maja S.K. Ratkje, fotografert hjemme på Svartskog. Foto: Ellen Lande Gossner

Reiersrud, Knut om å leke med Dvorak og Beethoven og fascinasjonen for det forrige 20-tallet i det nye (NTT #85), Essay om Dvorak og Beethoven, Casals og Johnson, et signatur-lick og “avkolonisering” i forbindelse med albumet A New World (NTT #133), om sitt sparsomme forhold til Charlie Watts og Rolling Stones (NTT #136), om innspillingen av Rosa frå Betlehem (NTT #194), se også: Dr. John

Reiss, Georg om å følge klarinetten gjennom musikktradisjonene, tradjazz, New Orleans og Morten Gunnar Larsen (NTT #214)

Reyes, Daniela: om unge musikeres kår under covid (NTT #117), om platedebuten Engangsdager, trekkspill og å være i lydperiferien på egen utgivelse (NTT #141)

Riisnæs, Knut om klokka fire-konsert på Herr Nilsen (NTT #189), saksofonisten minnes på Herr Nilsen og Petter Wettre snakker om en venn og kollega (NTT #230)

Riksscenen: Ane Carmen Roggen tar over ledelsen og snakker klubbplaner og den nye folkemusikken (NTT #42)

Riris, Aleksander snakker om Barrage, Cosmic Swing Orchestra og andre glimrende Trondheimsbaserte band. (NTT #103)

R&B: En liste over grensesprengende R&B fra 00-tallet i forbindelse med en konsert med Finity på Punktfestivalen – forøvrig en av få opptredner ordet “grensesprengende” gjør i løpet av 250 remser (NTT #93)

Roggen, Live Maria om Apokaluptein and the Abstract Youth, musikk og klimapolitikk (NTT #18)

Roligheten, André var plutselig svært konsertaktuell med duoen Ramblin’ i 2020, og snakket med oss om den + å spille med to horn i kjeften (NTT #83)

Rolland, Yngvild K. om utstillingen Portrait of a Woman at the Piano og deformerte tubaer (NTT #126)

Rolling Stone kårer tidenes beste gitarister og absolutt alle blir forbanna (NTT #226)

Rollins, Sonny: Johan Hauknes velger tre favoritter i forkant av Oslo Jazz Circle-møte (NTT #150),  Tenorgiganten har rukket å bli 92 år og vi feirer ham med tekst og bilder (NTT #179)

Ross, Joel om vibrafonteknikk, studioestetikk, tydelighet i musikken og den amerikanske samtiden (NTT #188)

Rosseland, Elin om å vinne Buddy-prisen, korsang, sangerrollen i improvisasjon, Fair Play, Torgrim Sollid og mye mer (NTT #210)

Rud, Espen om 70-årsjubileum, egen karriere, eget band og unge inspirasjonskilder (NTT #17)


Espen Rud med Arild Andersen og Karin Krog, Club 7, Oslo, 1970-tallet. Foto: Randi Hultin/utlånt fra Nasjonalbiblioteket

Rune Grammofon: Anmeldelse av jubileumsbok og -singel med Fire! Orchestra (NTT#10), Rune Kristoffersen om reissues og pappmangel (NTT #147), selskapet trekker i utgivelsesbremsen etter 20 år – og Grappa trapper også kraftig ned (NTT #203)

Rush: Hedvig Mollestad om sine favoritt-låter med den legendariske kanadiske trioen (NTT #27), Jacob Holm Lupo om Neil Peart, som døde i 2020 (NTT #64), Per Oddvar Johansen om å spille lufttrommer til Peart (NTT #64)

Rypdal, Terje: Hedvig Mollestad velger sine favoritter i forbindelse med Sky Music-hyllesten (NTT #98)

Røe, Marianna Sangita Angeletaki om Broens tretagers residency på Khartoum (og litt om Jazz in Khartoum (RIP), (NTT#2), om Broens (siste?) konsert på Nasjonal Jazzscene (NTT #69), om den lille duo-perlen ON og livet i 2020 (NTT #106), Ekstramateriale fra portrettintervju i Jazznytt (NTT #173), om ny video til prosjektet ON og husvarm-rolle på Riksscenen (NTT #238)

Røed, Aksel om Vossa Jazz-prisen, Aksel Røed’s Other Aspects, sin rolle i Bergens musikkliv og låter om regn (NTT #213)

Røed, Lyder Øvreås om ny musikk med Slow is the New Fast og Fieh ++ (NTT #75), om å spille standardlåter (NTT #246) se også: Fieh, Roy Hargrove

Røysum, Andreas Hoem om ensemblets platedebut, livet i skauen og livet med pesten (NTT #74)

Rådlund, Christopher: Et minneord (NTT #183)

S

Skronk: Ifølge musikkjournalist Lester Bangs var det hans kollega Robert Christgau som kom opp med det føyelige begrepet “skronk”, som kan festes på rautinger på saksofoner, gitar-bråk, eksplosiv fjerting (ifølge internett) og alt som er gøy her i livet. Skronk er et nyttig begrep for å peke på det stedet der sjangere som punk, frijazz og støy møtes i pur, eller pueril, lydekstase. “Energi-musikk” betyr noe lignende, tror vi.

Sagstuen, Ina om julekonserten på Kampenjazz i 2019 pluss bandet Propan (NTT #58), om Skadedyr-bestillingsverk og Propan i stort sommerintervju (NTT #214)

Sandbakk, Ernst Wiggo om trommespill, læreboken han skrev, Norges hyggeligste facebookgruppe og arbeidet med Trondheim Jazzfest (NTT #111)

Sandvik, Marit om Nova Onda, bossa nova og jazzmiljøet i Tromsø (NTT #104)

Scofield, John om Knut Riisnæs, ECM og Grateful Dead (NTT #224)

Seglem, Karl om spillejobb på Vossa Jazz 2019, inkludert gamle VJ-minner og et dikt (NTT #28), om forlaget/labelet Nye Nor, musikk og poesi (NTT #118), om konseptalbumet Mytevegar, økosorg og samarbeid med Jon Fosse (NTT #225)

Seim, Johanna om dokumentaren Til Stede, som handler om Marianna S. A. Røe (NTT #187)

Sharqant: Manar Alhashemi om platedebut og å spille arabisk musikk (og “Kråkevisa”) i Bergen (NTT #85)

Shorter, Wayne: Minneord om en av jazzens aller største og Karoline Ruderaas Jerve om vokalistversjoner av låtene hans (NTT #203)

Shrestha, Sanskriti om Moksha, Avatar og tablaspill (NTT #51)


Sanskriti Shrestha. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Sildajazz: Andreas Risanger Meland er ny festivalsjef fra 2020 (NTT #45)

Simonsen, Peder om Microtub og utforskertrangen i den samlede norske messingstand (NTT #48)

Singler, skiver og annet smått (notisanmeldelser): Siril Malmedal Hauge, Listen to Girl og Juno (NTT#16), Billy Meier (NTT #17), Bjørn Marius Hegge Trio (NTT #20),  Tilla, Magnus Murphy Joelson Kvartett, Solange og Maja S.K. Ratkje (NTT #23), Bangkok Lingo, Biotrio og Tor Haugerud (NTT #24), MoE + Mette Rasmussen (NTT #25), Morgonrode (NTT #26), Karoline Wallace, Natalie Sandtorv og Husmo HAV (NTT #31), Fredrik Rasten (NTT #35), Bendik Baksaas (NTT #38), BirdWorld (NTT #50), Atle Nymo og Broen med Signe Emmeluth (NTT #51), Lassen, Oddjob og Oslo 14 Vocal Ensemble (NTT #52), Ánnàsuolo (NTT #54), Johan Lindvall Trio og Ryley Walker (NTT #65), Øyvind Brække Sekstett (NTT #67), Majid Bekkas (NTT #68), KABA Orchestra og Way Out West (NTT #71), Morgonrode (NTT #73), Carla Bley (NTT #77), Kjetil Jerve (NTT #92), Bjørn Marius Hegge Trio (NTT #94), Chris Abrahams, Buck Lauvdal Solberg og Marilyn Mazur’s Future Songs (NTT #95), Slippenbach Quartet (NTT #96), Skurkar (NTT #97), Helga Myhr & Avant Folk (NTT #107), Alexander von Slippenbach + Elina Duni & Rob Luft + Hærverk-samler på Bandcamp (NTT #112), Steinmøysa og Storløkken + Karl Seglem (NTT #117), Dr. Lonnie Smith og Iggy Pop + Silk Sonic (NTT #118), Sinikka Langeland, Hanna Venia, Siril Malmedal Hauge og Steamdome (NTT #119), Dark Roast, Hedda Mae, Vegard & Ivar Band, Frøkedal og Omar Omar (NTT #121), Tvuru og Wako (NTT #125), Øyvind Brække (NTT #126), Susanne Christensen (NTT #131),  MIDISOFI, Why Kai og Dorothea Økland (NTT #132), Per Mathisen og Jan Gunnar Hoff (NTT #139), Geir Sundstøl (NTT #142), Svein Finnerud Trio og Ketil Bjørnstad (NTT #145), Dafnie (NTT #146), Karoline Ruderaas Jerve om Fluktens Velkommen Håp (NTT #150), Moskus og Mall Girl (NTT #151), Propan (NTT #158)Frode Holm (NTT #159), Magasinet The Banshee og Emmeluth/Knedal Andersen /Skavhaug Nergaard (NTT #160), Robert Glasper, Floating Points og Emma-Jean Thackray (NTT #161), : Dafnie (NTT #167), Magasinet Motvind (NTT #170), Grady Tate (NTT #176), The Call (NTT #177), Billy Valentine, Billy Meier og BangBang Watergun (NTT #178),  Liv Andrea Hauge Trio + Count Ossie & the Mystic Revelation of Rastafari (NTT #183), OJKOS (NTT #186), Sondre Lerche (NTT #188), Donald Byrd (NTT #192), Janne Eraker (NTT #197), Jon Eberson Group (NTT #198), Kongle Trio-film og Deathprod (NTT #199), BangBang Watergun og Harald Lassen (NTT #204), Thorvald Hellesen (NTT #207), Andreas Fliflet om Jørn Øien (NTT #208), Skarbø Skulekorps + Alnæs/Andersen/Carstensen (NTT #209), Veslemøy Narvesen (NTT #211), Motorpsycho (NTT #215), Steely Dan (NTT #217),  Moose Loose og Irreversible Entanglements (NTT #219), Marvin Gaye og Herbie Hancock + Sidsel Endresen og Jonas Fjeld (NTT #220), Hans Hulbækmo og Kari Bremnes (NTT #221), Fanzinen Personal Best 9 (NTT #222), Erlend Apneseth og Niilas + Espen Eriksen Trio (NTT #223), Alfa Mist (NTT #224), Erlend Apneseth Trio + Tuva Halse Quintet (NTT #225), Jonas Sjøvaag, Bonanza of Doom, André Roligheten (NTT #227), Delish (NTT #228), Kjetil Mulelid (NTT #230), Dafnie (NTT #231), Maca Conu (NTT #236), OJKOS x6 (NTT #237), Torkjell Hovland om Emmeluth’s Amoeba (NTT #238), Andreas Winther, John Surman og Café Royal Books (NTT #240), Per “Texas” Johansson (NTT #242), Why Kai, Nothing Personal og Axel Skalstad (NTT #244), Petter Dalane, The Core + Ole Mofjell & 3 days of maceration (NTT #245), Flukten + Karin Krog live fra Blå, Leirblaa (NTT #246), Louis Cole, Eklektisk Samband og Susanna (NTT #248), ükya (NTT #249)

Sjøvaag, Jonas Howden om å lage soundtracket til gåturene sine (NTT #128)

Skaansar, Jo Fougner om bass, poesi og psykologi (NTT #51)

Skarpretterboligen: I natt skal jeg gå på is (NTT #183)

Skaug, Marius om albumet Pipe and Drum og gitarer (NTT #186)

Skeidsvoll, Isach om den nye konsertserien Tedans i Bergen, sensommeren 2020 (NTT #92), om sitt forhold til pianoet og sin vei inn i frijazz (NTT #131)

Skeidsvoll, Lauritz Lyster om bandet Quite a View, sampling av lyder fra havet og en musikalsk familie (NTT #177)

Skiflyvning: Den fine trommeslageren Tore Ljøkelsøy inspirerer en artikkel om det vakreste skihoppet (NTT #155)

Skjulstad, Jørgen Sissyfus: Center of the Universe om ørten år med Metronomicon og musikalske eksperimenter (NTT #46)

Skomsvoll, Erlend om triodebuten, Trondheim Jazzorkester, Musikkflekken, arbeidsprosesser og Chick Corea (NTT #244)

Skottland: Ørjan Nilsson graver i historien til den skotske VM-låta “Don’t come home to soon” fra  1998 (NTT #133)

Skår, Solveig om NMH-konsertserien Folk (NTT #16)

Slettahjell, Solveig om å motta Buddy-prisen i 2020 (NTT #107), om norske, svenske og danske favorittsanger på Gullokk (NTT #201)

Slettevoll, Birte om albumet Det var ei tid (NTT #203)

Sløgedal, Elise om soul/funk-inspirasjon på debut-EPen While You Wait (NTT #227)

Slåen, Torstein om Maria Kannegaard-regissert Damata-video og mye annet (NTT #58), om Damata-skiva What’s Damata, ordspill og shredgitar (NTT #126)

Smørbrød: Joanne Sørheim om smørbrød og snitter, rekesmørbrød og karbonader og det brune kjøkkenet, fra vår lørdagsspesial (NTT #189)

Små Grå: Spor for spor gjennom debutalbumet Der! med Benedikte Kruse, Nina Mortvedt og Maj Elise Solberg (NTT #188)

Solberg, Ståle Liavik med nyttårsintervju i 2018 (NTT #13), Kort om julemusikk (NTT #59)


I kraft av sitt virke som trommeslager, konsertarrangør og smørblid konsertpublikummer innenfor en rekke ulike jazzfelt kåret NTT Ståle Liavik Solberg til årets nyttårsbarn 2023. Foto: Christian Haukeli/Kongsberg Jazzfestival

Solli, Hans-Olav om å gi seg som Moldejazz-sjef og å synge Uriah Heep (NTT #97)

Sollid, Ingeborg Gravem om “Folk under 30 spiller standardlåter”, egne favoritter og betydningen av Herr Nilsen (NTT #219)

Sollid, Torgrim om Østerdalsmusikk, surrealistisk fjernsynsteater, Warne Marsh og mye mer (NTT #175)

Sommarljom: Kjetil Mulelid og resten av Wako sender et postkort fra idyllisk spillejobb på Sommarljom – leverandør av store musikkopplevelser og de vakreste norske festivalbildene (NTT #91)

Sommartider: En hendig guide til ulike former for sommerstemning i Gyllene Tiders store hitlåt (NTT #217)

Spellemann: Vi ser på 2018’s nominerte (NTT #26), Vi konstaterer at 2024-utdelingen på Nettavisen ble en seier for lineær-TV (NTT #245)

SPUNK: Kristin Andersen Høvin spilte en av årets beste konserter alene med blokkfløyte og trompet sommeren 2020, og snakker dessuten om SPUNKs 25-årsjubileum (NTT #92), Lene Grenager ser tilbake på bandets historie – og frem mot SPUNK-gamlehjemmet (NTT #94)

The Source: Kultkvartetten, bestående av Trygve Seim, Mats Eilertsen, Øyvind Brække og Per Oddvar Johansen byr på en oral history om sin legendariske julekonsert (NTT#12)

Standard Opplegg – en serie om standardlåter: “On Green Dolphin Street” (NTT #101), “Georgia on my mind” og valget i USA (NTT #102), “My Funny Valentine”, sein Chet Baker, “Hallelujah” og kontrafaktisk Buckley-historie (NTT #115),  “After you’ve gone” (NTT #136), Jakten på den tristeste julelåta (NTT #153), Sondre Lerche lytter til “In a Sentimental Mood” (NTT #157), Petter Dalane om “Out of Nowhere” (NTT #167)

Stanley, Bob om Saint Etiennes julesingle-tradisjon og høydepunkter fra Get Back (NTT #153)

Steamdome: Ola Kvernberg loser oss spor for spor gjennom andrealbumet The Hypogean (NTT #125)

Stenøien, Amund om kvartettdebuten Coming to Pass (NTT #218), om å spille John Coltranes “lost album” (NTT #245)

Stendahl, Bjørn: Tekst fra begravelsen til en god kollega og viktig jazzhistoriker (NTT #236)

Stillverk1: Peder Overvik Stuberg skriver fra siste kveld på miljøstasjonen i Trondheim etter noen år med konserter (NTT #235)

Sting: Martin Revheim kommer med et pasjonert forsvar for en noen ganger litt omdiskutert musiker etter at han har fått hard medfart av flere, både i og utafor remsa (NTT #78)

Storløkken, Ståle: Intervju med fersk Buddy-prisvinner (NTT #65)

Storsve, Gaute om El Gran Gotzilla, Guatemala, forholdet til cubansk musikk + spilleliste med inspirasjonskilder for plata (NTT #161)

Strzalek, Julia om det glimrende albumet TVÅ, naivisme og altsaksofoner (NTT #110)

Strøm, Eir Vatn: Vokalisten fra Ævestaden solodebuterer og snakker om fornying av folkemusikken og Tom Waits (NTT #226)

Strømmeøkonomien: Anja Nylund Hagen om ny forskning på strømmeøkonomiens påvirkning på musikkbransjen (spoiler: det går ikke så bra) (NTT #112)

Strønen, Thomas om Time is a Blind Guide, konsert i Jakobskirken og world music-begrepet (NTT#5),  om å være festivalmusiker på Kongsberg og inspirasjonen fra Bjørnar Andresen (NTT Kongsbergguide)

Stubø, Håvard om plata Kautokeino Undercover (NTT #66)

Sundstøl, Geir snakker om åpen klasse, gammal og ny roots og hvordan han ble soloartist (NTT #56)

Susanna snakker med remsa i forbindelse med kapellmesteroppgaven på Kampenjazz, våren 2019 (NTT #15), om Baudelaire-plate og å være fan av død og vulgær elendighet på generelt grunnlag (NTT #96), om Gunnvor Hofmo-utgivelsen Jeg vil hjem til menneskene – demoer (NTT #148) 

Swing’it: Jan Ivar Ekroll forteller om 20-tallsrevival og et band som sikter seg mot electroswing-toppen (NTT #199)

Syngende trommeslagere: En hyllest til en sjelden kunst, fra Jack DeJohnette til Karen Carpenter (NTT #186)

