I en ny dokumentarserie i sju deler får vi oppleve stemningen og musikken fra fjorårets Moldejazz, og bli bedre kjent med menneskene som skaper festivalen.
Hver søndag mellom 6. februar og 27. mars slippes en ny episode av en dokumentarserie i syv deler med temaet Moldejazz, laget som kortfilmer fra fjorårets festival. Bak dokumentarserien står filmskaper Sigurd Ytre-Arne og skribent Karoline Ruderaas Jerve, som begge selv er musikere, og festivalprodusent Therese Østby Haugen. Tidligere har Ytre-Arne laget en etterfilm som oppsummerte Moldejazz 2019, men i år hadde teamet andre ambisjoner.
– Vi blei tent på idéen om å lage motstykket til en klassisk etterfilm på to til tre minutter, og har istedenfor laget syv episoder med dybdeintervjuer av menneskene som er Moldejazz. De som opptrer, de som har vært med å forme festivalen, men ikke minst også menneskene som får festivalen til å gå rundt: de frivillige. På denne måten ville vi vise frem hva som gjør Moldejazz spesiell og dermed også litt av sjela til festivalen, forteller Ytre-Arne i en pressemelding fra festivalen.
Istedenfor høydepunkter i sakte film, skal vi nå få bli kjent med menneskene som skaper høydepunktene. Og ikke minst, vi får høre musikk fra ulike konserter.
– Vi ville spille litt på hvordan en festival både konserverer og utvikler. Derfor har vi komponert en serie som trekker frem Moldejazz’ evne til å tenke nytt, til å ta vare på tradisjoner, og hvordan de bevisst tar i bruk omgivelsene i utformingen av festivalen. Å bruke det man har til å lage noe annerledes, i jazzens rette ånd, sier Ytre-Arne.
Første episode ut heter «Jon», og er en hyllest til Jon Christensen etter hans bortgang i 2020. Christensen er den musikeren som har spilt flest ganger på Moldejazz. Videre utover seinvinteren kan publikum vente seg filmer der de får se uvanlige orkestre, visuell musikk, båtliv, mink, historisk sus og ikoniske, internasjonale storheter med tilknytning til Molde, heter det i en pressemelding fra festivalen.