Nyhet

OsloJazz vil tøye i jazzbegrepene

Band som sprenger sjangergrenser og band godt plantet i de ulike jazztradisjonene, er hva Oslo Jazzfestival vil by på i august. – Årets festivalprogram tøyer i jazzbegrepene, sier festivalsjef Øyvind Larsen.

Torsdag 25. mai var programslipp for Oslo Jazzfestival. Det ligger an til en festivaluke i jazzhovedstaden med sterke konsertopplevelser fra noen av verdens fineste jazzmusikere, skriver festivalen i en pressemelding.

– Årets festivalprogram tøyer i jazzbegrepene. Fra musikere med beina godt plantet i de ulike jazztradisjonene til band som sprenger sjangergrenser og peker ut nye retninger, noe kanadiske Colin Stetson, belgiske Farida Amadou og franske Julien Desprez er eksempler på, sier festivalsjef Øyvind Larsen.

Åpningskonserten med Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu finner sted i Operaen søndag 13. august. Denne konserten solgte ut allerede før nyttår, men programmet byr på ytterliggere 45 billetterte konserter. I tillegg har festivalen som vanlig et fyldig sideprogram med Oslojazz Talent og Serendip-konserter, samtaler, friluftskonsert, kino, jazzbyvandring med mer.

Festivalsjefen forteller videre at det også ligger en kunstnerisk tråd gjennom uka som refererer til folkemusikkens påvirkning i jazzen: – Garbarek var en av de første norske jazzmusikerne til å utforske dette, og disse folkemusikalske røttene finner vi også i konsertene til Sinikka Langeland, Solveig Slettahjell, Karl Seglem, Arild Andersen, Selma French og Benedicte Maurseth.

Saken fortsetter under bildet

Sinikka Langeland har satt musikk til dikt av Jon Fosse. Mandag 14. august kan du oppleve henne på MUNCH sammen med Thomas Strønen (trommer), Mats Eilertsen (bass), Trygve Seim (saksofon) og Mathias Eick (trompet). Foto: Oddleiv Apneseth

Gamle og nye spillesteder
I løpet av festivalukas syv dager vil publikum, utover åpningskonserten i Operaen, få mulighet for å oppleve konserter på Sentralen, Nasjonal jazzscene Victoria, Herr Nilsen, Blå, MUNCH, Cosmopolite, Rockefeller og Riksscenen. Øyvind Larsen bemerker at det har vært viktig for festivalen å både holde fast i etablerte samarbeid, men også søke mot nye spillesteder i Oslo by. En nytenkning av Sentralen som spillested er også på gang. – I år har vi lagt programmet på Sentralen fredag og lørdag, og som noe nytt innfører vi pass. Ønsket vårt er å skape en god flyt, hvor publikum kan bevege seg i et åpent hus og se flere konserter på samme billett, forteller Larsen.

På Nasjonal jazzscene Victoria blir det konsert med blant andre Andreas Røysum Ensemble og den finske saksofonisten Linda Fredriksson, og på MUNCH spiller Trondheim Jazzorkester & GURLS. På MUNCH får publikum også oppleve Dave Douglas New Quintet, hvor blant andre James Brandon Lewis er med på saksofon. Fjorårets USBL-jazzpris vinner Kristina Fransson presenterer prosjektet Coincidences og tidligere deltakere i Oslojazz Talent, ASQ // Amund Stenøien Quartet, kommer tilbake for å spille konsert på lørdag.

– Felles for alle navnene som spiller på Oslo Jazzfestival i år, er at de alle er individuelle musikere som har tråkket ut sine egne kunstneriske veier med utgangspunkt i jazzen. Vi gleder oss utrolig mye til å presentere det som vi mener er jazzmusikk av aller høyeste kvalitet anno 2023, avslutter Øyvind Larsen.

Oslo Jazzfestival arrangeres 13.- 19. august. Se hele programmet her.

 

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev