Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: André Kassen

Saksofonist André Kassen er nyansatt produsent i Sørnorsk jazzsenter, men er også engasjert i arrangørvirksomhet i Grenlandsområdet ved siden av sitt musikervirke i blant annet Scheen Jazzorkester og bandet Aadal.

Hver uke presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips, send oss gjerne en epost.

André Kassen

Hei, André, hvordan står det til i disse dager?
– Hei, hei! Her står det etter forholdene bra til. Jeg merker definitivt at det er utfordrende tider, men jeg er også utrolig glad for å bo i Norge.

Gratulerer med ny jobb som produsent i Sørnorsk jazzsenter! Det var en ganske omfattende stillingsutlysning. Fortell hva du skal jobbe med framover.
– Tusen takk! Det var veldig stas å få denne jobben, – og jeg gleder meg til å jobbe med og for musikerne og klubbene i regionene. Vi jobber nå med en «Sørnorskdag» på Nasjonal jazzscene til høsten, mye organisering rundt Sørnorsk Ungdomsstorband, det skal jobbes med et talentutviklingsprosjekt og legge turnéer for klubbene i regionen. Vi skal også begynne planleggingen av Sørnorsk Jazzsenter sitt 25-årsjubileum som er i 2023. Pluss en del andre ting, – så det er nok å holde på med.

Er det spesielle områder som du brenner litt ekstra for?
– Ja, jeg brenner veldig for publikums-, klubb- og musikerutvikling. Jeg tror vi alle har behov for å se jazznorge fra ulike perspektiv. At man som arrangør kan se for seg hvordan det er å komme på konsert som publikummer; hvilke signal sender man når man tar i mot i døra, hvordan blir musikerne ønsket velkommen. Og hvordan kan man bli enda mer profesjonell som utøver opp mot klubber (huske å si ifra dersom man har med egen backline, ikke trenger hotell osv.).

Du er musiker, men er også engasjert i arrangørvirksomhet i Grenlandsområdet. Hvordan har det siste året vært for deg og din kunstneriske virksomhet?
– Det har jo vært katastrofalt. Jeg gikk fra å spille litt over 150 konserter i 2019 til å spille rundt 40 i 2020. Og bortimot all arrangørvirksomhet forsvant, – både på Nylyd, Parkjazz og Jazzfest Skien. Jeg må også innrømme at mye av den første tiden etter pandemien slo inn gikk veldig mye av tiden og fokuset med til å holde meg oppdatert og være apatisk, så jeg kan ikke skilte med så mange kunstneriske vyer i 2020. Jeg har heldigvis alltid vært flink til å omstille meg, så jeg har drevet litt med studioarbeid og booket turnéer med band jeg er med i osv. i håp om lysere tider. Det har vært nok å gjøre, men ikke nok innbringende arbeid.

Du spiller blant annet med Scheen Jazzorkester som nylig hadde premiere på ny musikk?
-Ja, Scheen Jazzorkester (SJO) ligger mitt hjerte nært siden jeg var med å starte det. Det er et orkester som alltid går videre og fremover, noe jeg liker veldig godt! Nå spilte vi et nytt verk av Rune Klakegg og senere i år skal vi spille et verk som ble skrevet av Jon Øystein Rosland i 2020 (som også ble filmet og kommer snart på en tv-skjerm nær deg) og siste prosjektet i høst blir med en utrolig spennende amerikansk musiker som vi gleder oss til å presentere.

Har du andre spennende musikalske planer framover?
– I tillegg til nevnte prosjekter med SJO jobber vi stadig med et band som heter Aadal med musikk av Michael Aadal. Vi skal gjøre en ny innspilling i løpet av sommeren, da vi var så taktisk lure å slippe en plate i februar 2020. Deretter blir det en turné i UK i høst. Og så holder jeg på å spille inn en plate med vokalisten Ingrid Halle som etter planen skal slippes i oktober.

 

For de med livemusikkabstinenser etter et år med restriksjoner, har du en konsertanbefaling?
– Ja! Vi skal forhåpentligvis ha en konsert med Susanna Wallumrød på Nylyd i Skien 27. mai. Det gleder jeg meg veldig til!

Og helt til slutt, en plateanbefaling?
– Javisst! Det gis jo ut helt utrolig mye fin musikk om dagen, og plata «Being» med Eyolf Dale, Audun Kleive og Per Zanussi hører jeg mye på.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Driftige distraksjoner

Mette Henriette inntar Operaen, vi møter Elina Duni, er på konsert med Needlepoint, og har dagbokessay om syv vidunderlige dager med kulturopplevelser og distraksjoner. Now’s The Time!

Nyheter

Schemes spilte seg videre til Jazzintro-finale

Det var kvartetten Schemes som sikret seg en finaleplass i Jazzintro 2024 da første runde av lanseringsprogrammet ble arrangert på Bergen Jazzforum torsdag kveld. I finalen under Moldejazz i juli skal bandet kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev