Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Audun Os

Audun Os er saksofonist og leder av Sandvika Storband som nå markerer 50 år med kontinuerlig drift. Tirsdag 28. september blir det stor jubileumskonsert i Bærum kulturhus med høydepunkter fra bandets historie og urframføring.

Hver uke presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Audun Os

Hei, Audun! Alt klart til storstilt feiring i morgen?
– Vi gleder oss veldig til konserten, har fått øvd med alle bandledere og solister tross Covid19- pandemien som har gjort at aktiviteten har ligget langt under ønsket nivå i lang tid og føler oss kjempeklare! Vi gleder oss over at det ligger an til godt besøk tross pandemi, men det er fortsatt noen billetter ledig for de som ønsker å komme.

Du er leder av Sandvika Storband som nå kan markere 50 år med kontinuerlig drift. Imponerende! Fortell litt om hvordan det hele startet opp og utviklingen gjennom årene.
– Jeg synes også det er imponerende! Jeg tror at noe som er viktig for at Sandvika storband holder ut og holder et høyt nivå er at vi alltid stiller hundre prosent på øvelser og jobber for at hver øvelse skal gi god progresjon. Høyt aktivitetsnivå er sentralt både i bandets historie og nå, fordi vi virkelig liker å spille for folk. Selv er jeg ennå godt under 50 år (vil jeg si) og med en så lang historikk og høyt aktivitetsnivå som Sandvika storband har over så lang tid, vet jeg ikke om jeg er den beste til å svare på spørsmålet om hvordan det hele startet og utviklet seg. Men, jeg skal da prøve meg! Bandet ble etablert høsten -70 med Gunnar Jordfald som administrativ drivkraft og Henry Pehrson som musikalsk leder og gjorde seg raskt bemerket som et av landets ledende jazz-ensembler. Konserten ved 10-årsjubileet ble faktisk gitt ut som bandets første plate med selveste Bjarne Nerem, Trubbel som ble en stor hit, med Frode Thingnæs og Karin Krog som solister. Totalt sett har bandet gitt ut 10 plater gjennom årene frem til siste flotte utgivelsen med Mathias Eick, Jacob Young og Øyvind Brække under ledelse av Frank Brodahl. Flere av utgivelsene er tilgjengelig på spotify og noen er fortsatt til salgs for de som ønsker å høre seg gjennom historien. I de senere tiår har bandet hatt drivende musikalske ledere som Birger Carlsen, Frank Brodahl og Eckhard Baur som alle er fantastiske storbandledere og har tilført bandet mye og har satt sine individuelle preg på badet. Sandvika storband har hatt samarbeid med en utrolig lang rekke av nasjonale og internasjonale stjernemusikere og arrangører, og har spilt på et høyt antall scener i inn- og utland opp igjennom årene. For de som er interessert å lese om dette så skryter vi litt på hjemmesiden vår.

Sandvika Storband er et av landets ledende amatørstorband, og har bidratt til å utvikle en rekke jazzmusikere gjennom årene. Fortell om veksthusvirksomheten dere driver.
– Veksthusbegrepet i denne sammenheng gjenspeiler at Sandvika storband har en årelange posisjon som et miljø som fostrer og utvikler nye talenter i norsk jazz. Albumtittelen til vår utgivelse fra 1996 med navnet ”Greenhouse”, veksthus på norsk, henspiller både på en låt fra Rob McConnels band og veksthustanken til bandet.  En rekke av medlemmene har utviklet seg til å bli jazzartister på den nasjonale og internasjonale arena. Fra plata “Greenhouse” kan vi nevne navn som bl.a. Helge Lien, Kåre Nymark jr. og Marius Haltli.


Foto: Harald Opheim

Du spiller selv saksofon i bandet. Hvordan ble du involvert i Sandvika Storband?
Ren flaks det vet du! Er man tilgjengelig, halvveis duganes til et vikaroppdrag og ikke gjør seg helt bort, så blir det gjerne et oppdrag til og så baller det på seg. Jeg har veldig stor glede av både å spille i bandet, være med i bandets styre som jeg nå leder, og setter også veldig stor pris på det gode sosiale miljøet.

