Nyhet

To jubileumskvelder med The Source: of Christmas

Institusjonen The Source: of Christmas fyller 25 år, og det feries på Cosmopolite i Oslo 20. og 21. desember.

Tradisjonen tro inviterer kvartetten The Scource til spektakulær julefest og -konsert på Cosmopolite i Oslo. I år kan de feire 25 år, og kanskje klarer de å dra opp enda flere overraskelser fra sekken når de jubilerer. The Source: of Christmas byr på musikalske sangskatter i litt annerledes innpakning, forsterket med et vell av medmusikanter og sangere fra inn- og utland: «I en felles søken etter julekilden med esel, krybbe og ku, tar vi deg bl.a. med til Nilens bredd, til Orans bakgater og til de nord-indiske sangam. Gjerne med tilbehør som uforlignelig julecouscous med karkábo-dryss og jule-ney, som når vår algirske venn fra Grønland, raï-sangeren Cheb Hocine, går seg over sjø og land på jakt etter grøten i nissens låve – eller når Sjømannen Kalle forteller historien om den parisiske musemor. Og høyt i toppen kan vi skimte den indiske vokal-stjernen Sunanda Sharma og hennes Shankara-orkester med dalende sør-indiske guirlandere. Igjen får vi også høre Youssou N’Dours egyptiske backingband Sharkiat Fathy Salama samt nyte synet av den virvlende derwish-danseren Raed AbdEl-Ghany. Men tro ikke at ovennevnte artister er de eneste julestjernene på desemberhimmelens blå firmament. For den snille vil sekken aldri tømmes…»
Les også intervjuet jazzbloggen NTT gjorde med The Source-gjengen i fjor.

Fra Grønland til Torshov
Det var fire nyutdannede musikere i jazzkvartetten The Source, som i anledning slippet av utgivelsen The Source: of Christmas, inviterte til julefest på utestedet Pigalle på Grønland i Oslo julen 1995. Nå har de blitt voksne herrer, flere av dem sågar med julenisse-liknende utseende, skal vi tro dem selv, og kan se tilbake på 25 år som landets viktigste tilbyder av et alternativ til den endeløse autostrada av kommersielle og strømlinjeklingende julekonserter vår nasjon har blitt oversvømt av.

På den første konserten i 1995 ble de backet av storbandet Prime Time Orchestra og med gjesteartistene Øyvind «Elg» Elgenes, Elin Rosseland, Nils Olav Johansen og Arve Henriksen. De første fem årene fikk The Source drahjelp fra ulike storband, bla. Prime Time Orchestra, Sandvika Storband, S. Møller Storband og Toneheim Folkehøgskoles Storband, og presenterte julemusikk med en inkluderende og sjangerfri tilnærming på jazzklubber i Trondheim, Bergen, Hamar og Oslo.

Fra 2001 ble Forsvarets Musikk invitert med, først med Forsvarsmusikk Nord-Norge, siden Luftforsvaret, Blåseensembelet i Halden og til slutt Marinemusikken i Horten. Sistnevnte samarbeid fikk sitt høydepunkt i juleplateutgivelsen: «The Source: of Christmas Live» (Grappa 2007). Utover på 2000-tallet kom Nord-Afrikanske raïtoner med i mixen, anført av Grønlands store røst, Cheb Hocine, hvorpå ensemblene «Fathy Salama – Cairo Orchestra» og indiske «Shankara» med Jai Shankar og sangeren Sunanda Sharma i spissen, ble sentrale samarbeidspartnere. Fra 2011 har The Source buntet sammen forestillingen til en versjon som attpåtil inkluderer bidrag fra sangere fra det verdensberømte bulgarske koret: “Les Vox Bulgaires”.

I en del år nå har Cosmopolite vært vertskap for The Source: of Christmas, og 20. og 21. desember blir det ekstravagant jubileums- og julefeiring på Torshov.


Foto: Carl Størmer


Foto: Carl Størmer

Fra forsiden

Nyheter

OJKOS søker to nye medlemmar

OJKOS er eit komponist-kollektiv for skapande utøvarar, der kvart medlem skriv og får framført sin musikk mot å spele andre sine verk. No opnar de opp for søknader for å fylle to ledige plassar i ensemblet fra hausten 2024. Søknadsfrist er 8. januar 2024.

OJKOS spiller: Magnus Murphy Joelson - Victoria, Nasjonal jazzscene - 28. november 2023

Komponist med mye på hjertet

KONSERT: Orkesteret for jazzkomponister i Oslo gir liv til kompleksiteten i kveldens låter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev