Nyhet

Europeisk jazzpris til Nasjonal jazzscene

Nasjonal jazzscene, Victoria i Oslo er tildelt Europe Jazz Networks pris for «Adventurous Programming 2020». Prisen deler de med den østerrikske klubben Porgy & Bess.

Det europeiske jazznettverket Europe Jazz Network, med over 150 arrangør- og organisasjonsmedlemmer fra 35 land, har siden 2012 delt ut prisen for «Adventurous Programming». For første gang deles prisen mellom to klubber, Nasjonal jazzscene i Oslo og Porgy & Bess i Wien, og juryen uttaler blant annet at prisen er en anerkjennelse for den sømløse kvaliteten på programmeringen og for klubbenes forpliktelse til å gi nye artister rom av høy kvalitet.

– Det er gledelig at Nasjonal jazzscene mottar prisen sammen med Porgy & Bess, dette er en klubb vi har besøkt og samarbeider mye med, både i innhold, men også i fremtidsplaner og visjoner for vår del av musikkbransjen, sier daglig leder, Jan Ole Otnæs.

Nasjonal jazzscene har holdt til på Victoria i Karl Johans gate i Oslo siden 2008, og har blitt en av Europas ledende jazzklubber. Ved siden av det vanlige konsertprogrammet, har Nasjonal jazzscene gjennom flere år bestilt ny musikk fra flere norske jazzartister. Etter premierer på Victoria, har Nasjonal jazzscene sendt konsertbestillinger videre ut på turneer til små og store jazzklubber her i landet.  I januar i år turnerte en av konsertbestillingene for første gang internasjonalt. Gitarist Stian Westerhus spilte i Wien, Sarajevo, Ljubljana, München, Gent og Köln med sin trio.

Stolte over anerkjennelsen
– Det er med mye stolthet vi mottar denne prisen for utforskende programmering, og særlig fordi den peker på en av kjerneverdiene til Nasjonal jazzscene, sier produsent og bookingansvarlig, Line Juul.
– Vi har gjennom vår 12 år lange historie hatt fokus på nye og forskende uttrykk og band, musikere som både flytter grenser og samtidig har med seg jazzhistorien. Sjangeroverskridende, spennende og uhørt med særpreg og kvalitet. Jeg er glad for at klubben vår har blitt sett både på mangfoldet, de unge kreftene vi slipper til og arven fra de norske pionerene fra 60- og 70-tallet. Vi synes vi ser en tydelig tidslinje og er glad for å være med å forvalte de fantastiske musikerne vi har rundt oss akkurat nå. Vi lever i en gullalder av god musikk og er stolte av å kunne sette så mye flott på scenen vår og vise det frem. Nå er vi i tillegg veldig stolte av å ha blitt anerkjent for dette arbeidet, sier Juul.

Pris for utforskende programmering
Europe Jazz Networks pris for «Adventurous Programming 2020» tildeles arrangører som «eksemplifiserer verdiene til EJN og lykkes med å skape visjonære og fascinerende musikalske programmer for publikum». Nettverkets medlemmer nominerte selv kandidater til prisen, før en jury valgte ut vinnerne blant de 28 nominerte. Juryen for årets pris bestod av Rosa Galbany (Taller de Músics/Jazz I Am, Spania), Karolina Juzwa (Wytwórnia Foundation/Intl Jazz Platform, Polen), Soweto Kinch (Artist and Radio Presenter, UK), Øyvind S. Larsen (Oslo Jazzfestival) og Edin Zubčević (JazzFest Sarajevo, Bosnia-Hercegovina).

Tidligere vinnere av prisen er JazzFest Sarajevo i Bosnia-Hercegovina (2019), Jazz Festival Ljubljana i Slovenia (2018), Tampere Jazz Happening i Finland (2017), Manchester Jazz Festival i Storbritannia (2016), Moers Festival i Tyskland (2015), Jazz em Agosto i Portugal (2014), Bimhuis i Nederland (2013) og 12 Points Festival i Irland (2012).

Fra forsiden

Meld deg på vårt nyhetsbrev