50-årsjubileet feires i morgen i Bærum Kulturhus med en rekke gjester fra storbandets historie? Fortell om hvem og hva vi får høre der.
På konserten spiller vi en høydepunkter fra bandets historie og fra aktuelle prosjekter. Vi fremfører låter som bandet tidligere har gjort sammen med internasjonale jazzstørrelser som Peter Herbolzheimer, Don Menza, Bobby Shew og Bob Brookmeyer, men har også en urfremføring av et stykke som er skrevet av vår nåværende leder Eckhard Baur. Konserten ledes etter tur av våre tre seneste musikalske ledere Birger Carlsen, Frank Brodahl og Eckhard Baur. Alle tre bidrar også musikalsk som solister på sine instrumenter. Sentrale tidligere medlemmer som Biørn Barlo (ts), Axel Vetlesen (trp) og Øyvind Brække (trb) er inviterte gjestesolister. Souldronningen Sisi Sumbundu synger fra vår nylige Sarah Vaughan produksjon og vil i tillegg fremføre en versjon av en egen hit som vi for anledningen har fått arrangert for bandet. Til å lose oss trygt gjennom kvelden og for å holde fortellingen av anekdoter fra bandets historie på et akseptabelt nivå har vi fått med oss Håvard Bakke som konferansier. Sistnevnte bidrar også som vokalist. Her er det mye å glede seg til!


Foto: Harald Opheim

Og hva slags prosjekter har dere planlagt framover?
Nå går det heldigvis slag i slag igjen fremover. Allerede til helgen spiller vi med den fantastiske jazzklarinettisten Felix Peikli på Gustav jazzklubb, Amerikalinjen, fredag og lørdag, og i kulturkirken Jacob på søndag. Deretter følger konserter med vokalisten Mona Veum Bækkelund i Bærum kulturhus og på Herr Nilsen i midten av oktober, før vi endelig får realisert samarbeidsprosjektet vårt med jazzpianisten Dag Arnesen i midten av november. I desember holder vi vår tradisjonelle julekonsert med Ingar Kristiansen og Majken Christiansen både på Herr Nilsen og i Bærum kulturhus. Litt lenger frem i tid blir det også mye spennende som skjer. Vi planlegger en rekke prosjekter med etablerte jazzmusikere, yngre nye artister, samt mer «grensesprengende» utøvere. Følg med på facebooksiden vår og på hjemmesiden for oppdatert informasjon.

Det har vært vanskelige tider det siste halvannet året, og dette jubileet skulle vel egentlig vært feiret i fjor? Hvordan har det vært å drive storband under koronapandemien?
Det har vært ganske kjedelig og for så vidt også ganske enkelt å drifte et storband når vi ikke har hatt anledning til å spille sammen eller ute. Dette er nå tilbakelagt og nå ser vi fremover. Vi er veldig glade for støtteordningene som dekker tap og for fleksibilitet i perioden, ikke minst fra jazzforum.

Avslutningsvis, har du en konsertanbefaling? I tillegg til morgendagens jubileumskonsert selvsagt.
– Da ønsker jeg å trekke frem Bergen Big Band som feirer 30 år og i den forbindelse holder en konsert med stjernesaksofonisten Marius Neset, som også har komponert musikken, på Nasjonal jazzscene 13. oktober. Videre feirer våre gode venner i Prime Time Orchestra 40 år og holder jubileumskonsert i Bærum kulturhus 6. november. Jeg vil benytte anledningen til å gratulere begge band med egne jubileer! Egne kommende produksjoner har jeg allerede er nevnt.

Og en plateanbefaling?
– Hva med Dag Arnesen og Bergen Big Band med utgivelsen “Norwegian Song IV” fra 2018. Flott plate! Kom og hør oss spille denne musikken sammen med Dag Arnesen selv i november da vel! Så må jeg også få lov til å anbefale noe fra Sandvika storband sin samling: både «A Novel Approach” med Mathias Eick, Jacob Young og Øyvind Brække fra 2011, og “Greenhouse” fra 1996 liker jeg spesielt godt, til tross for ikke å ha bidratt på noen av platene selv.

Fra forsiden

Nyhet

Neset og Andsnes i Operaen

Jazz og klassisk forenes når saksofonist Marius Neset og pianist Leif Ove Andsnes spiller i Operaen under Oslo Jazzfestival i august neste år.

Nyhet

Sildajazz omorganiserer

Styret i Sildajazz omorganiserer etter flere år med underskudd. Terje Ekrene Vik går av etter ett år som festivalsjef, og festivalen vil nå få en ren dugnadsbasert drift.

Meld deg på vårt nyhetsbrev