Nyhet

Toppnavn til Nesodden Jazzfestival

Karin Krog, Trondheim Jazzorkester, Hedvig Mollestad Trio, Simin Tander New Quartet, Eivind Aarset Quartet og Kristin Asbjørnsen Band er blant artistene når den fjerde Nesodden Jazzfestival går av stabelen på Nesoddtangen utenfor Oslo i pinsehelgen.

Programmet for Nesodden Jazzfestival er på det nærmeste klart, og byr på tre dager med noen av landets fremste artister, kun en kort fergetur fra hovedstaden.
De første konsertene skjer på idylliske Nesoddtangen Gård nær Tangenbrygga lørdag 4. juni fra ca. klokka 15.30, og på programmet står det store, eksepsjonelt gode ungdomsorkesteret AOJO – Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester – under ledelse av Shannon Mowday; videre Truet Art – saksofon-essene Trygve Seim, Njål Ølnes og Marthe Lea samt skuespiller/resitatør Marius Kolbenstvedt – og de to internasjonale størrelsene Simin Tander New Quartet og Eivind Aarset Quartet.
Tysk/afghanske Simin Tander er kanskje best kjent i Norge for samarbeidet med Tord Gustavsen, men har en solid internasjonal karriere som sanger og bandleder. Til Nesodden kommer hun sammen med fiolinist Harpreet Bansal, bassist Björn Meyer og trommeslager Samuel Rohrer.


Simin Tander. Foto: Matthis Kleeb

Gitarist og nyslått Buddy-prisvinner Eivind Aarset trenger knapt presentasjon noe sted i verden der moderne vestlig musikk spilles. Det karakteristiske elektriske uttrykket hans har gjort ham til en etterspurt samarbeidspartner blant musikerkolleger over store deler av verden, men kanskje er han likevel aller mest hjemme i sitt eget band med Audun Erlien, Wetle Holte og Erland Dahlen.
Når mikrofonene skrus av på Nesoddtangen Gård lørdag kveld, flytter festivalen over til Flasken og jamsession ca. 22.00. Gitarist Simon Övinge er jamvert og leder for et «komp» bestående av studenter fra Norges musikkhøgskole, så for håpefulle er det bare å ta med seg hornet og møte fram.

Flere toppnavn 1. pinsedag
Søndagen kan publikum møte et av de største navnene i norsk jazzhistorie, Karin Krog, som i sitt 86. år fortsatt er en yrkesutøver i verdensklasse. Til Nesodden kommer hun med sin In-the-between-times-gruppe, der hun synger med gitarist Staffan William-Olsson og bassist Terje Gewelt. Før konserten stiller hun også i en kort scenesamtale med Terje Mosnes, en av forfatterne til en bok om Karin Krog som utgis i forbindelse med 85-årsdagen hennes 15. mai.
Karin Krog & The In-between-times er imidlertid ikke den eneste festivalattraksjonen denne søndagen. Trondheim Jazzorkester og Hedvig Mollestad Trio er de to andre navnene som gjør dette dagsprogrammet til noe som en hvilken som helst internasjonal festival kunne ha presentert med stolthet.


Trondheim Jazzorkester & Ole Morten Vågan. Foto: Thor Egil Leirtrø

Trondheim Jazzorkester – TJO – er en av norsk jazz’ lengste sammenhengende suksesshistorier. Siden starten, «mirakelkonserten» sammen med Chick Corea på Moldejazz i 2000, har dette prosjektensemblet samarbeidet med utenlandske størrelser som Pat Metheny og Joshua Redman, og med norske ditto som Marius Neset, Espen Berg, Per Zanussi og Maria Kannegaard. Ikke minst har TJO også høstet triumfer med musikk av de to tidligere kunstneriske lederne Erlend Skomsvoll og Eirik Hegdal samt den nåværende, Ole Morten Vågan, som skal lede orkesteret når det nå for første gang spiller på Nesodden.
Hedvig Mollestad Trio har i løpet av 10-11 års konsertering og gjennom nærmere 10 album etablert seg som en powertrio i særklasse. Gitarist Hedvig Mollestad Thomassen, bassist Ellen Brekken og trommeslager Ivar Loe Bjørnstad nyter stor respekt i så vel heavy- og metallkretser som i jazzmagasinet Down Beats anmelderkorps, og med forholdsvis fersk adresse på Nesodden, blir det nærmest hjemmebane for Hedvig Mollestad når hun går på scenen denne junikvelden.
Også denne kvelden fortsetter festivalen på Flasken ca. klokka 22, der Babu Raku Orchestra byr opp til improfest og afrobeat i storformat. Trommeslager Ståle Liavik Solberg har med seg åtte eventyrlystne medmusikere, blant dem saksofonistene Signe Emmeluth og Marthe Lea, trombonisten Erik Johannessen og bassisten Per Zanussi, men vil nok likevel runde av i god tid før jazzfestivalen starter igjen mandag (2. pinsedag) klokka 12.


Sarah Camille – Papillon. Foto: Kristin Aafløy Opdan

Barnas Superdag
Denne dagen er det duket for Barnas Superdag på Nesoddtangen Gård. Spellemannpris-vinner Sarah Camille, Jørn Erik Ahlsen Alkanger og Sidiki Camara kommer med programmet Papillon, mens den andre konserten blir med Rasmus & Verdens Beste Band. Også denne barnefavoritten er Spellemannprisvinner, ikke bare én, men hele tre ganger.
På denne dagen vil festivalområdet også være preget av Hilde Grønner Flikkes kunstprosjekt/installasjon Tolv tusen øyeblikk – tolv tusen hvite klosser som publikum sammen med kunstneren kan arrangere i ulike formasjoner gjennom hele dagen. Installasjonen kan gi rom for små konserter, eventuelt i dialog med ferdig innspilt musikk, og blir en konstant foranderlig og interaktiv opplevelse.
Når superdagen – der det også kan dukke opp lokale overraskelser – er over i 16-tida, gjenstår bare avslutningskonserten, som vil finne sted i Skoklefallsalen på Steinerskolen klokka 19.30. Her stiller Kristin Asbjørnsen Band, der Kristin Asbjørnsen har med seg Eivind Aarset, Olav Torget og Anders Engen, og med det glir forhåpentligvis Nesodden Jazzfestival 2022 over i historien som den mest vellykkede til nå, etter en publikumsfattig, men kunstnerisk rik start i 2018, økonomisk konsolideringspause i 2019 og korona-reduserte festivaler i 2020 og 2021.

Billetter er lagt ut for salg her.

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Festivalidyll i skogen

Motvind i Middelalderskogen byr på store navn innen jazz og impro så vel som marokkansk gnawa, indisk klassisk musikk, norsk folkemusikk og dans ut i de sene nattetimer. Joe McPhee er årets Artist i Residence under festivalen som arrangeres 21. - 23. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev