I Anja Lauvdals bestillingsverk “If we could talk” som har premiere på Kongsberg Jazzfestival 6. juli, skal publikum få oppleve Numedalslågen i et todelt verk med konsert og en lydvandring.
På åpningsdagen 6. juli presenterer Kongsberg Jazzfestival et nytt bestillingsverk av Anja Lauvdal som mottok festivalens musikerpris i fjor. Dette er ett av tre verk Lauvdal skal fremføre under årets festival i Kongsberg. Verket If we could talk springer ut av et ønske om å utforske lokal natur, og ideen om at jo bedre man kjenner naturen rundt seg, jo mer vil man ønske å ta vare på den.
– Jeg har over lenger tid hatt et samarbeid med klimajournalist Ingerid Salvesen. Hun er opptatt av å lytte til de som ikke snakker høyest, men allikevel har noe å si. Vi lagde en podcast sammen som kort sagt handlet om forholdet mellom musikk og natur, og ville fortsette dette samarbeidet ved å lage en lydvandring, som stilte noen andre spørsmål. Formålet var å skape en dialog om, hvilke ting det legges merke til i en sånn setting, om det er andre ting enn vanligvis, forteller Lauvdal i et intervju med Lisa Løebekken på festivalens nettside.
– Jeg tror at lokal natur, det vi går rundt i til hverdags er noe som kanskje ubevisst vekker en rekke emosjonelle reaksjoner hos oss, og kanskje er det denne naturen vi savner mest, når den er borte. Jeg hørte en gang en historie, som filosofen Arne Johan Vetlesen fortalte. Den handlet om å gå på tur med sønnen. Da sønnen var liten, sa han hei til trærne, steinene, og andre ting på deres vei. Noen år etter, når sønnen var eldre, spurte Arne om hvorfor han ikke lenger hilste på trærne og steinene. Sønnen syntes han var helt teit, for sånn kunne man jo ikke gå rundt og gjøre! Med andre ord, endrer hva som er sosialt akseptert seg over tid, og gjør kanskje at vi kommer lenger vekk fra naturen mens vi vokser opp. Jeg føler det kan ligge en slags øko-sorg, om man kan si det på den måten, i at forholdet vårt til naturen blir mere distansert med årene. Dette vil vi utfordre med If we could talk, sier Lauvdal.
Verket består av to deler, en konsert og en lydvandring langs elva som renner gjennom Kongsberg. Gjennom musikk, fotografi og journalistikk skal publikum få lytte til Numedalslågen, se den, oppleve den, smake den og føle den. Lauvdal og Salvesen er sammen om ideen og konseptet, og jobber nå med å forme det konkrete innholdet.
– Vi holder på nå og jobber oss fram til spennende måter å «leke» på. For eksempel kan man gå sin egen tur, hvor man tar med smarttelefon og laster ned en app som har lyder man kan spille inn. Men det kan også være andre ting. Verket er jo todelt, med en konsert og en lydvandring, og vi prøver å ha en åpen tilnærming til, hva som finnes her. Kanskje begynner publikum å stille noen andre, nye spørsmål til musikk og natur, kanskje de ønsker en fin musikk og turopplevelse uten så mye annet. Vi gleder oss og er sikre på at det blir en bra kveld uansett, avslutter Lauvdal.
Foruten Lauvdal selv på piano og synther, består Anja Lauvdals Cosmic River av Elsa Bergman (kontrabass), Veslemøy Narvesen (trommer), Henriette Eilertsen (fløyter), Johanna Scheie Orellana (fløyter), Heida Karine Johannesdottir (tuba) og Amund Storløkken Åse (vibrafon/perkusjon). Line Ørnes Søndergaard medvirker med visuelt portrett.