Nyhet

Randi Hultins intime jazzbilder i bok og utstilling

Musikkjournalist Randi Hultin åpnet hjemmet sitt for mange av jazzens største legender og dokumenterte møtene i unike fotografier. Et lite innblikk i fotosamlingen får du nå i boka og utstillingen «Randi Hultin. Bilder fra et liv med jazz», som lanseres 10. november i Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Gjennom titusener av fotografier dokumenterte musikkjournalist Randi Hultin (1926–2000) livet tett på artister som John Coltrane, Sonny Rollins og Count Basie.
– Fotografiene Randi Hultin etterlot seg, er en dokumentarisk gullgruve, sier Nasjonalbibliotekets direktør for kulturformidling Eline Skaar Kleven. – De gir oss intime, noen ganger overraskende, innblikk i det sosiale livet i jazzen. Vi er svært glade for å kunne åpne opp dette materialet for publikum, sier Kleven.

Randi Hultin hadde en unik rolle i det internasjonale jazzmiljøet og er blitt stående som en institusjon i norsk jazzhistorie. Helt fra 1950-årene og fram til 1990-årene samlet hun jazzmusikere i sitt hjem i Gartnerveien på Oslos østkant. Hit kom norske artister som Radka Toneff, Karin Krog og Jan Garbarek og verdensstjerner som Sonny Rollins, Stan Getz, Count Basie og John Coltrane til jam og sosialt lag.
– Bildene fanger den helt spesielle stemningen som oppsto, og gir en følelse av umiddelbarhet og nærhet. Dette er noe av det vi har forsøkt å gjenspeile i fotoboka og utstillingen, sier Eline Skaar Kleven.


Sonny Rollins i Randi Hultins hage, sommeren 1971. Foto: Randi Hultin / Nasjonalbiblioteket

Randi Hultin tok også bilder av artistene til reportasjene sine fra konserter, festivaler og intervjusituasjoner. Arkivet etter henne vitner om en usedvanlig blanding av yrkes- og privatliv, med uklare skillelinjer.
– I utstillingen vil du også få se noen av de mange gjestebøkene hennes og komme enda tettere på livet i Gartnerveien gjennom filmklipp og lydopptak, forteller Kleven.

Ny fotobokserie og nytt utstillingsrom
Et helt nytt utstillingsrom i Nasjonalbibliotekets andre etasje innvies med utstillingen Randi Hultin. Bilder fra et liv med jazz, og boka med samme tittel er den første utgivelsen i Nasjonalbibliotekets fotobokserie Sideblikk, med utvalgte fotografier etter norske kulturpersonligheter. Musikkjournalist Sandeep Singh har skrevet bokas forord, om sitt første møte med Randi Hultins bilder.
Rundt atten hyllemeter med arkivmateriale etter Randi Hultin bevares nå i Nasjonalbiblioteket. Kun et lite utvalg av dette enorme materialet har fått plass i boka og utstillingen. Nasjonalbiblioteket har imidlertid digitalisert mange tusen av Hultins fotografier som nå ligger ute i nettbiblioteket på nb.no. Blant de hundrevis av artistene du finner avbildet her, er Chet Baker, Ella Fitzgerald, Toots Thielemans og et purungt Rolling Stones. Og det legges stadig ut flere bilder.


Komponist Annette Peacock og Radka Toneff i samtale på Club 7 i Oslo, 19. oktober 1982. Toneff døde kort tid etter. Foto: Randi Hultin / Nasjonalbiblioteket

Feståpning og boklansering
Hvordan klarte Randi Hultin å samle verdens jazzstjerner i Gartnerveien, og hvordan var det å være hennes gjest? Hvem var Randi Hultin som menneske og institusjon, og hva er det som gjør bildene hennes så levende og intime? Under feståpningen torsdag 10. november reiser Sandeep Singh tilbake i tid, godt hjulpet av Karin Krog, kritiker og redaktør Audun Vinger og fotokunstner May-Irene Aasen, som selv har dokumentert musikkliv fra innsiden, da hun var trommeslager i Jokke og Valentinerne.
Etter samtalen, byr Nasjonalbiblioteket på en eksklusiv konsert med Karin Krog, Terje Gewelt og Erlend Slettevoll. Åpningsarrangementet er fulltegnet, men det blir strømmet til andre steder på huset for publikum som ikke får plass i salen. De første omvisningene i utstillingen er også fulltegnet, men det er satt opp flere i ukene framover. Påmelding kan gjøres her.
Les mer om programmet, boka og utstillingen her.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: La det swinge

Swing’it sikter mot Eurovisiontoppen med 20-tallsnostalgi og electroswing, Miriam Kibakaya singeldebuterer, Torstein Lofthus snakker om Kiss og brus og spiller sammen med Red Kite og Gisle Røen Johansen og vi hører på Tom Verlaine, opera og Kongle Trio.

Nyhet

Polarjazz feirer 25 år

Verdens nordligste jazzfestival skjer 2.- 5. februar i Longyearbyen og Ny-Ålesund på Svalbard. Silje Nergaard & Espen Berg, Bugge Wesseltoft, Bendik Hofseth og Sidiki Camara er blant artistene du kan høre under årets festival.

Meld deg på vårt nyhetsbrev