Nyheter

SMOG-festivalen i Porsgrunn fyller ti år

Svenske Svante Henryson, årets mottaker av Nordisk Råds Musikkpris, er headliner på SMOG-festivalen i Porsgrunn 27.desember. Festivalens tiårs-jubileum byr også på nyskrevet musikk av Bjørn Klakegg.

På bildet over: Svante Henrysons Quartet (foto: Helge Grønmo)

Festivalen, som i år arrangeres for tiende gang, er bygget opp rundt det store nettverket av profesjonelle jazzmusikere fra Skien og Porsgrunn. SMOG har lagt vekt på det nyskapende og improvisatoriske i jazzsegmentet, og stått bak flere bestillingsverk.

Henryson kommer til SMOG med sin kvartett bestående av fire skandinaviske jazzstjerner; bassisten Anders Jormin, pianisten Jon Balke og perkusjonisten Audun Kleive. Svante Henrysons Quartet er initiert av Henryson selv og skapt rundt cellistens musikalske visjoner. Henryson er en unik musiker når det kommer til stemme og phrasing, en all-round artist som beveger seg fritt fra klassisk via jazz til hard rock. Han komponerer for store orkestre, spiller kontrabass og elektrisk bass, og er i tillegg en formidabel improvisatør.
Kvartetten har en umiskjennelig sound; fire mesteres konstante begjær etter å utvide og interagere.

Nyskrevet musikk av Klakegg
Tiårs-jubileet byr også på ny musikk, skrevet spesielt for SMOGscenen av gitaristen og komponisten Bjørn Klakegg. Prosjektet som er støttet av Det Norske Komponistfond, viser Klakegg i et nytt musikalsk landskap. Til fremføringen har han fått med seg en besetning av de unge lovende musikerne Mattias Krohn Nielsen, Magnus Tveten, samt Per Oddvar Johansen.

SMOG byr også på den tverrkunstneriske miksen av jazz og litteratur. Utviklingsprosjektet som er initiert av Grenland Jazzforum, legger til rette for møter mellom profesjonelle musikere og forfattere. Årets ordinstrument er forfatterne Hilde Lindset, Ingrid Melfald Hafredal og Aina Villanger, og musikerne Eyolf Dale, Stig Sjøstrøm og Jan Olav Renvåg utgjør den musikalske stammen.

Jubileet avsluttes med det unge energiske jazzrockbandet Muskedunder. Med referanser fra King Crimson, Hendrix og Soft Machine er det ikke snakk om å spare på kruttet når Muskedunderen lades. Her leveres tordnende rockegrooves og psykedeliske gitarsoloer. Den unge perkusjonisten Andrè Drage fra Porsgrunn er en av de fire musikerne.

SMOG er støttet av Norsk Kulturråd, Telemark Fylkeskommune, Porsgrunn kommune, Sørnorsk jazzsenter og Norsk jazzforum.

Fra forsiden

Meld deg på vårt nyhetsbrev