Nyheter

Stigende stjerner på Victoria

Mandag 19. mai starter Eksamensfestivalen på Nasjonal Jazzscene Victoria. Møt morgendagens jazzstjerner fra Musikkhøgskolen i aksjon på 37 eksamenskonserter over 10 kvelder – helt gratis.

Tekst/foto: Terje Mosnes

– Vi kunne ha avviklet eksamenskonsertene på dagtid på Musikkhøgskolen. Når vi i stedet legger dem til Nasjonal jazzscene Victoria som kveldskonserter, er det både for å plassere kandidatene i autentiske omgivelser for jazzmusikk, og for å understreke forvandlingen fra å være student til utøver i «den virkelige verdenen» sier Live Maria Roggen.

Come Shines eminente sanger er professor i Fagseksjonen for improvisert musikk, jazz og folkemusikk ved Norges musikkhøgskole og en av de mange lærerne/utøverne som i de to kommende ukene skal se noen av sine studenter i eksamensaksjon foran sensorer og publikum på landets ledende jazzscene.

Gleder seg
Allerede 20. mai skal én av Roggens adepter i ilden, sangeren Wathiq Hoosain (22). Etter to år ved University of Cape Town i hjemlandet Sør-Afrika har han nå fullført de to siste årene av utdannelsen ved NMH. Han gleder seg.

– Ja, det blir kulminasjonen på oppholdet mitt ved NMH, sier han og fortsetter: – Det at vi kan spille eksamenskonserten foran publikum på et anerkjent jazzspillested, er mye mer representativt for den virkeligheten som møter oss som musikere, og en god forberedelse.

– Hva skal du synge for sensorene?

– Jeg skal ha med meg kvartetten min – piano, bass og trommer – og synge noen egne låter og noen av Fred Hersch, Kenny Wheeler og en av mine norske favorittkomponister, Elin Rosseland.

– Ser du en framtid som utøvende artist eller planlegger du å kombinere undervisning og utøverkarriere?

– Først blir det mer utdannelse, jeg har søkt komponiststudiet her på Høgskolen, og vil fortsette musikkutdannelsen enten jeg kommer inn eller ikke. På sikt håper jeg å etablere en karriere som sanger. Det er langt mellom de mannlige sangerne i samtidsjazzen,  og det håper jeg å kunne gjøre noe med.

 

EKSAMENSLYST: Litt nerver, men mest spillelyst hos sanger Wathiq Hoosain og saksofonist Mette Henriette Martedatter Rølvåg. Professor/sensor Live Maria Roggen (midten) ser også Eksamensfestivalen lyst i møte.  (foto: Terje Mosnes)
EKSAMENSLYST: Litt nerver, men mest spillelyst hos sanger Wathiq Hoosain og saksofonist Mette Henriette Martedatter Rølvåg. Professor/sensor Live Maria Roggen (midten) ser også Eksamensfestivalen lyst i møte. (foto: Terje Mosnes)

Eget ensemble
En uke seinere, tirsdag 27. mai, skal saksofonist Mette Henriette Martedatter Rølvåg (23) fra Trondheim til pers på Victoria. I likhet med Wathiq Hoosain er hun godt i gang med en karriere, og har rukket å spille i så vel New York som på Slottet i Oslo.

– Tre ganger på Slottet, faktisk, smiler hun, og forteller at eksamenskonserten kommer til å by på musikk som hun har skrevet over flere år for sitt ensemble på 12 musikere.

– Jeg har spilt mye friimpro, og med mange utrolig gode improvisatorer i bandet er det naturlig at musikken blir en blanding av gjennomkomponerte partier og partier med rom for improvisasjon, forklarer hun.

– Hvordan ser du framover på livet som yrkesmusiker?

– Det blir nok ikke mer studier med det første, snarere blir denne konserten en begynnelse. Jeg har lagt ned mye arbeid og penger i dette ensembleprosjektet, og vi går i studio til sommeren for å spille inn musikken på et album som kommer ut til vinteren. Så blir det en del andre prosjekter utover høsten, og turneer med ulike band.

Komfortable
Seks ganger tidligere har Musikkhøgskolens jazzstudenter spilt sine eksamenskonserter på Nasjonal jazzscene, og Live Maria Roggen har erfart at både studentene og andre eksamensimpliserte føler seg komfortable i jazzklubbsettingen.

– Og det virker som om publikum også har omfavnet dette. Det er en veldig bra atmosfære på konsertene, og siden det er gratis, er det lett å stikke innom og sjekke ut disse nye musikerne når man har tid, sier hun.

– For Nasjonal jazzscene er det viktig å være en arena for studentene, sier daglig leder Jan Ole Otnæs.

– Noen av dem har allerede spilt her, andre vil sikkert komme tilbake, og ikke minst er disse eksamenskonsertene en måte vi rekrutterer publikum på. Eksamensfestivalen passer utmerket sesongmessig også, så vi er veldig fornøyd med at scenen kan brukes til disse konsertene.

 

 

Fra forsiden

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Mandaljazz 10-årsjubileum - Cosmopolite 12. april 2024

Mandalitter og kosmopolitter

KONSERT: Frijazz, soul og kunstfreaks kler også de store norske scenene, som da Mandaljazz og Andreas Røysums bande med hell inntok Cosmopolite.

Meld deg på vårt nyhetsbrev