Festival

Imponerende mangfold

I april gikk årets 12 Points-festival av stabelen i Sverige. Tolv unge, fremadstormende band fra tolv ulike land presenterte seg for internasjonal bransje og publikum. Pixel ble invitert til å representere Norge.

Den åttende 12 Points festivalen gikk av stabelen 10.-12. april i en av Europas to Kulturhovedsteder 2014, Umeå i Sveriges Norrland – hjembyen til hardcore, punk og metallband som Refused og Meshuggah, og ikke minst: svenskenes store saksofonkoloss Mats Gustafsson. 12 Points arrangeres av irske Improvised Music Company (IMC) med kunstnerisk leder Gerry Godley i spissen. Festivalen arrangeres annet hvert år i Dublin og annet hvert år andre steder i Europa. Tidligere har Stavanger (2010) og Porto (2012) vært vertskap. Årets festival ble arrangert i samarbeid med NorrlandsOperan, som også var scene for både musikk og seminarprogram. Saksofonist Jonas Knutsson hadde rolle som årets 12 Points-mentor, hvis oppgave var å videreformidle inntrykk og gi gode råd til band og musikere om utvikling.

Pixel på 12 Points 2014
Pixel på 12 Points 2014

12 Points presenterer hvert år 12 unge fremadstormende band fra 12 ulike europeiske land. Jazzbegrepet står sentralt, selv om begreper som kreativ, improvisert og progressiv musikk er like representative for musikken vi hører. Blant bandene som tidligere har spilt på festivalen finner vi navn som Puma (No), Ibrahim Electric (Dk), Paavo (Se), trioVD (Uk), Colin Vallon Trio (Ch), PELbO (No), De Beren Gieren (Be) og Hanna Paulsberg Concept (No).

Underskogen av europeisk musikkliv
Med årets utgave bekreftet festivalledelsen nok en gang sin kvalitetssikre og spenstige sans for programmering, og bød på det fremste av det nye, friske og delvis uoppdagede som finnes i underskogen av Europas musikkliv. Som tidligere var det også lagt vekt på å sette sammen band som representerer ulike uttrykk og utfyller hverandre, slik at publikum virkelig fikk et blikk inn i det imponerende mangfoldet og diversiteten som preger den unge, europeiske jazzscenen – fra de sveitsiske progjazzerne i Schnellertollermeier, via den ekspressive franske harpe- og bassduoen Five38, den britiske kometpianisten Alexander Hawkins, den apokalyptiske pianotrioen LAB trio fra Belgia, til de norske popjazzfavorittene Pixel, for å nevne noen.

Europeisk møtepunkt
IMC legger mye vekt på at 12 Points skal være et møtepunkt mellom musikerne og de mange representantene for europeiske festivaler, klubber, organisasjoner og media som gjester festivalen. Fellesmåltider og ”after concert hang out” med mulighet for jam ga rom for god nettverking og fine samtaler. På dagtid var det lagt opp til et fyldig seminar- og debattprogram under parolen Jazz Futures, med tema som ”Jazz in Sweden, then and now”, ”The Gatekeepers: Programming trends around Europe”, ”Jazz, Gender & Identity”, ”Building to last? New trends in jazz education” og ”Life after 12 Points – Alumni Perspectives”. I tråd med improvisasjonskunsten og lavterskelprinsippet tok gjerne diskusjonene sine egne retninger, bort fra de oppsatte headingene, uten at innholdet eller tematikken ble mindre interessant av den grunn.

Bandene som stod på scenen i NorrlandsOperaen under 12 Points 2014 var Schnellertollermeier (Lucerne), Elin Larsson Group (Stockholm), Pixel (Oslo), Five 38 (Paris), Foyn Trio (Aarhus), LAB Trio (Gent), Alexander Hawkins (Oxford), Herd (Helsingfors), Violent Spin (Wien), Marcin Masecki (Warszawa), Alarmist (Dublin), The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble (Amsterdam).

Nina Torske / Øyvind Skjerven Larsen
(foto: 12 Points)

 

 

Fra forsiden

Nyheter

OJKOS søker to nye medlemmar

OJKOS er eit komponist-kollektiv for skapande utøvarar, der kvart medlem skriv og får framført sin musikk mot å spele andre sine verk. No opnar de opp for søknader for å fylle to ledige plassar i ensemblet fra hausten 2024. Søknadsfrist er 8. januar 2024.

OJKOS spiller: Magnus Murphy Joelson - Victoria, Nasjonal jazzscene - 28. november 2023

Komponist med mye på hjertet

KONSERT: Orkesteret for jazzkomponister i Oslo gir liv til kompleksiteten i kveldens låter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev