Nyheter

Fairytales slippes i ny utgave

Radka Toneff og Steve Dobrogosz sitt mesterverk Fairytales slippes 27. november i ny digital utgave på både CD og vinyl.

Fantastiske «Fairytales», Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ mesterverk, er Norges bestselgende jazzalbum (mer enn 100 000 kopier) og ble i 2011 kåret til tidenes beste norske album av 100 norske musikere i Morgenbladets avstemning. Den 27. november slippes en ny påkostet utgave av denne klassikeren digitalt, på CD og vinyl. Samme dag feires utgivelsen med et arrangement på Nasjonalbiblioteket i Oslo.

En årelang jakt på mastertape og innspillingsmaskin
«Fairytales» er den tredje av i alt seks Radka Toneff-plater, hennes mest populære, og en av de første norske digitalinnspillingene. Denne nye, re-mastrede utgaven av det Spellemannpris-belønnede albumet er basert på en ny og forbedret digital overføring av mastertapen fra 1982, og er resultatet av en lang og kronglete prosess som har pågått i en årrekke. Mastertapen var  regnet som tapt, og da den til slutt dukket opp på Ringve Museum fantes det ikke lenger noen maskin som kunne spille den av. Jakten pågikk i hele verden før man til slutt valgte å gjøre et forsøk på å sette i stand maskinen albumet ble innspilt på – en Telefunken MX 80 – som også befant seg på Ringve Museum. Denne maskinen ble regnet som ødelagt og defekt, og lite dokumentasjon eksisterte. Maskinen ble sendt til teknikerene på Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana som heldigvis klarte å reparere maskinen og en ny digital overføring av masteren kunne gjøres. I ettertid har albumet blitt remastret i nært samarbeid med albumets produsent Arild Andersen og pianist Steve Dobrogosz.

Glimrende lydkvalitet
Albumets bemerkelsesverdige lydkvalitet gjorde raskt «Fairytales» til et internasjonalt hi-fi-referansealbum  da det først kom ut, mens ultra-nærbildet av Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ unikt samstemte duosamarbeid i mer enn tre tiår har inspirert så vel musikere som lyttere, og erobret en helt spesiell plass i tusenvis av menneskers musikalske hjerte. Oppgraderingen av en allerede glimrende lydkvalitet bringer lytteren enda nærmere musikken slik den ble spilt og sunget i Grieghallen i februar 1982.
«Fairytales – Original Master Edition» er den første nye utgivelsen på den gjenopplivede ODIN etiketten. Flere re-utgivelser er under planlegging, og det planlegges også nye utgivelser.

Fra forsiden

Nyheter

Moldejazz inn i sitt 60. år

I anledning Moldejazz’ 60. festival har jazzhistoriker Bjørn Stendahl samlet minner fra en flott tid, og vil daglig fra åpningsdagen mandag, presentere tilbakeblikk på hvert tiår.

Nyheter

NTT: Bysommer-nummeret

Vi skriver om en gammel låt av Lillebjørn Nilsen, vi får sommerlåttips av Bodil Niska og aktivitetstips fra Motvind-arrangør Andreas Hoem Røysum.

Meld deg på vårt nyhetsbrev