Festival

God start på Vossa Jazz

Vossa Jazz startet fredag med blant annet Bill Frisell Trio (bildet). Vi gir deg en kort oppsummering i tekst og bilder fra festivalens første dag.

Fra åpningen av Vossa Jazz 2014
Fra åpningen av Vossa Jazz 2014

Tekst og foto: Thomas Johannessen

Voss er et sånt sted på Vestlandet der det regner litt hvert femte minutt, og du bør ha solbriller med deg på ettermiddagen.

Jeg ankommer i god tid til Vossevangen, til åpningen av Vossa Jazz på Park.  Åpningen føres i tale av Marit Eikemo i egen person. Hun etablerer en god kontakt med publikum og løfter forventningene til åpningskonserten, med Bill Frisell Trio Beautiful Dreamers.

Bill Frisell Trio Beautiful Dreamers med Arve Henriksen.
Bill Frisell Trio Beautiful Dreamers med Arve Henriksen.

Frisell er en mester på gitar, han håndterer den så uanstrengt at det ser ut som en lek. Sammen med  Eyvind Kang (bratsj) og Rudy Royston (trommer) spiller de en melodiøs jazz med spor av folkemusikk. Jeg fikk også en tidvis fornemmelse av New Orleans i rytmene til Rudy. En herlig blanding. Og det ble enda bedre da de  fikk besøk av Arve Henriksen på trompet.

Gamlekinoen på Voss
Gamlekinoen på Voss

En god start på Vossajazz.

Voss er ikke så stor. Og det er for det meste på Park det skjer, en og annen konsert på kinoen (den gamle ja), og en scene her og der, men ellers er det festsalen, hovedsalen og Jassbox-klubb i kjelleren på Park som huser det meste om kvelden.

Jeg rusler bort til Gamlekinoen, der og er det mange glade mennesker. Det er en god stemning i byen.

På Gamlekinoen spiller Medeski, Martin & Wood,  og for anledningen Nels Cline på gitar. De bruker Hammond-orgel, funky basslinjer og groovy rytmer. Scenen er badet i et oransje lys og kvelden er elektrisk.

Medeski, Martin & Wood
Medeski, Martin & Wood

 

Saxophone-attack!
Det bærer tilbake til Park i god tid til den svenske sekstetten Anna Högberg Attack! Festsalen er en intimscene, saksofonene står der klare i lag med kontrabass, piano og trommer.  Jeg blir enda gladere da jentene entrer rommet, de har med seg enda flere saksofoner. Dette viser seg å være dagens høydare.

Anna Högberg Attack!
Anna Högberg Attack!

En av de siste låtene de spiller, Attack!, begynner med Anna Högberg på barytonesax, blir fulgt opp av Malin Wättring og Elin Larsson på tenorsax. De tar oss med så høyt du kommer før sopransaxen tar oss med enda lengre opp og inn i herlig lydbilde som hopper over til tangenter og reiser videre inn i et mer sterkt landskap av godlyd. Absolutt hørevennlig for våre fine, store festivalører.

Klubb-konsept
Jassbox-sjefen Espen Horne har med seg Miss Tati på mikk, og folk danser til groovy rytmer. De slipper til Side Brok utpå natta. Hiphop på jazzfestival sier du?  Joda, og fint er det og.

Det er fint å se så mange Vossinger og tilreisende samles omkring jazzen, og vesle store Voss samler oss på en kompakt arena, som bidrar til å øke festivalfølelsen. Vi er her sammen, og vi slipper å tråkke utendørs i søle og knuste plastglass, som på andre festivaler. En fredag har blitt til natt, og den er kald på Voss, men de har selvsagt rullekebab her og.

Sees Lørdag.

Fra forsiden

Festival

NTT kjenner Vosselarmen i det fjerne

Selv festivaler som ikke avholdes kan få spesialutgaver. Vi snakker med tingingsverkkomponist Ingebrigt Håker Flaten, festivalsjef Trude Storheim, plate- og vosseuaktuelle Hildegunn Øiseth, Lyder Øverås Røed skulle også spilt og Tom Stalsberg har skrevet dikt.

Festival

Vossa Jazz-prisen til Elisabeth Lid Trøen

Vossa Jazz 2020 er avlyst, men på det som skulle vært festivalens åpningsdag, valgte festivalen likevel å dele ut sin årlige pris. Saksofonisten Elisabeth Lid Trøen ble årets prismottaker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev