Nyhet

Blow Out med historisk sus

Onsdag 15. august starter tidenes niende Blow Out-festival. Det blir den siste i de unike omgivelsene på Café Mir i Oslo, markert av et program som ikke sparer på godbitene.

I fire dager til ende skal Café Mir fylles med det ypperste av frijazz, improvisert, eksperimentell og søkende musikk, for siste gang. Når musikken til slutt stilner på lørdagskvelden og festivalens ildsjeler har rydda backstagen på søndagen skal Mir Lufthavna, tidligere Oslo Jazzhus, tømmes og klargjøres for totalrenovering. Både Blow Out, som festival og konsertserie, og Mir (som skal tilbake til lokalene når de er klare) lever videre, men ingenting blir som før.

Krog-debut
Det blir derfor et visst historisk sus over årets festival. Festivalen, som har gjort vane ut av å trekke levende legender til den lille scenen på Mir, fornekter seg heller ikke i år, og har like gjerne invitert Karin Krog til å debutere i Blow Out-sammenheng. Det skal skje på fredagen, i samspill med bassist Ole Morten Vågan og trommeslager Paal Nilssen-Love. Sistnevnte programmerer også festivalen sammen med trommekollega Ståle Liavik Solberg.

Unike konsertopplevelser
Evnen til å sette sammen et unikt og ambisiøst program for en intim scene er blitt festivalens sterkeste kort. Med et øre for hvem og hva som potensielt kan skape noe spesielt sammen har festivalarrangørene i løpet av årene gitt scenen til etablerte og ferske, norske og internasjonale musikere, som har stått for noen genuint unike konsertopplevelser, av en sjeldent nær og intim karakter. I år kan publikum i tillegg til Karin Krog og co blant annet glede seg til DKV; trioen bestående av Hamid Drake, Kent Kessler og Ken Vandermark, den svenske pianisten Sten Sandells tolkninger av antifascistiske kampsanger, de engelske ringrevene Veryan Weston og Phil Minton i duo og en potensielt eksplosiv avslutning med Goran Kajfes Subtropic Arkestra. I tillegg bør det nevnes at trommeslager Paul Lovens returnerer etter å ha levert det som på folkemunne kanskje er festivalens mest sagnomsuste konsert, Schlippenbach Trio i 2015. Lovens skal blant annet spille med den danske saksofonisten Lotte Anker og fiolinist Katt Hernandez. Hamid Drake blir også gjest når improkollektivet DNA? AND? tar til scenen. Kollektivet består av en gruppe unge mennesker med Downs syndrom, som utforsker improvisert musikk sammen med lydkunstner Harald Fetveit og gitarist Stina Stjern.
Hele Blow Out-programmet finner du her.

Festivalen arrangeres i samarbeid med Konsertforeninga, som i år 2018 fylte 20 år som kompromissløs leverandør av gode, men ofte smale, musikkopplevelser i Oslo by. Blow Out er en jazzklubb, som i tillegg til festivalen arrangerer konserter i landskapet improvisasjon/ frijazz annenhver tirsdag hele året.

Fra forsiden

Sildajazz - 12. august 2022

Rommet dekker vannfronten

Den andre dagen på Sildajazz fikk en slak start med opplevelser rett inn i hotellvinduet. Disse inkluderte barneparaden, deler av gratisprogrammet og en festivalby som sakte våknet til liv.

Nyhet

Talentpris til Kristina Fransson

Usbl Jazztalent 2022 ble tildelt trompetist Kristina Fransson under åpningen av Oslo Jazzfestival lørdag 13. august. Juryen beskriver Fransson som en energisk musiker som fargelegger, strekker og tilfører det uforutsigbare til musikken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev