Nyhet

Stian Carstensen åpner Kongsberg Jazzfestival 2022

Multi-instrumentalisten Stian Carstensen åpner Kongsberg Jazzfestival 2022 med sitt storslåtte verk Musical Sanatorium. Det nye svensk-norske bandet Unionen samt den amerikanske saksofonisten Melissa Aldane er også klare for festivalen neste sommer.

I sitt første programslipp for 2022 kan Kongsberg Jazzfestival avsløre Stian Carstensen til åpningskonserten. Det nye svensk-norske «drømmebandet» Unionen med musikere som Gard Nilssen og Petter Eldh i spissen, skal gjøre en eksklusiv nattkonsert på Energimølla, og festivalen får besøk av den nye saksofonstjernen Melissa Aldana fra jazzscenen i New York. Festivalpass og dagspass for 2022 nå lagt ut for salg.

Åpner festivalen med storverk
Den folkekjære multi-instrumentalisten Stian Carstensen har spilt en sentral rolle i norsk og internasjonalt musikkliv i mange år. Vi kjenner han fra Farmers Market, men han har vært innom et utall av band og de forskjelligste musikalske uttrykk – alltid med et engasjement og et humør som smitter over på publikum. Carstensen har en fascinasjon for bulgarsk folkemusikk, og et hovedsiktemål med «Musical Sanatorium» er å smi disse rytmene sammen med europeisk kunstmusikk – og litt av hvert annet, skriver festivalen i en pressemelding. På albumet som kom ut i høst, gjester profilerte navn som Jacob Collier, Mike Patton, Ola Kvernberg, Jacob Collier, Todd Terje, Jarle Vespestad, Finn Guttormsen, Atle Sponberg og Torbjørn Dyrud. Flere av disse får vi også høre på konserten i Kongsberg Musikkteater.

Nytt svensk-norsk superlag utgjør Unionen
DKongsberg Jazzfestival forventer kokende stemning på Energimølla når det nye svensk-norske superlaget Unionen inviterer til en av få eksklusive konserter i 2022. Bandet består av de fire musikerne Per Texas Johansson, Ståle Storløkken, Petter Eldh og Gard Nilssen. Hver for seg har de gjort seg bemerket i band som Supersilent, Elephant9, Susanne Sundfør, Terje Rypdal Skywards, Koma Saxo m.fl. Bandet oppstod etter et felles ønske om å knytte musikalske bånd i grenseland mellom et akustisk og elektrisk uttrykk, med låter og suggererende riff som utgangspunkt for lange, åpne partier, forteller festivalen.

Saksofonstjerne fra New York-scenen
Født og oppvokst i Chile tok Melissa Aldana med seg sin hjemlige musikkarv da hun flyttet til New York. Der ble hun fort lagt merke til, og i 2013 vant hun den prestisjetunge Thelonious Monk International Jazz Competition, med musikere som Wayne Shorter og Branford Marsalis i juryen. Melissa Aldana plasserer seg i en stolt tradisjon etter saksofonister som Sonny Rollins og Chris Potter. Til festivalen kommer Melissa Aldana med sin kvartett. Der spiller også den norske gitaristen Lage Lund som spilte under festivalen tidligere i år.

Fra forsiden

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM

Veien til en nasjonal jazzscene

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM: 8. juni 1997 ble Norsk jazzforum etablert ved sammenslåing av tre ulike jazzorganisasjoner. Gjennom sommeren publiserer vi flere intervjuer og saker for å markere 25 år som Norsk jazzforum, organisasjonen som samler hele det norske jazzfeltet. Terje Mosnes skriver her om den nye organisasjonens første tid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev