Nyhet

Arild Andersen tildeles St. Olavs Orden

Komponist og bassist Arild Andersen er av H.M. Kongen utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Tildelingen vil foregå på et arrangement på Nasjonal jazzscene mandag 26. september.

Arild Andersen mottar utmerkelsen for sin fremragende innsats for jazzmusikken. Forslaget ble fremmet på vegne av et samlet norsk jazzliv, arrangørmiljø, musikerorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner og jazzfestivaler over hele landet.

Arild Andersen, f. 27.10.1945, har siden 1967 vært ansett som Norges ledende jazzbassist. Nesten like lenge har han vært en av de mest kjente og respekterte norske musikere i det internasjonale jazzmiljøet. Rollene hans har hovedsakelig vært leder og komponist for egne band og prosjekter, samarbeidspartner og medmusiker for en lang rekke norske og internasjonale kollegaer, samt kontrabassist i så vel solo- som bandsammenheng.

Med en vital og vidtfavnende tilstedeværelse i norsk og internasjonalt musikkliv, gjør at Andersen i dag har en unik status som en tradisjonsbærende og fornyende utøver i verdensklasse på sitt instrument. Han er også en sentral jazzfaglig ressurs og inspirasjonskilde for musikere fra tre generasjoner. I mer enn 45 år har han delt yrkeserfaringer og samtidig satt standard i møtet med yngre musikere, ofte i sine egne band. Andersen innehar en utrettelig kunnskapsoverlevering i øvingsrommet og en umistelig verdi på scenen.

Nå, i en alder av 76, er han fortsatt et kraftsenter i norsk jazz, og i manges øyne den viktigste norske forvalteren av den moderne jazztradisjonen som har røtter og stamme i amerikansk etterkrigsjazz. Når den siden 1970 også gradvis har fått et sterkt og gjenkjennelig europeisk og norsk grein- og bladverk, skyldes det ikke minst Andersens rause bidrag gjennom over 50 år.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev