Nyheter

Jazz mot kreft

Andrea Kvintett og Pixel inviterer til konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo tirsdag 13. mai. Inntektene går til Kreftforeningens prosjekt Krafttak mot kreft.

13. mai arrangere Andrea Rydin Berge og hennes band, Andrea Kvintett, konsert sammen med Pixel i Kulturkirken Jakob. Begge band har imponert langt utenfor Norges grenser og etter flere turneer og festivalbesøk spiller de nå gratis til inntekt for Kreftforeningens prosjekt Krafttak mot kreft.

– Det handler om å bidra med det man kan, og for oss er det gjennom musikken, sier musiker Andrea Rydin Berge (30), som selv har opplevd kreft i nær familie.

Andreas mamma rammet av kreft
– Riktig kreftbehandling handler om livskvalitet for pasienten i ettertid, sier Andra Rydin Berge. Da legene oppdaget hjernesvulsten hos hennes mamma, ble hun og familien forespeilet at det kun var snakk om måneder igjen å leve. Nesten åtte år senere, lever mammaen fortsatt, men med betraktelig redusert livskvalitet på grunn av senskader.

– Ja, hun overlevede, men er i dag veldig pleietrengende, sier Andrea. Etter to omfattende hjerneoperasjoner, stråling og påfølgende cellegift fikk hun slag som følge av behandlingen. Senere ble balansen dårlig som førte til ben og lårhalsbrudd. Hun fikk også epilepsi, sier Andrea. – Mamma fikk god og profesjonell behandling for kreften, men fikk senskadene som følge av behandlingen. I dag vet vi at 75 prosent får senskader etter kreftbehandling og 10 prosent får store senskader. Da blir individuell behandling viktig for å gi kreftpasienter et godt liv også når de kommer tilbake.

Krafttak mot kreft
I Norge i dag får 1 av 3 kreft og av dem kommer 2 av 3 tilbake til livet, ifølge tall fra Kreftforeningen. Selv om overlevelsen har økt, er det ikke uten kostnad. Behandlingen har blitt mer avansert og bedre – og i mange tilfeller også tøffere. Mange pasienter går gjennom tøffe cellegiftkurer og stråling, noe som har konsekvenser for livskvaliteten, både under kreftbehandling og etterpå. For kreftbehandling har bivirkninger. Mange pasienter kan slite med ettervirkninger i lang tid, kanskje resten av livet.

Forskning på personlig tilpasset kreftbehandling gjør at man i fremtiden kan gi hver enkelt pasient den behandlingen de trenger, når de trenger den. Da sørges det for at pasienter ikke bare overlever, men at de også overlever til et godt liv med god livskvalitet uten unødvendige bivirkninger og seneffekter.

Rollemodell
– Jeg har lært mye av min mamma. Hun har som de fleste andre mammaer lært barna sine de enkle ting som trengs for å leve og fungere så godt som mulig i denne verdenen. Det er jeg glad for. Hun lærte meg å lage gourmetmat, sy i en knapp, male i 2-punkts perspektiv, farge håret, pynte meg, gå mine egne veier og nyte livet. Mamma startet sin egen brodeributikk, jeg startet mitt eget firma for å drive med musikk. Hun underviste i tegning og jeg underviser i sang og låtskriving, forteller Andrea.

– Mamma var tilbake i jobb etter første operasjon, men det var mye som ikke var som før. Til slutt måtte hun godta at hun ikke lengre kunne jobbe. Slik ble det også med andre ting, som å kjøre bil, lage mat, passe barnebarn eller komme seg ut av huset.

Jazz mot kreft

 

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev