Nyheter

En festival i samtiden

Samtidsmusikkfestivalen Ultima som åpner 10. september, presenterer et bredt program som spenner fra interessant historisk materiale til det absolutte nåtidige.

(på bildet over: Jenny + Susanna)

Ultima er en arena for ikke bare musikk, men for et bredt spekter av kunstneriske uttrykk og stemmer. Ultima er også en møteplass og og et sted for dialog og vil gjennom Ultima Academy synliggjøre ideene bak musikken. I år vil blant annet Antonio Negri, Laibach og Alain Badiou diskutere temaer som makt, ideologi, kulturell identitet og deres forbindelse med kunstnerisk praksis.

Coro i Domkirken
Ultimafestivalen åpner i Oslo Domkirke onsdag 10. september med den italienske komponisten Luciano Berios verk Coro med KORK + Det Norske Solistkor. Coro fra 1974-76  regnes som et av Berios kjerneverk, og musikk som krever såpass av sine utøvere at det er en begivenhet når det i det hele tatt fremføres. Musikken er for 40 stemmer og 40 instrumenter, med sangerne plassert i orkesteret, slik at stemme og instrument sidestilles, både klanglig og visuelt.

Lunsjkonsert
Vilde Sandve Alnæs and Inga Margrete Aas utgjør improvisasjonsduoen Vilde&Inga med besetningen fiolin og kontrabass. Med bakgrunn fra klassisk og samtidsmusikk utforsker de sine instrumenter, og utvider sin klangpallett på en rolig og organisk måte. Makrofauna, deres første album, ble utgitt på ECM tidligere i år. Sammen med den London-baserte performanceduoen Bohman Brothers inviterer de til lunsjkonsert i Ny musikks lokaler fredag 12. september.

Barnas Ultima på Operaen
Søndag 14. september får barna sin egen Ultima-dag på Operaen. Det blir konserter, installasjoner, workshops og mye annet. Blant annet kommer Lars Vaular som rapper sammen med lyden av trær, improvisasjonstrioen Parallax, POING med «bæsje-performance», lyden av når en fyr kjeder seg i hjel på en stol, en selvspillende kommode og et selvspillende orkester, «på-stedet-koreografi» med Panta Rei danseteater og barnas egen workshop med utforming av grafiske partiturer.

Jenny og Susannas kritikerroste bestillingsverk
Meshes of Voice ble laget som et bestillingsverk i samarbeid mellom to av landets mest egenartede og spesielle stemmer til Ladyfest 8. mars 2009. Verket er ifølge Jenny Hval og Susanna en slags moderne surrealistisk fabel som omhandler begjær, frykt, undring og mytiske skapninger. Flygel, gitar, elektrisk harmonium, diverse effekter og elektronikk, preparert piano og perkusjon, blandet med en vev av stemmer- resulterte i et vekselsvis sparsommelig sart og massivt lydbilde. Meshes of Voice er sjangerfri musikk som befinner seg i et moderne mytisk landskap. I Kulturkirken Jakob 12. september gjenoppstår verket i ny drakt.

Krog og Surman avslutter
Ultimafestivalen avslutter med en fullspekket konsert med Karin Krog, John Surman, Ben Frost, TCF og Jeppe Just Instituttet. En av Norges fremste jazzsangere med stor internasjonal anseelse, Karin Krog, er med når Ultima runder av med stor konsert på Vulkan. Krog og den engelske multi-instrumentalist John Surman har hatt et duosamarbeid i mange år. De tilhører begge en generasjon av europeiske musikere som har arbeidet  med å utvide jazzens internasjonale horisont og var begge tidlig ute med å ta i bruk  elektronikk i jazzsammenheng. De har spilt inn flere plater sammen bl.a. for ECM. To av deres innspillinger har vunnet Spellemannspris i kategorien jazz. De begynte sitt samarbeid med å utforske samspill mellom stemme og saksofon og med elektroniske bakgrunner og diverse tilsatser til bruk i ”Live electronics”.

Hele programmet til Ultima finner du her

Fra forsiden

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev