Nyheter

Radka Toneff Minnepris til Susanna

Radka Toneff Minnepris for 2015 tildeles sangeren, komponisten, tekstforfatteren og bandlederen Susanna Wallumrød. Prisen overrekkes i forbindelse med at Susanna markerer ti år som plateartist på Nasjonal jazzscene – Victoria i Oslo 5. desember.

Radka Toneff Minnepris er på kr 100 000 og deles ut annet hvert år av Stiftelsen Radka Toneff Minnefond. Offentliggjøring av årets pris skjedde på Nasjonalbiblioteket den 27. november i forbindelse med nyutgivelse av  Radka Toneff sin plate Fairytales.

Sangerinnen Radka Toneff døde høsten 1982 bare 30 år gammel. Ideen bak Radka Toneff Minnepris er å hedre hennes minne og samtidig stimulere den kunstneriske aktiviteten til en fremragende utøver. Styret i Radka Toneff Minnefond, bestående av Arild Andersen, Sidsel Endresen, Jana Toneff, Jan Ole Otnæs og forrige prisvinner Hanne Hukkelberg har valgt ut årets prisvinner.

I begrunnelsen for årets tildeling heter det :
”Helt siden Susanna Wallumrød startet prosjektet Susanna and The Magical Orchestra sammen med Morten Qvenild i 2000, og senere som soloartisten Susanna,  har hun markert seg som en helt enestående utøver og komponist.  Susanna har en personlig og inderlig stemme, en sjelden sterk formidlingsevne og en egenartet signatur som komponist og arrangør.
Susanna Wallumrød  har markert seg som en sjangeroverskridende musiker.  Hun henter inspirasjon fra jazz, pop, rock, barokkmusikk, samtidsmusikk mv og skaper nye overraskende uttrykk i møtet mellom sjangere. I 2013 og 2014  fikk Susanna Spellemannprisen i åpen klasse. Første gang sammen Ensemble neoN  for ”The Forester” og andre gang sammen med Jenny Hval for ”Meshes of Voice”.
I tillegg til å synge, spiller prisvinneren piano og hun velger sine medmusikere med stor omhu.  Susanna er svært opptatt av tekst og tekstformidling, noe hun til fulle viste på sin første utgivelse på norsk, ”Jeg Vil Hjem Til Menneskene” der hun satte musikk til dikt av Gunvor Hofmo.
I 2011 startet Susanna Wallumrød sitt eget selskap SusannaSonata. Fra starten av for digitale utgivelser av egen musikk, etterhvert har det kommet utgivelser i andre formater og med andre artister.
Prisvinneren har sin utdanning fra Institutt for musikk og teater ved Universitetet i Oslo og har blant annet hatt tidligere prisvinnere som Solveig Slettahjell og Elin Rosseland som lærere.”

Om Radka Toneff Minnepris
Da sangerinnen Radka Toneff døde i 1982, mistet vi en av våre aller fremste sangerinner. I løpet av sin korte karriere rakk Radka å gi ut tre fonogrammer; ”Winter Poem”, ”It don’t come easy”og ”Fairytales” (Odin).  I 1993 ga plateselskapet Odin ut konsertplata ”Radka Toneff – Live in Hamburg”. Samtidig ble det besluttet å opprette et minnefond for å hedre Radka Toneff og for å stimulere utøvere som arbeider i Radka Toneffs ånd.

Minnefondet er opprettet på bakgrunn av royaltyinntekter fra de to utgivelsene på Norsk jazzforums plateselskap Odin og bidrag fra samleplata ”Some Time Ago”(Universal) og ”Butterfly”(Curling Legs)

Tidligere mottakere av Radka Toneffs Minnepris:
1993    Sidsel Endresen
1997    Kirsten Bråten Berg
1999    Karin Krog
2001    Per Jørgensen
2003    Live Maria Roggen
2005    Solveig Slettahjell
2007    Arve Henriksen
2009    Elin Rosseland
2011    Eldbjørg Raknes
2013    Hanne Hukkelberg

pressefoto: Guri Dahl

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Nyhet

Molderosen 2024 til Audun Vinger

Jazznytt-redaktør Audun Vinger ble i dag hedret med Moldejazz' utmerkelse Molderosen. Komiteen uttaler i sin begrunnelse at Vinger har opparbeidet seg en velfortjent status som en av landets aller fremste formidler av ulike kulturformer, der stor kunnskap om historie går parallelt med dypdykk om nye trender og fremtidig utvikling.

Meld deg på vårt nyhetsbrev