Nyheter

Rekordstor jubileumsfestival

Kongsberg Jazzfestival setter ny publikumsrekord i sitt femtiende år. Onsdag 2. juli åpner Trondheim Jazzorkester & Christian Wallumrød festivalen med nytt bestillingsverk.

Allerede et par uker før festivalstart hadde Kongsberg jazzfestival med 18 350 solgte billetter slått fjorårets salgsrekord. Dermed blir årets jubileum den største festivalen i Kongsberg Jazzfestivals historie.
– Vi har satset knallhardt i år, og det er spennende å se at dette slår ann blant publikum, sier festivalsjef Kai Gustavsen.  Det store trekkplasteret under årets festival er Stevie Wonder, men festivalen forteller at billetter har sust ut til alt fra de smaleste jazzkonsertene på programmet, til sikrere publikumsvinnere som jazzstjernerekka i Kongsberg kino.

Åpner festivalen
Kongsbergmusiker Christian Wallumrød står for åpningskonserten sammen med Trondheim Jazzorkester.
– Broren min (Fredrik) og jeg utgjør duoen ’Brutter’, der vi utforsker enslags pulsbasert dunk-dunk-musikk, med trommer, maskiner og elektronikk, og jeg tenkte det kunne være interessant å forsøke noe tilsvarende med en mye større besetning. Og ikke hvilken som helst besetning; dette har også blitt en anledning til å få jobbe med en fin miks av folk jeg allerede har hatt gleden av å jobbe med en god stund, og en del supre musikere fra den yngre delen av norsk under- og overgrunn. Det går mot en rikholdig instrumentering, et stort dynamisk spenn, og det blir nok ganske pulsdrevet, i utvidet forstand, sier Wallumrød selv om verket.

Jubileumsgalla
Bassist Arild Andersen har fått sette sammen sitt drømmeband til festivalens jubileumsgalla i Kongsberg Kino 5. juli.
– Han har vært festivalens trofaste støttespiller helt siden han spilte her for første gang i 1967. Allerede i 1971 stod han på scenen i Kongsberg kino med Sonny Rollins, og han har vært en viktig del av en rekke av festivalens konserthøydepunkter.  Men Arild Andersen får ikke dette oppdraget utelukkende basert på fortidas bragder, men fordi han fremdeles er en av de fineste bassister man kan høre. Han er ikke bare et stort navn i Norge og Norden, men i høy grad også internasjonalt, sier festivalen om valget.
Arild Andersen har med seg Bobo Stenson (piano), Bendik Hofseth (saksofon) og Billy Hart (trommer). I tillegg loves det flere celebre gjester.

Andre navn på programmet er Chick Corea / Stanley Clarke, Jarle Bernhoft, Mari Boine, Brötzmann / Parker / McPhee, Jamie Cullum, Sivert Høyem, Joshua Redman Quartet, Karin Krog, Marius Neset og Dave Holland.
Se hele programmet her.

Fra forsiden

Nyheter

Jazzknappleik

Paal Nilssen-Love og Jens Borge har trommet sammen hele 18 improvisasjonsmusikere fra Vestlandet til en todagers festival midt i august. Festivalen begynner i Stavanger og slutter i Bergen.

Nyheter

Festivalklare i Haugesund

Onsdag starter årets Sildajazz, og nærmere 40 arrangementer og konserter vil gå av stabelen i løpet av fem tettpakkede dager.

Meld deg på vårt nyhetsbrev