Moldejazz har en stolt blueshistorie og flere av de aller største stjernene, inklusive Muddy Waters, BB King og Buddy Guy, har gjestet festivalen. I år skrives et nytt kapittel når legenden Taj Mahal inntar festivalen med TajMo; The Taj Mahal and Keb’ Mo’band.
Blueslegendene vil dele scene på Romsdalsmuseet med Bernhoft & The Fashion Bruises torsdag 20. juli. Den engelske trompeteren Laura Jurd og hennes Dinosaur kommer til Plassen. Det gjør også Edvard Hoem som inviterer til litterær jazzklubb sammen med Jon Pål Inderberg Trio. Saksofonist Mette Rasmussen har satt sammen sitt drømmeband med storheter som Barry Guy og Zeena Parkins. Det blir konsertpremiere i Molde Domkirke på det nye samarbeidet mellom sangeren Torhild Ostad og den danske pianisten Carsten Dahl. Saksofonist Tore Brunborg og bassist Steinar Raknes utgjør årets morgengrykonsert i Reknesparken. Bandet Rohey og Skandinavias råeste rapper, Silvana Imam, vil stå to heftige klubbnetter på Plassen.
TajMo: The Taj Mahal & Keb’ Mo’ Band
Taj Mahall og Keb’ Mo’ er uten tvil to av samtidsbluesens største navn – fra hver sin generasjon. To tradisjonsbærere, men like mye to fornyere av bluesen med til sammen fem Grammypriser. Taj Mahal ble, som sønn av en jazzpianist, født til et liv i musikken. I 1963 startet Taj Mahal bandet Rising Sons, blant annet sammen med gitaristen Ry Cooder. Men det var først da han gikk solo i 1968 av karrieren skjøt fart. Han behersker instrumentene gitar, banjo, ukulele, klaver og munnspill. Som artist har han stått for mye nybrottsarbeid og mer enn femti år etter debuten er han stadig like aktiv og turnerer flittig. Taj Mahal er kanskje aller mest kjent for sin særegne og personlige stil som tar opp i seg elementer fra både country, og karibiske og afrikanske musikktradisjoner.
Sangeren og gitaristen Keb’ Mo’ platedebuterte under sitt egentlige navn Kevin Moore i 1980, men oppturen begynte for alvor med albumet «Keb’ Mo’» (1994). Han er kjent som en uvanlig god låtskriver, og blir beskrevet som en som står i direkte forbindelse med Deltabluesen som reiste opp Missisippi-elven og ut til hele Amerika. I 1998 spilte han rollen som blueslegenden Robert Johnson i filmen «Can´t You Hear The Wind Howl?», og da filmregissørlegenden Martin Scorcese laget en dokumentarserie om blues viet han en hel episode til Keb’ Mo’ og hans musikk.
Bernhoft & The Fashion Bruises
Fenomenet Jarle Bernhoft er utvilsomt en av Norges fremste artister. Siden det store gjennombruddet her på berget med albumet «Solidarity Breaks» i 2011 har Bernhoft spilt på Nobelkonserten, vunnet flere Spellemannpriser og vært headliner på alle de største norske festivalene. Da albumet «Islander» fra 2015 ble nominert til Grammy i sjangeren R&B – var det er første gang en ikke-amerikaner har fått en nominasjon i denne kategorien.
Bernhoft har spilt Moldejazz både i 2009, 2011 og 2014, og har utvilsomt evnen til å begeistre et stort publikum og lage en skikkelig musikalsk festaften. Når han i sommer endelig vender tilbake til festivalens største scene på Romsdalsmuséet har han med sin med sin supergruppe «The Fashion Bruises» og den ferske en EP´en “The Morning Comes” under armen.
Laura Jurd – Dinosaur
I fjor høst sto to av Europas mest lovende unge musikere på scenen i en fullsatt Queen Elisabeth Hall under London Jazz Festival, og framførte egen musikk sammen med BBC Concert Orchestra. Den ene var vår egen tubaist Daniel Herskedal. Den andre var enda yngre Laura Jurd og hennes band Dinosaur.
Nå er gruppa klar for Moldejazz. Tenk deg impresjonistiske stemninger med skimrende keyboard-teksturer a la Miles Davis sin «In a Silent Way»-periode, sømløst pakket rundt keltiske folkemelodier og annet snadder. Dette over en vev av eksotiske rytmer, til en sprakende collage av musikalske uttrykk fra vår egen tid. I front av det hele; Den 26 år gamle trompeteren Laura Jurd.
Edvard Hoem & Jon Pål Inderberg Trio
Det blir både slåttekarer og slåtter når den folkekjære og prisbelønte forfatteren Edvard Hoem møter barytonsaksofonist Jon Pål Inderberg til fortellinger i ord og toner. Edvard Hoems siste trilogi, basert på historisk stoff fra Molde, hjemkommunen Fræna og USA har nådd høye opplag og ventelister på bibliotekene. John Pål Inderberg Trio spiller slåtter og polser inspirert av Oline Sofie Bakkom, samt amerikanske jazzlåter som har utvandra fra prærien og tar oss tilbake til jernbanebygging og kjærlighetsforhold på den store prærien. Med en fot i Nidelven og en i cooljazzen har Inderberg rendyrket en sterk og personlig stemme som kombinerer det norske og det amerikanske på en helt egen måte. Med meritterte musikere som Trygve Waldemar Fiske på bass og trommeslager Håkon Mjåset Johansen er dette en trio som oser av spilleglede, humor og akustisk samspill på høyt nivå.
Rasmussen / Guy / Parkins / Taborn
Danske Mette Rasmussen, som har gjort trønder av seg, spiller altsaksofon med en vanvittig intensitet. De siste åra har det gått gjetord om hennes kvaliteter, både blant publikum og ikke minst blant musikere. Det siste illustreres ved at hun har klart å samle en krembesetning med noen av samtidsjazzens viktigste musikere. Konserten blir en helt unik opplevelse, der jazzens tradisjoner møter påvirkning fra andre musikkformer i et mangefasettert klanglandskap, med musikalsk interaksjon i en fascinerende balanse mellom struktur og improvisasjon. Mette har med seg kontrabass-fenomenet Barry Guy, harpist Zeena Parkins og pianist Craig Taborn.
Torhild Ostad / Carsten Dahl
Ingen som var til stede glemmer solokonserten Torhild Ostad gjorde i kapellet på Romsdalsmuseet under Moldejazz for tjue år siden. Nå er hun endelig tilbake, på en større arena, sammen med Carsten Dahl, gjennom mange år en av Europas ledende jazzpianister. I fjor gikk duoen i meritterte Rainbow Studio og spilte inn et album som kommer på markedet i løpet av våren/sommeren. Torhild synger på norsk, og repertoaret er en blanding av religiøse folketoner, kveldssalmer, duoens eget materiale og improvisasjoner. Tekstene er en reise i levd liv, relasjon og tradisjon. Både tekst og musikk trekker klare linjer fra tradisjonsmusikk over i et poetisk nåtidig – og også urbant – billedspråk. Alt gjøres i et nakent, akustisk uttrykk, der de to skaper sitt eget musikalske landskap, preget av sine personligheter, sin kunnskap og erfaring. «Vi spiller ikke, vi bliver spillet», sier Carsten Dahl. De som ønsker en vakker, poetisk opplevelse har mye å hente i Molde Domkirke denne seine fredagskvelden.
Tore Brunborg / Steinar Raknes Duo
Årets morgengrykonsert vil gå inn i rekken av gode opplevelser – sol eller ikke. Da saksofonist Tore Brunborg og bassist Steinar Raknes i fjor etablerte en duo, dro de til Steinars røtter på Otrøya like vest for Molde, der de fisket og la musikalsk grunnlag for samarbeidet. Siden har duoen gjort konserter med stor suksess. Med mektig tone og fantasifulle linjer er Brunborg en av vår tids store saksofonister. Raknes er med sitt rotekte og fantasifulle basspill en musikalsk bauta, som de seinere åra også har gjort seg kjent med sine bass/vokal-konserter. Det er to av landets fremste musikere som ønsker god morgen i Reknesparken på festivalens siste dag.
Rohey
De fire vennene i Rohey møttes på jazzlinja i Trondheim, og startet et band som lagde groovy, funky versjoner av standardlåter. Footprints og Bye bye blackbird stod på repertoiret, men etter hvert fant de kjernen i de catchy og likevel komplekse komposisjonene til Ivar Blomqvist. De tolkes nydelig og intenst av Rohey Taalah på vokal, Kristian B. Jacobsen på bass og Henrik Lødøen på trommer. I 2016 var ROHEY på en omfattende turné sammen med Jarle Bernhoft, noe bandet vokste mye på. 31. mars slipper de debutalbumet «A Million Things» på Jazzland og 19. juli blir det en groovy klubbnatt på Moldejazz.
Silvana Imam
Rapperen Silvana Imam blir av mange regnet som Sveriges viktigste artist akkurat nå. Hun var den første rapperen noensinne som ble kåret til «Årets artist» under Grammisgalaen i 2016. I 2015 spilte hun i seks forskjellige land og besøkte bl a Paris og New York. Hun har spilt på South by Southwest i USA, Roskilde i Danmark og Øya her hjemme i Norge. I mars 2016 kom albumet “Naturkog raft” som ble hyllet av både kritikere og publikum. Silvana Imam har litauisk mor og syrisk far og kom til Sverige med storesøsteren da hun var fire år. I tekstene er hun konfronterende, politisk og progressiv, og musikken inviterer både til fest og alvor. Det blir en intens klubbnatt 21. juli.
pressemelding: Moldejazz