Nyhet

Jubilanten Arild Andersen til Kongsberg Jazzweekend

I dag, 27. oktober, fyller Arild Andersen 75 år. Det feires med to konserter på Kongsberg Jazzweekend i november, og Andersen har satt sammen et helt nytt jubileumsband for anledningen.

Jazznestoren Arild Andersen fyller 75 år 27. oktober, og dette skal markeres og feires under Kongsberg Jazzweekend med to konserter 20. og 21. november. Til jubileumskonserten i Kongsberg Musikkteater leder Andersen det som betegnes som et drømmelag, med saksofonisten Trygve Seim, gitaristene George «Jojje» Wadenius og Frode Alnæs samt Thomas Strønen på trommer. Kvelden etter har han med seg Gard Nilssen på trommer og Morten Qvenild på tangenter, og her strekkes trådene fra duoen Spacemonkeys elektroakustiske impro-pop-jazz-ambient vev tilbake mot opprinnelsen av norsk jazz.

– Siden Kongsberg Jazzfestival ble avlyst i sommer, så er vi musikere nå veldig glad for at det blir konserter på Kongsberg i år allikevel, det blir en helg fylt av det ypperste av norsk jazz, sier Arild Andersen. – Jeg har med meg en rekke unge, dyktige musikere som skal spille sammen med meg i anledning markeringen av min 75-årsdag. Dette gleder jeg meg med veldig til, sier jubilanten.

Les Johan Hauknes, SaltPeanuts, hyllest til jubilanten her: Kong Arild av Sølvbyen

Få norske jazzmusikere er så godt kjent hos et stort publikum som Arild Andersen. Sammen med Karin Krog, Jan Garbarek, Terje Rypdal og Jon Christensen sørget han for et internasjonalt gjennombrudd for norsk jazz fra omkring 1970. Opp igjennom årene har han samarbeidet med en imponerende rekke av jazzstorheter, og han har vært involvert i jazzgrupper som Jan Garbarek Quartet og Masqualero, egne trioer og kvartetter, og til dagens stjerneband med Helge Lien, Marius Neset og Håkon Mjåset Johansen. Hans interesse for norsk tradisjonsmusikk resulterte i verkene «Sagn» og «Arv» i nært samarbeid med kvedaren Kirsten Bråten Berg. Selv om Arild Andersen nå er midt i 70-åra er han like glupsk på nye utfordringer.
– Vi er utrolig glade for at Arild ønsket å bruke Kongsberg Jazzweekend som ramme for å markere den store dagen, sier prosjektleder i Kongsberg Jazzfestival Celina Stokes.

Kongsberg Jazzfestival startet som Kongsberg Jazzweekend i 1964. Sommerens festival ble avlyst på grunn av pandemien, men i annerledesåret 2020 tar de helgen tilbake. Det blir 100 artister, 22 konserter på 2,5 dager, fordelt på 6 ulike spillesteder i Kongsberg. Det blir blant annet bestillingsverk fra Martin Horntveth, urfremføring av «Mid- Atlantic» – Oslo Jazzensemble m/ Håkon Kornstad, fremføring av bestillingsverk fra Vossajazz med Hedvig Mollestads «Ekhidna» og Susannas «The Brotherhood of Our Lady», Særingsfest for nye og gamle særinger og barnekonsert med «Fly til månen fly».

Fra forsiden

Nyhet

Premiere for Nordnorsk Jazzensemble

Rykende ferske Nordnorsk Jazzensemble får premiere i Vadsø 31. januar med et nyskrevet verk av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen. Ensemblet fortsetter på turné til Nordlysfestivalen i Tromsø, til Sortland og Bodø Jazz Open.

Meld deg på vårt nyhetsbrev