Sidsel Endresen tildeles den prestisjefylte Lindemanprisen for 2016. I begrunnelsen for tildelingen beskrives Endresen som en av de viktigste stemmene og stilskaperne innenfor «de utvidete vokalteknikker.»
pressefoto: Knut Utler
Lindemanprisen deles vanligvis ut hvert år til en komponist, utøver eller pedagog som har gjort en betydningsfull innsats i norsk musikkliv. Sidsel Endresen får den som utøver, men hun er også en særpreget komponist og pedagog.
Einar Solbu, styreleder i Lindemans Legat, mener Endresen er en av de viktigste stemmene og stilskaperne innenfor «de utvidete vokalteknikker»: – Gjennom sin kunstneriske utvikling representerer hun en bredde, fra tradisjonell jazz til eksperimentell samtidsmusikk. Hun er veldig sterk rytmisk og makter å gi framdrift til, og legge mening og emosjonelt uttrykk i musikken, også i helt frie improviserte situasjoner, noe som er ganske unikt, uttaler Solbu på nettsiden til Lindemans Legat.
– Det gjør at hun kommuniserer ganske bredt selv om uttrykket hennes av mange vil betegnes som smalt. Dette gir henne en egen posisjon, både som formidler, og som inspirator i musikkmiljøet, sier Solbu og legger til: -Hennes improvisasjonskunst er enestående Hun har skapt en særegen stil og tilnærming til vokalimprovisasjon. Denne har hun, på en høyst selvstendig og uredd måte, videreformidlet gjennom konsertering og undervisning i en årrekke.
Les intervju med Sidsel Endresen her.
Prisen er på 150.000 kroner og deles ut på Norges musikkhøgskole 21. oktober.