Nyheter

Forplikter seg til arbeid for kjønnsbalanse

Sammen med blant andre Kongsberg Jazzfestival, Moldejazz, Cosmopolite og Nasjonal jazzscene, har Norsk jazzforum signert Keychange Pledge, et internasjonalt initiativ for kjønnsbalanse i musikklivet.

Mandag 8. august sparker Keychange i gang en norsk uke med å lansere nye aktører som gjennom Keychange Pledge forplikter seg til å jobbe for kjønnsbalanse på norske musikkscener.

Elleve norske organisasjoner har nå signert Keychanges forpliktelse om kjønnsbalanse, inkludert noen av landets mest innflytelsesrike festivaler og arrangører: Cosmopolite, Festspillene i Bergen, Førdefestivalen, Kongsbergjazz, Melafestivalen, Miniøya, Moldejazz, Nasjonal jazzscene, Nordic Black Theatre, Norsk jazzforum og Rabalderfestivalen. Løftet innebærer en målsetning om å oppnå 50% representasjon av kvinner og underrepresenterte kjønn.

– Vi har jobbet for kjønnsbalanse i norsk jazz i mange år, og erfart at dette er arbeid med et langsiktig perspektiv, som må forankres på mange nivåer: fra rekruttering av barn og unge til profesjonelle musikere, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr. – Selv om vi ser en positiv utvikling med et økende antall kvinner på scenen og som viktige forbilder, har vi fremdeles en vei å gå. Å sette mål og forplikte oss gjennom Keychange er en naturlig videreføring av vårt arbeid for kjønnsbalanse.

Jazzen forplikter seg
Bråtømyr er glad for å ha mange jazzaktører med på laget blant de til nå 18 norske aktørene som har signert. Mandaljazz har allerede forpliktet seg til Keychange Pledge, og i dag lanseres også Nasjonal jazzscene, Kongsberg Jazzfestival, Moldejazz og Cosmopolite som en del av bevegelsen.

– Ved å ta del i Keychange-løftet ønsker Nasjonal jazzscene å bidra til en mer balansert musikkindustri, sier produksjonsansvarlig, Line Juul. – Historisk har jazz vært en mannsdominert sjanger. På den positive siden kan vi se at endringer er på vei, både i rekruttering av musikere og i forskjellige ledende stillinger. Vi må imidlertid fortsette å jobbe mot en bedre balanse og være bevisste i alle aspekter av vårt arbeid. I vårt løfte tar Nasjonal jazzscene sikte på en 50% kjønnsbalanse i personalet og i styret, og at minst 50% av konsertene på programmet skal ha kvinner eller kjønnsminoriteter på scenen, sier Juul.

Oslo World er norsk partnerfestival
Keychange er en internasjonale kampanje for økt balanse i musikkbransjen som hvert år investerer i nytt talent gjennom et deltakerprogram, samtidig som de oppfordrer festivaler, konferanser og musikkinstitusjoner til å undertegne et løfte om å inkludere minst 50% kvinner og underrepresenterte kjønn i programmeringen sin. Listen over deltakere inkluderer 40 ulike land og over 400 organisasjoner. Oslo World er norsk partnerfestival og har oppnådd 50% representasjon for kvinner og kjønnsminoriteter i sine program de siste tre årene.

– For Oslo World er det å se etter størst mulig mangfold, enten vi snakker om kjønn, sjanger eller opphav, festivalens kjerne, Alexandra Archetti Stølen, festivalsjef for Oslo World. – Selv om Oslo World har jobbet for økt balanse siden starten, kan vi ikke endre det store bildet på egen hånd. Det er grunnen til at vi er partnerfestival for Keychange. Mye arbeid gjenstår, men det at prosjektet ser på rekruttering både på og bak scenen er en av nøklene til varig endring i musikkbransjen. Jeg er spent på den norske uken som kommer, og ser frem til både panelsamtalen og slippet av prosjektets nye norske ambassadører, sier Archetti Stølen.

De tre nyutnevnte Keychange-ambassadørene er Mari Boine, Samsaya og AURORA.
– Å skape bevissthet, finne nye løsninger sammen og forplikte seg til en bedre balanse i musikkbransjen vil ikke bare gjøre det rikere i perspektiv, erfaring og kunnskap, det vil være mer innovativt og engasjerende. Interseksjonell likestilling krever at vi alle gjør jobben og blir klar over våre egne privilegier. Å kjenne mitt eget har gjort meg mer bevisst på hva jeg kan gjøre i mitt hjørne av verden, sier Samsaya.

Torsdag 11. februar inviterer Keychange til digital paneldebatt, Digitalisering og mangfold i musikkbransjen, for å diskutere hvilke konsekvenser digitalisering har for likestilling og mangfold i musikkbransjen. I panelet sitter Anja Nylund Hagen (PhD), Marius Solberg (YLTV) og Sandra Chika Dole (artist). Moderator er Kathrine Synnes Finnskog (Music Norway).


Keychange er ledet av Reeperbahn Festival, PRS Foundation og Musikcentrum Öst, støttet av Creative Europe programme of the European Union, og gjort i partnerskap med Tallinn Music Week, Iceland Airwaves, BIME, Oslo World, Linecheck/Music Innovation Hub, Ireland Music Week, SACEM, Liverpool Sound City, Way Out West, Spring Break, MAMA, Mutek og Breakout West. I Norge er arbeidet støttet av Talent Norge og Norsk Tipping.

Lytt til de norske Keychange-artistene på Spotify her og på SoundCloud her.
Les om de norske Keychange-delegatene her.
I februar 2020 startet Oslo World opp et program med Keychange i Midtøsten, i samarbeid med Beirut & Beyond og lokale partnere i Jordan. Les mer her.

Fra forsiden

Nyhet

Pris til Jazznytt

Jazznytt er tildelt Norsk Tidsskriftforenings pris for språk og formidling. - Med sikker smak for hva som vil fengsle leserne og en gåtefull evne til å forvandle skribentenes skisser til genuint innsiktsfulle bidrag til den offentlige samtalen får Jazznytt prisen for språk og formidling, uttaler juryen.

Nyhet

Fra Sarpsborg til Kardamili i 10 år

Til en liten landsby i Hellas reiser over hundre musikere for å spille 83 konserter i regi av tre norske jazzklubber, 17. - 26. mai. Kardamili International Jazz Festival feirer nå sitt tiende år, og noen av artistene som er med og markerer jubileet er Natalie Aldema Trio, Supercharger Duo og Feast For Fools.

Meld deg på vårt nyhetsbrev