Sæther, Bent om powertrioer, improvisasjon i rocken og Motorpsycho (NTT #124)

Sørbø, Solveig om komponistgjerningen og en guide til radioprogrammet Solveigs Speisa Musikk (NTT #186)

Søyr: Morten Thomte om en ny arkiv-nettsted for et av Norges største kultband – og om eksperimentell kultur-TV i NRKs gullalder (NTT #186), se også: Torgrim Sollid

T

Trekkspill: Et av de vanligste instrumentene å se på norske jazz-og-omegn-festivaler de siste ti årene. Men vær obs: Det finnes utøvere på instrumentet akkordeon som kan bli ganske strenge i klypa om du bommer på begrepsbruken. Det greieste er å spørre, kanskje. Andre vanlige instrumenter: Tuba, harpe, hardingfele, vibrafon, trombone og synthen OP-1. 

Taborn, Craig: Tekst om den omskiftelige utgivelsen 60xSixty fra en av jazzens store (kult)artister (NTT #140)

Tafjord, Elias: om Tigerstate-plate, tidlige trommeminner med Egil “Bop” Johansen og en raff sveis (NTT #188), en forsvarstale for Brazz Bros-julekalenderen Julefergå (NTT #194)

Tamulynaite, Guoste: om oppveksten med musikk i Litauen, overgangen fra klassisk til improvisert musikk og mye mer (NTT #32), om å bli leder for Ny Musikks komponistgruppe og stumfilmkonsert (NTT #163) 

Tanaka, Ayumi: Anne Yven velger sine låtfavoritter med pianisten som ble portrettintervjuet i Jazznytt #261 (NTT #152)

Tate, Greg: Endre Dalen minnes den store kritikeren som gikk bort i 2021 (NTT #151)

Taxt, Martin om den mystiske episoden da David Sanborn healer Mette Rasmussens saksofon før en konsert med TJO og The MaXx (NTT#4)

Taylor, Creed: Sjefen for CTI og grunnleggeren av Impulse! døde, og blir minnet av Jacob Holm Lupo (NTT #177)

Tee, Ralph om gjenoppstandelsen til musikkbladet Groove Weekly (NTT #192)

Terassejazz: Else Haugland og hennes sønner Karl og Julian Bjorå lager festival hjemme på terassen på Evje i Setesdal og snakker om fuglekvitter, drømmebookinger og festivalinspirasjon (NTT #171) 

Thiele, Bob: Om mannen som var med-låtskriver på“What a Wonderful World”, styrte Impulse! og grunnla Flying Dutchman Records (NTT #216)

Thorsen, Terje om Black Lives Matter-relevant lesestoff forsommeren 2020 (NTT #86), se også, Påskekrim

Time, Signe Irene om albumet Vossastubbar og minner fra Vossa Jazz (NTT #207)

Tippett, Keith: Den britiske pianisten gikk bort 2020 og Jazznytt-redaktør Rob Young delte fem favorittspor med ham (NTT #86)

Tjøgersen, Kristine om å motta Arne Nordheims komponistpris, norsk samtidsmusikk akkurat nå og lek med ymse klarinetter (NTT #95)

To hundre ord: Blogghalvdelene skriver 200 ord hver om jazz og musikkblogging i forbindelse med rundt jubileum (NTT #200)

Toft, Sten Ove om konsertserien Jazz på Gølvet (NTT #162)

Tollefsbøl, Sofie: om å covre Wayne Shorter for Blue Note og teaser en kommende Fieh-plate (NTT #107), om voldsomme harpeforekomster på norske festivalscener (NTT #176), om fem julesalmefavoritter (NTT #192), se også: Fieh

Toneff, Radka: Vokalisten ble skrevet inn i Rockheims Hall of Fame og Audun kuraterer det imaginære kunstprosjektet Radkas Platesamling (NTT #100),  Han grublet litt videre i neste nummer også (NTT #101), Radka blir frimerke (NTT #102), Et blikk tilbake på Radkas nyutgitte Julesang (NTT #108)

Torvik, Svein Terje om å ta over som musikk-kurator på Henie Onstad (NTT #37), om Henie Onstad-aktuelle Lyra Pamuk (NTT #162), om Tyondai Braxton (NTT #205)

Tottenham: Jazzlue viste seg å være lykkebringende, forteller Audun Lunnan Hjort (NTT #30),  om armbåndsurene til Charles Lloyd og Mauricio Pochettino, da sistnevntes Tottenham-styre var på sitt absolutte toppunkt (NTT #56), om Christian Eriksen etter kollapsen i Parken (NTT #133)

Trekkspill: Seks favoritter fra Martin Bjørnersen og Kent Erlend Horne fra klubbkonseptet Endelig Belg (NTT #165)

Trombonen: Kristoffer Kompen om Jack Teagarden (NTT #18), vi kårer de beste trombonistene i TV og film (NTT #214), de beste trombonistene i TV og film, del 2 (NTT #215)

Trondheim Jazzorkester på jubileumsturné i 2021 (NTT #129)

Trøen, Elisabeth Lid om tenorsaksofonen, jazzlivet på vestlandet og Dag Arnesen (NTT #128)

Tusberg Jr., Harald om ny dobbelsingle, Ping Pop på åttitallet og spilling med Bugge (NTT #152) 

Tuv, Vilde om sitt forhold til blokkfløyten og sin ferske instrumentalskive (NTT #127)

Two Sugars: Ørjan Nilsson skriver en knallsak om jakten på Matthew Bones, opphavsmannen bak en “Two Sugars”, som siden forsvant. (NTT #145)

U

Ueland, Anna om bandet Science Fair, vitenskapelige favoritter og en bråte med prosjekter (NTT #249)

Ultima: Kunstnerisk leder Thorbjørn Tønder Hansen om samtidsmusikk i 2020 (NTT #94)

Ulvo, Andreas oppsummerer 2021 og ser fram mot å ha Vossa Jazz-tingingsverket i 2022 (NTT #154)

Ukraina: Odd Gjelsnes fra Losen Records om ukrainsk jazz og utsikt over Europa (NTT #158), Petter Flaten Eilertsen fra Hærverk Industrier lager samleplate til inntekt for hjelp til ukrainske flyktninger (NTT #163)

Utlandet: Even Vaa om ny dobbeltsingel (NTT #245)

Utyske: Konsertserien i Stavanger kjører open call og arrangør Jens Borge raser mot “kvalitetssikring” og småbymentalitet mens medlemmer av Stavangerensemblet går forbi (NTT #173)

 

V

Vanlig: Sekkebetegnelse for all jazz som ikke sorterer under fusion, skronk og fifle-fofle. Vi kan nevne i fleng: New Orleans revival-jazz, string swing, bebop, cool-jazz, modal-jazz, ECM-jazz, svensk tøffel-jazz, farris-jazz, køjazz, swing, storband, gla’jazz og third stream. De lærde vil sikkert strides om hva den aller vanligste jazzen er. Men hardbop er ikke gærent svar, i hvert fall. 

Van Halen, Eddie: Knut Schreiner analyserer fenomenet Eddie Van Halen og gitarheltrollen (NTT #98)

Vassbø, Ingvald André om psychrock og stoner-impro, Kanaan, JUNO og Full Earth + tre favoritter fra moderne komponister (NTT #148)

Vaughan, Sarah: Suzanne “Sisi” Sumbundu om sitt forhold til den store sangeren (NTT #37)

Veie-Rosvoll, Andreas finner på bandnavn og norsk musikkhistorie i debutromanen Tonefall (NTT #144)

Venter, Juliana om eget virke, kunst og eurytmi på nyetablerte Fram Festival på Nesodden (NTT #143)

Verlaine, Tom: Television-gitaristen gikk bort i 2023. Vi skriver om en av avant-rockens viktigste musikere (NTT #199)

Vestafor: En ny festival for utforskende musikk ser dagens lys i Rosendal og vi snakker med Christian Meaas Svendsen om å lage rare ting på små steder (NTT #210)

Victoria East: Line Juul ser fram mot høstsesongen 2019 (NTT #43), Emilie Hafskjold Thoresen forteller om etablering av klubb for kveldsvaktene (NTT #104), Iselin Isungset forteller om å begynne som produsent (NTT #193)

Victoria West: Kokken forteller om en impro-serie på Bergens hyggeligste konsertscene (NTT #30), Et nyttårsbrev forteller om et år med store jazzkick på en liten, lurvete scene (NTT #109)

Viddal, Mathilde Grooss: Komponisten og treblåseren hadde i 2019 holdt liv i FriEnsemblet i 15 år. (NTT #57), om hvorfor salmene er Norges real book (NTT #194)

Village Vanguard gjenåpner sensommeren 2021 og vi lytter til liveopptak fra verdens mest sagnomsuste jazzklubb (NTT #140)

Vinaccia, Paolo om dvd-utgivelse med Heavy Gentlemen og den gangen han og Lido var på TVNorge (NTT#10)

Vinny Villbass slår seg sammen med Tomas Järmyr (NTT #160)

Vossa Jazz og viruset: Trude Storheim ble den første festivalsjefen som måtte avlyse (NTT #72), Rapport fra den andre uken – Trude Storheim og intervju med Voss Lyd om konsekvensene for leverandørene (NTT #73), Trude Storheim og NTT gjenskaper En ny dag truer, og snakker om hvordan festivalen jobber med å flytte konserter til neste år (NTT #74), Denne uken skulle det vært festival, og vi hører nok en gang med festivalen om hvordan det går (NTT #75), En forhåpentligvis siste prat med Trude Storheim, i NTTs Nyttårsspesial (NTT #109), Trude Storheim blir nok en gang nødt til å avlyse Vossa Jazz, denne gangen i 2021 (NTT #119), Endelig kunne de arrangere festival – og de timet den slik at de siste restriksjonene ble fjernet midt i festivalen (NTT #140)  


Festivalsjef Trude Storheim feirer full gjenåpning, noen skarve uker, i 2021. Foto: Vossa Jazz

Vossa Jazz uten virus: Ingrid Steinkopf om arbeidet med 2024-festivalen (NTT #242)

Værnes/Wildhagen: Albumet Troposgrafien av Kasper Værnes og Andreas Wildhagen anmeldt (NTT #9).  

Vågan, Ole Morten: om fremtidsdystopiene på Happy Endlings, politisk jazz og å spille med to trommeslagere (NTT#6), om å være kunstnerisk leder for Trondheim Jazzorkester i forbindelse med en Atomic+TJO-konsert, og snakker dessuten om Maria Kannegaard Trio (NTT #55), om sin nye trio og kapellmesterrolle på Kampenjazz (NTT #143), om å få en låt av Pat Metheny oppkalt etter seg (NTT #212)

W

Wagner, Hans byr på sine Mardi Gras-favoritter (NTT #238)

Wako: Spor for spor gjennom kvartettens selvtitulerte og ambisiøse fjerdeskive sammen med Kjetil Mulelid og Martin Myhre Olsen (NTT #70), om sin nye plate Lang Vinter og Olivier Messiaen (NTT #30), fem stiklinger fra plata Stiklinger (NTT #113), om å spille på Borealis-festivalen på forsommeren 2021 (NTT #134)

Wallumrød, Christian om å starte pianoforum og pianisters forhold til eget instrument (NTT #119), se også: Pianotrio-spesial

Wang, Ellen Andrea om å få jobben som Artist in Residence på Moldejazz 2021 (NTT #89), om kontrabassorkesteret – verdens mest bass idé – og residency på Moldejazz (NTT #134), om å motta Blåtoneprisen for korverket Magnificat og snakker kormusikk (NTT #229)

Wang, Solveig om Nothing Personal, duppeditter og lytterstrategier (NTT #142)

Wang, Thea Emilie om debutsingel, Nothing Personal og en musikalsk familie (NTT #155)

Washington, Kamasi: Petter Wettre får lov til å si det han vil – på godt og vondt – om fenomenet Kamasi Washington (NTT #34), Jørgen Sørgaard Egeland svarer på Wettres Washington-kritikk fra forrige nummer (NTT #36) 

We Jazz: En prat med Matti Nives, som lager verdens hippeste jazzmagasin (og driver et sabla bra label) fra Helsinki (NTT #155), Vi blar oss gjennom nye utgaver av det lekre magasinet (NTT #169)

Weserbergland: Ketil Vestrum Einarsen og Gaute Storsve om kraut, kunst og Det sakrale ved verdens ende (NTT #188)

Wesseltoft, Bugge om Jazzfest Skien og jazzmusikere fra Grenland (NTT #4), om Rymden-turné og plateselskapet OK World (NTT #16), om albumet Redundance (NTT #71)

Westerhus, Stian om ciderproduksjon og råvarededikasjon i musikkproduksjon (NTT #116)

Wettre, Petter: om sitt aller siste studioalbum under eget navn hvor han også snakker om å flytte til Paris og sier at “ingen i norsk jazz er fornøyde unntatt Arild Andersen”, hvor Arild seinere skal ha replisert: “Hvor har du det fra at jeg er fornøyd?” (NTT #121), om ny skive (?!?) med bandet Paris/Oslo, jamkultur i Paris og Coltrane-revival på 90-tallet (NTT #208)

When: Tekst om Lars Pedersens viktige kunstpopband i forbindelse med Henie Onstad-konsert (NTT #65)

White, Alan: Jacob Holm Lupo forteller om en britisk tromme-elegant gjennom tre nøkkelspor (NTT #171)

Wiik, Håvard om favoritt-trioer (NTT #26), om sine solopianofavoritter (NTT #139)

Wilhite-Hannisdal, John Andrew: om det forskningsbaserte kunstmusikkprosjektet Torsketroming (NTT #166), om nytt verk basert på Bristol-orkestret under krigen (NTT #215)

Winther, Christian om å drive plateselskap som (i tilfelle Moskus-liveplata) kun gir ut på Bandcamp (NTT #95)

Witch Club Satan: Johanna Holt Kleive singeldebuterer med feministisk black metal (NTT #172)

Witchi Tai-To er tidenes låt (NTT #163)

Wood, James: Den store engelske litteraturkritikeren om Keith Moon, rock og religion, Sult og forbløffelse over norsk undergrunnsjazz (NTT #190)

Y

Youtube-flinkis: Musiker som lager delings-fusion, en ofte halsbrekkende og svært ekvilibristisk musikalsk sjanger som har vokst frem via medier som youtube, instagram og TikTok. Ved utstrakt bruk av både selvironi og trippelironi samt musikalsk memeproduksjon, for eksempel i form av instrumental-herming etter dyr og amerikanske presidenter, har disse musikerne funnet en måte å formidle ekstreme musikalske ferdigheter på som ikke automatisk utløser buksevann og gitarmagasin-assosiasjoner. I våre dager har det oppstått en form for ny-shred som ofte gjør det svært bra på konsertscenene, se for eksempel hjemlige eksempler som Pom Poko, WIZRD og Mall Girl.  

Yes Deer: Plateanmeldelse av improorkesterets album Gloss (NTT #14)

Young, Jacob om ny trio og innspilling i Hunndalen (med bilder fra Mats Eilertsen) (NTT #192)

Ytre-Arne, Sigurd om å dokumentere jazzscenen på film og duoen med Torstein Slåen (NTT #184)

Z

Zappa er overvurdert: Forholdsvis normal mening om musikk. «Zappa» er et av disse musikalske assosiasjons-ordene som noen ganger treffer på en blink, men som også brukes upresist, om all slags musikk med snåle unisone linjer, innlån fra alskens sjangere og skeive taktarter. Svært mange musikere som opplever at Zappa brukes om sin musikk vil kjenne på et påtrengende behov for å presisere at de IKKE har hørt noe særlig på Zappa, tvert imot i grunnen, men at det kan hende at de deler noen inspirasjonskilder med den italiensk-amerikanske musikeren og komponisten. 

Zenon: Filip Zenon Ramberg om albumet Passasje, forkjærligheten for sekstitallets norske jazz og Hermann Hesse (NTT #142)

Æ

Ærlig feedback: Konsertlyd som er utrydningstruet i Norge grunnet det skyhøye nivået på lydteknikere og utstyr.

Ø

Ødegård, Malin Dahl om JUNOs debutalbum Young Star (NTT #65), om den sosiale profilen og publikumsbyggingen til Trondheim Jazzfest (NTT #211)

Øien, Jørn er gjesteredaktør i NTT og snakker om fusionfordommer, Zawinul og favorittsynther (NTT #217) 

Øiseth, Hildegunn om albumet Manana, usikre fremtidsutsikter og utforskning av effekter og bukkehornlyder (#75)

Økland, Dorothea om koret Vok Ens, John Derek Bishop og Klossmajor (NTT #202)  

Øverby, Ola om Døla Jazz-konserter, musikkoppvekst og Dilla-beats (NTT#4), om fjong lue og antall band han er med i (NTT #144), se også: Fieh

Övinge, Sara om sin første plate under eget navn, Xenakis, Kjetil Bjerkestrand og crossover-prosjekter (NTT #217)

 

Å

Åpen klasse: Tradisjonsrik spellemann-kategori som gjennom årene har betydd en rekke forskjellige ting, og som i dag er et sterkt nasjonalt symbol for all slags musikk med ord som «skjæringspunkt» i søknads- og promo-tekstene sine – som jazz, pop, støy, folkemusikk, ambient og så videre. Opererer noen ganger nærmest som en egen sjanger, hvilket har ført til diskusjoner om hvor åpen denne klassen egentlig er – se også diskusjoner av «frihetsbegrepet i fri improvisasjon». Har avfødt undersjangere som åpen middelklasse, selv om mange med rette vil innvende at akkurat dét er smør på flesk. 

Åleskjær, Ole Johannes om Loch Ness Mouse og Bill Evans (NTT #24)

Ånnevik, Frida om oversettelsen av Joni Mitchells “River” og å gå på skøyter på Hamar (NTT #11)

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Hvem tar telefonen hvis du ringer Sildajazz nå?

Meldingen om ny driftsform ved Sildajazz sjokkerer Jazz-Norge. Vi spør Terje Ekrene Vik, som fikk være festivalsjef i et år, om hva som skjedde. Swing’It har lagt 12.000 konsertbilletter for salg i Tyskland og vi spør Martin Jarl Velsin om hvordan de skal få det til. Også: Konsertrapporter fra Needlepoint, Leah og David Murray Trio.

Nyhet

Neset og Andsnes i Operaen

Jazz og klassisk forenes når saksofonist Marius Neset og pianist Leif Ove Andsnes spiller i Operaen under Oslo Jazzfestival i august neste år.

Meld deg på vårt nyhetsbrev