Nyhet

Radka Toneff Minnepris 2017 tildelt Kirsti Huke

Radka Toneff Minnepris for 2017 tildeles sangeren, komponisten, tekstforfatteren og bandlederen Kirsti Huke. Prisen blir utdelt i forbindelse med at Kirsti Huke presenteres med tre bandprosjekt på Nasjonal jazzscene – Victoria i Oslo den 23. februar.

Sangerinnen Radka Toneff døde høsten 1982, bare 30 år gammel. Tanken bak Radka Toneff Minnepris er å hedre hennes minne og samtidig stimulere den kunstneriske aktiviteten til en fremragende utøver. Styret i Radka Toneff Minnefond, bestående av Arild Andersen, Sidsel Endresen, Jana Toneff og Jan Ole Otnæs, har valgt ut åretprisvinner. Radka Toneff Minnepris er på kr 100 000 og deles ut annet hvert år av Stiftelsen Radka Toneff Minnefond.

I begrunnelsen for årets tildeling heter det:
«Kirsti Huke markerte seg som vokalist allerede under utdanninga på jazzlinja NTNU, da hun etablerte Kirsti Huke Kvartett i 1998 med medstudentene Håvard Wiik, Steinar Raknes og Håkon Mjåset Johansen. 
Gjennom sine snart tjue år som utøvende musiker har hun vist stor allsidighet og jobbet med musikk i en rekke sjangere, og hun forener dette i en personlig stil med elementer fra akustisk og elektronisk musikk. Kirsti Huke har et tydelig og personlig utrykk som spenner fra det lavmælt lyriske og introverte til det ekstroverte og kraftfulle.  
I hennes egen kvartett hørte vi Kirsti med utsøkte tolkninger fra jazzens standardrepertoar, hun har spilt eksperimentell rock med The 3rd and The Mortal, indierock med bandet – phy, soul/ blues/ rock med Moving Oos, eksperimentell jazz og samtidsmusikk med Trondheim Voices og Trondheim Jazzorkester og konserter for barn med Tullkattesnuttene. I alle disse sammenhengene framfører hun materialet med en overbevisende og personlig stemmekvalitet. 
Med sin store allsidighet er hun en ettertraktet vokalist, og hun har bidratt på nærmere førti plateinnspillinger de siste tjue årene. 
I 2010 ble Kirsti Huke utpekt som NTNU-jazzambassadør, en tittel som årlig tildeles en jazzartist eller -gruppe som på en fremragende måte fungerer som ambassadør for NTNU og jazzmiljøet i Trondheim.»

Mer om utdelingen og konserten på Nasjonal jazzscene her.

Om Radka Toneff Minnepris
Da  Radka Toneff døde i 1982, mistet vi en av våre aller fremste sangere. I løpet av sin korte karriere rakk Radka å gi ut tre fonogrammer: ”Winter Poem”, ”It don’t come easy”og ”Fairytales” (Odin).  I 1993 ga plateselskapet Odin ut konsertplata ”Radka Toneff – Live in Hamburg”. Samtidig ble det besluttet å opprette et minnefond for å hedre Radka Toneff og for å stimulere utøvere som arbeider i Radka Toneffs ånd.
Minnefondet er opprettet på bakgrunn av royaltyinntekter fra de to utgivelsene på Norsk jazzforums plateselskap Odin og bidrag fra samleplata ”Some Time Ago”(Universal) og ”Butterfly”(Curling Legs)

Tidligere mottakere av Radka Toneffs Minnepris:
1993      Sidsel Endresen
1997      Kirsten Bråten Berg
1999      Karin Krog
2001      Per Jørgensen
2003      Live Maria Roggen
2005      Solveig Slettahjell
2007      Arve Henriksen
2009      Elin Rosseland
2011       Eldbjørg Raknes
2013      Hanne Hukkelberg
2015      Susanna Wallumrød

Fra forsiden

Meld deg på vårt nyhetsbrev