Nyheter

Qvenild med bestillingsverk til KongsbergJazz

Den nyskapende pianisten, komponisten og bandlederen Morten Qvenild er engasjert til å skrive ny musikk for et splitter nytt band som forener noen av de største jazzmusikerne Kongsberg by har fostret fram.

pressefoto Morten Qvenild: Paal Audestad

Det er Kongsberg Jazzfestival i samarbeid med Energimølla som er oppdragsgivere for bestillingsverket med en felles tanke om å hedre det unike musikkmiljøet i Kongsberg. Verket skal fremføres på jazzfestivalens åpningsdag 5. juli og i anledning Energimøllas 15-årsjubileum i mai.

Morten Qvenild har selv håndplukket et drømmelag av musikere til sitt nye band; Hanne Hukkelberg på vokal og de to gitaristene Ivar Grydeland og Tom Hasslan. Som prikken over i’en har han også engasjert en av våre fremste forfattere; Frode Grytten.

Inspireres av møtet mellom nytt og gammelt
– Alle musikerne har sitt opphav på Kongsberg, bortsett fra Frode Grytten som vil kunne belyse tematikken fra sitt Odda-perspektiv, en by som i historie og utstrekning er sammenliknbar med Kongsberg, forteller Morten Qvenild i en pressemelding.

Hanne Hukkelberg er en av Kongsbergmusikerne Morten Qvenild har valgt å ha med seg på bestillingsverket Area 51.
Hanne Hukkelberg er en av Kongsbergmusikerne Morten Qvenild har valgt å ha med seg på bestillingsverket Area 51.

Energimølla som sted representerer møtet mellom nytt og gammelt, mellom natur og teknologi. Gjennom en lang historie som mølle på 1800-tallet, som lokale for kraftproduksjon utover på 1900-tallet og nå som kultursentrum, har bygget forent naturkrefter, mennesker og teknologi.
– Dette møtet inspirerer meg som komponist, og spiller direkte tilbake på instrumentet jeg selv har konstruert, et piano der akustikk og teknologi er to forente størrelser. Det er dette instrumentet som utgjør komposisjonsverktøyet i prosjektet, og som musikken vil kretse rundt, sier Morten Qvenild.

– Hva publikum vil bli servert i dette bestillingsverket kan vanskelig spås på forhånd, men det er nærliggende å tippe at musikken både vil bli lyrisk, vakker, rytmisk og ekspressiv! Morten Qvenild er en nyskapende komponist som ikke er redd for å gå nye veier og vi er veldig takknemlige for at han har sagt ja til dette oppdraget, sier Tor Dalaker Lund, leder for festivalens programkomité.

Bestillingsverk: Area 51
Onsdag 5. juli kl 19:00 – Energimølla

 

 

Fra forsiden

Nyheter

NTT: Spiller til fløyta går

Henriette Eilertsen solodebuterer på fløyte, Håvard Wiik anbefaler solopianofavoritter og Kafé Hærverks Vegard Heskestad er oppgitt over Kulturrådet.

I.P.A. – Victoria Nasjonal Jazzscene, 16. september 2021

Bandet som har alt

Kvintetten gjør deg iallfall grundig bortskjemt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev