Nyhet

Bugge Wesseltoft tildelt Telenors kulturpris 2020

Bugge Wesseltoft er tildelt Telenors kulturpris «Grenseløs kommunikasjon» 2020 for for sin evne til å skape nye koblinger mellom ulike sjangre, kulturer og tradisjoner.

Wesseltoft er en de mest anerkjente og produktive artister innen norsk musikkliv, skriver Telenor i sin pressemelding i dag. Som pianist, komponist og produsent har han vært en fornyer og innovatør, som stadig har utfordret etablerte musikksjangre.

– Det føles nærmest uvirkelig å motta denne prisen. Jeg er beæret og det betyr mye for meg, særlig med tanke på hvem som sitter i juryen og grunnlaget som prisen deles ut på. Helt siden jeg forstod hvilken kraft som ligger i musikken som kommunikasjonsform, har jeg ønsket å bruke musikk som mitt bidrag for å skape en bedre verden. Jeg har sterk tro på at vi gjennom musikk kan skape økt forståelse og respekt på tvers av landegrenser og kulturer, sier prisvinner Wesseltoft.

Hedrer verdier
Telenors årlige kulturpris på 500.000 kroner hedrer kunstnere eller institusjoner i Skandinavia som har utmerket seg innen musikk, film, litteratur, billedkunst eller scenekunst. Siden prisen ble delt ut for første gang i 1995, har den blitt tildelt både etablerte kunstnere og nyere talenter.
– Vi er særdeles fornøyd med at juryen har valgt Bugge Wesseltoft som årets kulturprisvinner. Wesseltofts virke symboliserer mange av verdiene vi i Telenor setter høyt. Han er en kunstner som utforsker, som skaper sammen med andre, og som bidrar til å utjevne forskjeller ved å løfte frem andre musikere, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Grensesprengende utøver 
– Det er få, om ingen, skandinaviske musikere som utvikler egne musikalske utrykk slik Wesseltoft gjør, sier juryleder Martin Eia-Revheim. – Hans evne til å kombinere musikalske virkemidler fra ulike sjangre, la seg inspirere av andre kulturer samt bygge nytt på gamle tradisjoner fra hele verden bidrar til å åpne nye dører og sprenge etablerte grenser. Ved å våge å eksperimentere med utallige stilarter og uttrykksformer, har han skapt sin helt egen lyd.

Juryen trekker frem i sin begrunnelse at Wesseltofts innstilling til musikk er preget av en sjelden nysgjerrighet. Blant annet har han vært med å fornye jazzen gjennom den innovative musikkgruppen New Conception of Jazz. I samarbeid med musiker Sidsel Endresen har han også utforsket sangklassikere i kombinasjon med eget materiale og skapt et nivå som alle andre duoer siden har blitt målt opp mot.
– Wesseltoft er også en like entusiastisk formidler av andres musikk som sin egen. Som produsent har han utgitt et hundretalls plater hvor både etablerte navn har fått lov til å eksperimentere og utvikle seg videre, og der nye navn har fått sin første mulighet. Årets prisvinner har alltid vært opptatt av å fremme nye stemmer i musikken, og viser gjennom et mangfold av musikere fra hele verden at musikk har egenskaper som knutepunkt og er et universelt språk som skaper samhold. I løpet av sitt drøyt 40 år lange virke har han vist at han på alle måter lever opp til prisens kjerneverdi, grenseløs kommunikasjon, sier Eia-Revheim.

Juryen 2020 har bestått av juryleder Martin Eia-Revheim, project manager, Sparebankstiftelsen DNB, samt forfatter Lars Saabye Christensen, skuespiller og musiker Asta Busingye Lydersen, skuespiller Henrik Mestad, festivalsjef i Oslo World, Alexandra Archetti Stølen og visepresident i Telenor, Randi Enebakk Due.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzparagrafen lever!

Zakarias Meyer Øverli tolker Steve Grossman og JazzArkivets eksistens var truet etter at Stavangers jazzparagraf ble foreslått fjernet. La jazzlørdagen leve, sier nå vi!

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev