Nyhet

Dale med verk for Telemark kammerorkester

Jazzpianisten Eyolf Dale har skrevet et nytt verk for Telemark kammerorkester. I september fremfører de «Piano Concerto» i Skien, Oslo, Drammen og Hamar.

Jazzpianist Eyolf Dale har komponert en pianokonsert i fem satser, skrevet for 9 strykere og seg selv som pianosolist, for Telemark kammerorkester. Søndag 13. september blir «Piano Concerto» urfremført på Ibsenhuset i Skien.

Eyolf Dale er kjent både som solopianist og fra band som Eyolf Dales Wolf Valley, Albatrosh, Daniel Herskedal, Hayden Powell Trio og Trondheim Jazzorkester. Han har sin bakgrunn og utdanning i jazz og improvisasjon, og med dette verket går Dale inn i en tradisjon ikke mange norske jazzmusikere har tatt del i, det å komponere et storskalaverk i klassisk format.
Dale forteller at lyden av klassiske pianister alltid har tiltalt ham: — Da særlig med tanke på nyansene og kraften de beste får ut av instrumentet. Og, jeg har laget mye musikk som har pekt i den retningen, både for solo piano og for kammerensembler. Likevel, dette er første gang jeg skrevet et gjennomkomponert verk av denne størrelsen, forteller han.
— Det bød på store utfordringer for en som er jazzmusiker by heart, og som har låtformer på 5-7 minutter i ryggmargen. Hvordan forme gode 45 minutter musikk? Jeg erfarte raskt at komponeringen ble litt stivere i formen enn når jeg improviserte, og jeg spilte derfor inn en lang improvisasjon på telefonen, 37 min, hvor jeg forsøkte å forestille meg hele verket. Dette ble basis for hele verket, og store deler av konserten er en transkripsjon av mobilopptaket. Naturlig nok er det bearbeidet i etterkant, og skrevet ut for strykeorkester og pianosolist. Lenge var det en tanke at en klassisk pianist skulle fremføre verket, for det er såpass nøyaktig notert. Men underveis ble det også tydelig at det hele blei veldig personlig, ja nesten selvbiografisk. Derfor kjentes det ut som en veldig naturlig ting å være solist selv, selv om det i ettertid fint kan fremføres av andre. Satsene har fått navnene Impromtu, The Youth, The Travels, Epilogue og Rebirth. En slags lydliggjøring av mitt eget liv frem til nå, forteller Dale.

Oppfyller en drøm
Telemark kammerorkester har som visjon å fremføre ny norsk musikk i et bredt spekter, ved siden av å ta vare på det klassiske repertoaret for strykere. Det var Dale selv som kontaktet kammerorkesteret med ideen: — Jeg har lenge hatt en drøm om å skrive en pianokonsert, rett og slett for å forene min egen hang til store klassiske formater og til improvisasjonen. For to år siden ble jeg spurt om å spille Mozarts 21. pianokonsert med symfoniorkester, men med incentiv til å gjøre det på min måte. Det ble et stort kick, og det ble fremført i Universitetets Aula. Det var noe med det å forholde seg til et orkester som solist som var ualminnelig tiltalende, og ikke minst noe annet enn i jazzverden. Det trigget også en inspirasjon til øving, ettersom jeg aldri har spilt klassisk piano, forteller han.

Eyolf Dale & Nordic Harmony – W.A. Mozart piano concerto 21, 2nd movement (live at Universitetets Aula)

This felt sort of Christmasy, so I thought I'd share this video and wish y'all Merry Christmas!Such great fun to improvise freely around Mozart's piano concerto no. 21 with Nordic Harmony a few weeks ago at Universitetets Aula! Footage by Millimedia As and sound by Yngve Guddal/ Norges musikkhøgskole.

Posted by Eyolf Dale on Saturday, 15 December 2018

Trives med bein i begge leire
Dale har tidligere gjort flere store bestillingsverk for jazzensembler, men dette har åpnet dørene for bestillinger også fra klassiske besetninger. Samarbeidet med Telemark kammerorkester har gitt Dale mersmak.
— Det er en utvikling som virkelig inspirerer. Blant annet skal det også uroppføres verk for Ny Musikk Innlandet i høst, og jeg arbeider også med en saksofonkvartett for gruppa Current. Det å kunne jobbe på tvers av sjangre, både jazzmusikere, klassiske musikere og alt der imellom, har vært et mål i lang tid. Rent personlig synes jeg det er veldig fascinerende å plante ben i begge leire; på den ene siden ha full regi på det musikalske forløpet, og på den andre siden bli utfordret av improviserende medsammensvorne til å endre retning i en brøkdel av et sekund, forteller Dale.

«Piano Concerto» med Eyolf Dale og Telemark Kammerorkester kan oppleves her:
13/9 – Ibsenhuset, Skien
22/9 – Gamle Rådhus Scene, Oslo – kl 18 og kl 20.30 
23/9 – Åssiden Kirke, Drammen
24/9 – Hamar Teater/Hamar Jazzklubb

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev