Nyheter

Metheny starter Norgesturneen på Maijazz

Tirsdag 6. mai åpnes den 26. utgaven av Maijazz, og det hele sparkes i gang av Pat Metheny og hans Unity Group. Pat Metheny besøker fem byer på fem dager; Stavanger, Bergen, Molde, Trondheim og Oslo.

Pat Metheny besøkte Maijazz sist i 2002. Da spilte han i Stavanger idrettshall for 2600 publikummere. Det er den hittil best besøkte enkeltstående konserten i Maijazz sin 26 år lange historie. Denne gangen skal Metheny spille i den akustiske salen, Fartein Valen, i Stavanger konserthus, og billettsalget går godt.

– Å få Pat Metheny på besøk er en ønskedrøm for en hver festival, det er en utrolig gitarist og komponist som har mottatt Grammyer i fleng, så han må vi ha til byen hver gang vi får anledning, sier festivalsjef Per Hasse Andersen i en pressemelding.

Maijazz åpnes av E.S.T. medlemmer
De to gjenværende medlemmene av Esbjörn Svensson trio (E.S.T.), Dan Berglund og Magnus Öström, skal åpne festivalen offisielt. E.S.T. besøkte Maijazz sist i 2006. Da prydet også bandet Maijazz sin karakteristiske festivalplakat. To år senere døde frontfigur Esbjörn Svensson, og europeisk jazz hadde mistet  et av sine ypperste band.

– E.S.T. har jobbet med sammen med Pat Metheny flere ganger. Derfor er det ekstra kjekt at de står for den offisielle åpningen i år, sier festivalsjef Per Hasse Andersen.

Skal spille E.S.T. i full symfoni
Under årets Maijazz presenterer de to gjenværende medlemmene i supertrioen prosjektet ”E.S.T. Symphony” sammen med Stavanger symfoniorkester, Helge Lien (piano), Matthias Eick (trompet) , Tor Yttredal (saksofon), Eivind Aarset (gitar) samt en profilert, hemmelig og lokal gjestevokalist.

Flere grunner til å besøke Stavanger denne uken
Maijazz byr også på konserter med den afrikanske superstjernen Angelique Kidjo, den engelske crooneryndlingen Anthony Strong, norske sterke band som Jøkleba, Arild Andersen trio og In The Country, den amerikanske jazzsangerinnen Lizz Wright, r&b-fenomenet Snarky Puppy , kultbandet Nik Bärtsc Ronin, energiske The Thing, indiejazzbandet Pixel, italienske Mario Piancentini sextet samt Tierney Sutton som reiser ens ærend fra Carlifornia til Stavanger for å presentere prosjektet ”After Blue”.

Festivalen preges av sterke lokale prosjekter
MaiJazz har tradisjon for å presentere prosjekter fra det lokale jazzmiljøet. En fellesnevner med mange av årets prosjekter er at regionens jazzutøvere har rettet blikket utover gjennom samarbeid med både norske og internasjonale utøvere. Eksempler på dette er Phil McDermott ferske prosjekt “Crossing Borders”, Didrik Ingvaldsens NOCZ Quartet, Subtrio med Paolo Fresu og Ensemble Noor og DaMaNa.

Maijazz starter tirsdag 6. mai og varer frem til søndag 11. mai.

 

Fra forsiden

Intervju

OJKOS spelar Sigrid Aftret – inspirert av biletkunstnar Anna-Eva Bergman

Saksofonist og komponist Sigrid Aftret gav tidlegare i haust ut debutplata med bandet sitt Bêl som vart teke i mot med begeistra øyrer frå kritikarar og publikum. No er ho fersk i OJKOS, og tysdag 29.11 får vi høyre hennar første tolking av orkesteret. Vi ville høyre med Aftret om ho kunne fortelje om kva vi får høyre denne dagen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev