Nyhet

Wang tildeles Radka Toneff Minnepris 2022

Radka Toneff Minnepris for 2022 tildeles bassist, sanger, komponist og bandleder Ellen Andrea Wang. Prisen blir utdelt lørdag 3. september i forbindelse med at Wang sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med sitt Kontrabassorkesteret.

Formålet med Radka Toneff Minnepris er å hedre Radka Toneffs minne og samtidig stimulere den kunstneriske aktiviteten til en fremragende utøver. I begrunnelsen for årets tildeling uttaler minnefondet blant annet at Ellen Andrea har markert seg sterkt som en allsidig og særegen vokalist og bassist og har en sjelden sterk formidlingsevne.

Wang var Artist in Residence på Moldejazz i 2021, og i den anledning satte hun sammen Kontrabassorkesteret som spiller lørdag 3. september når prisen skal deles ut på Nasjonal jazzscene – Victoria. Radka Toneff Minnepris er på kr 100 000 og deles ut av Stiftelsen Radka Toneff Minnefond. Styret i minnefondet, bestående av Arild Andersen, Sidsel Endresen, Jana Toneff og Jan Ole Otnæs samt forrige prismottaker Kirsti Huke har valgt ut årets prisvinner.

Begrunnelsen for årets tildeling:
«Helt siden Ellen Andrea Wang startet bandet Pixel i 2009 og i utallige sammenhenger etter dette, har hun markert seg sterkt som en allsidig og særegen vokalist og bassist. Ellen Andrea har en sjelden sterk formidlingsevne og er et naturlig midtpunkt i de band og prosjekter hun medvirker i.
Hun er utdannet ved Norges Musikkhøyskole med master i utøvende/improvisasjon, der hun studerte med Bjørn Kjellemyr, med bandet Pixel framsto hun også som en fremragende vokalist.
Stilistisk beveger hun seg i et sjangerkryssende uttrykk der jazz og pop står sentralt. Hun har utviklet et personlig uttrykk som er både vitalt, fengende og melodiøst, der det veksler mellom det lyriske og groovebaserte, det akustiske og elektriske.
Parallelt med Pixel spilte hun med Dag Arnesen Trio i prosjektet Norwegian Songs og etter hvert etablerte hun sin egen trio med Erland Dahlen og Andreas Ulvo. Gjennom sitt engasjement i bandet til trommeslageren Manu Katché opptrådte hun med Sting i Paris i 2016. De siste årene har hun hatt en sentral rolle i Marilyn Mazur’s Shamania.
I 2019 fikk Ellen Andrea i oppdrag å lage ny musikk for en ny trio med gitaristen Rob Luft og trommeslager Jon Fält. Dette ble en hyllest til en av hennes store inspirasjonskilder, bassisten Charlie Haden. På utgivelsen Closeness har de en egen tolkning av låten Lonely Woman som også sto på Radka Toneff sitt repertoar.»

Om Radka Toneff Minnepris
Da Radka Toneff døde i 1982, mistet vi en av våre aller fremste sangere. I løpet av sin korte karriere rakk Radka å gi ut tre album: «Winter Poem”, «It don’t come easy” og ”Fairytales” (Odin). I 1993 ga plateselskapet Odin ut konsertplata «Radka Toneff – Live in Hamburg”. Samtidig ble det besluttet å opprette et minnefond for å hedre Radka Toneff og for å stimulere utøvere som arbeider i Radka Toneffs ånd. Minnefondet er opprettet på bakgrunn av royaltyinntekter fra de to utgivelsene på Norsk jazzforums plateselskap Odin og bidrag fra samleplata ”Some Time Ago” (Universal) og ”Butterfly”(Curling Legs).

Tidligere mottakere av Radka Toneffs Minnepris:
1993 Sidsel Endresen
1997 Kirsten Bråten Berg
1999 Karin Krog
2001 Per Jørgensen
2003 Live Maria Roggen
2005 Solveig Slettahjell
2007 Arve Henriksen
2009 Elin Rosseland
2011 Eldbjørg Raknes
2013 Hanne Hukkelberg
2015 Susanna Wallumrød
2017 Kirsti Huke

 

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev