Nyhet

Makeløs 10-årsmarkering av Large Unit

Paal Nilssen-Love inviterer med seg gjester fra tre kontinenter når Large Unit i mars markerer ti år med en gigantisk fest over tre dager på Nasjonal jazzscene.

Det blir trangt om sceneplassen på Victoria når Large Unit inviterer til bursdagsfeiring. Det blir festival over tre hele dager, og for anledningen er ensemblet, som er en temmelig stor enhet allerede, utvidet ytterligere med musikere, dansere og akrobater.

Paal Nilssen-Love forteller at han ønsker å utvide og utfordre selve konsertbegrepet gjennom en gigantisk fest. Alle sanser skal pirres gjennom lyd, musikk, dans og bevegelser.
– Vi skal pakke inn Victoria med etiopiske stoffer og blinkende lys. Vi vil leke litt med oppfattelsesevne, tid og sted, rett og galt – så alle får med seg forskjellige ting. Det skal ikke være regler for noe. Når publikum går inn skal de lure på hvor der er, og når de går ut skal de lure på hvor de har vært, forteller Nilssen-Love.

Large Unit-festivalen samler samarbeidspartnere og venner fra hele verden. Blant gjestene finner vi dans- og musikkollektivet Fendika, Terrie Ex og Andy Moor fra anarko-punkbandet The Ex og den legendariske japanske saksofonisten Akira Sakata. Publikum får servert låter fra Large Unit-katalogen, men også nykomponert musikk. Lasse Marhaug kommer til å føre samtaler med Sakata, Nilssen-Love, Terrie Ex og Melaku Belay, fordelt utover kveldene. Det blir også DJ-sett hver kveld etter konsertslutt. I tillegg vil Jon Øystein Flink stille som tryllekunstner.

Realisering av en storbanddrøm
Da Paal Nilssen-Love endelig skulle realisere sin storbanddrøm, ville han ha det friskt og fritt, og valgte seg de musikerne fra den yngre garde som han fant mest interessante. Dette ble starten på Large Unit. Bandet har siden oppstarten i 2013 turnert verden over, og har opptrådt og samarbeidet med lokale musikere i flere verdensdeler. Dette har resultert i mange plateutgivelser med påfølgende turneer i Norge, Europa, Mexico, Brazil, Japan, USA og Etiopia med respektive gjester.

Nå kan publikum gi bidrag til etiopiske musikkskoler
Large Unit var nettopp i Addis Abeba, Etiopia, hvor de gjorde konserter og workshops. På turen hadde de med seg musikkutstyr og instrumenter, samlet inn fra bandkolleger, musikere og institusjoner, som de donerte til lokalbefolkningen. Dette er en tur de har tatt flere ganger, hver gang med en mengde utstyr.
– I Norge har vi jo overflod av hva som helst, så det arbeidet fortsetter – vi har til og med fått med et euphonium, to keyboards, fem sett med elbass-strenger, og jeg satser på om ikke 40 kilo trommestikker, så i hvert fall mange par. Vi drar jo ned dit og suger til oss så mye vi kan av musikken, og da er det ok å legge igjen mer enn tips på restauranten, fortalte Paal Nilssen-Love like før avreise, i dette intervjuet med Now’s The Time.
Under festivalen på Nasjonal jazzscene vil også publikum få muligheten til å bidra. Da vil Victoria bli dekorert av etiopiske tepper, stoff og skjerf, som bandet har hatt med hjem fra Addis Abeba. Alt dette vil være mulig for publikum å kjøpe, og pengene går til en skole for blinde musikere i Etiopia.

Jubileumsfestivalen arrangeres 23. – 25. mars.
Mer om programmet her: dag 1, dag 2 og dag 3.

Large Unit EthioBraz spiller på Dokkhuset i Trondheim 26. mars.

Large Unit EthioBraz spiller på Vossa Jazz 31. mars. 

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev