Nyheter

Sidsel Endresen årets Artist in residence

Jazzsanger, komponist, tekstforfatter og pioner innen vokalimprovisasjon, Sidsel Endresen får fri tilgang til scenen under årets Moldejazz.

Med mer enn tre tiår i fronten av norsk jazz, er ikke Endresen bare en av våre største jazzartister, men også en av de mest særegne stemmene og en utøver som representer jazzens urkraft – den frie improvisasjonen. Fra tidlig 80-tall har Endresen besøkt Moldejazz utallige ganger, blant annet var hun første kvinne som leverte bestillingsverk til festivalen i 1993 med «Pagan Pilgrimage».

– Moldefestivalen har fulgt meg opp gjennom veldig mange år og har vært en svært betydningsfull arena for meg. Det er en ære å få være Artist in residence, og en strålende mulighet for å samle noen tråder fra mitt mest aktuelle arbeide det siste ti-året. Mitt AIR i Molde kommer til å handle helt og holdent om mitt arbeide med fri improvisasjon, sammen med noen av mine viktigste musikalske samarbeidspartnere. Elektrisk og elektronisk med Stian Westerhus, Merriwinkle, Honoré og Bang, og i et større, mer akustisk format med sekstetten. Min mangeårige samarbeidspartner og støttespiller, lydprodusent Asle Karstad, har lydansvaret på alle konsertene, sier Endresen i en pressemelding.

Håndplukket sekstett
Da Endresen fylte seksti i 2012 ble det feira med jubileumskonsert på Victoria Nasjonal jazzscene i Oslo. For anledningen satte Endresen sammen en sekstett bestående av håndplukkede musikere – Christian Wallumrød på flygel, Eivind Lønning på trompet, Espen Reinertsen på saksofon, Vilde Sandve Alnæs på fiolin og Inga Margrethe Aas på kontrabass.Sekstettens så langt eneste opptreden på Victoria høsten 2012 ga definitiv mersmak, og nå er de klare for et nytt møte på Plassen mandag 14. juli kl. 18.

Duo med Stian Westerhus
De seineste åra har Endresen vært aktuell i duo med gitaristen Stian Westerhus. Westerhus er kjent for sin kompromissløse traktering av gitaren og sin kreative bruk av elektronikk. Westerhus/Endresen høstet svært gode omtaler for albumet Didymoi Dreams i 2012, blant annet på BBC og i The Guardian, og som her hjemme ble belønna med en Spellemannpris. Etter planen skal Endresen og Westerhus i studio for å spille inn nytt materiale i august. Duoen spiller på Teatret vårt torsdag 17. juli kl. 20.

Gjensyn med Merriwinkle
Trioen Merriwinkle bestående av Sidsel Endresen på vokal, Christian Wallumrød på assorterte tangenter og Helge Sten på gitar og diverse elektronikk. Merriwinkle gav ut et album med samme navn i 2004 til strålende kritikker og turnerte hyppig i inn- og ut-land fra 2002 og fram til 2008. Reunion finner altså sted under Moldejazz på Storyville onsdag 16. juli kl. 22.

Festival in residence
Erik Honoré og Jan Bang har under den årlige Punkt-festivalen i Kristiansand hatt live remixing som en viktig del av konseptet. Artist in residence Sidsel Endresen har vært del av dette konseptet under Punkt siden 2005 – og legger nå opp til en Festival in residence i det Honoré og Bang har blitt invitert til å ta med miksepultene til Moldejazz. Ved midnatt fredag 18. juli kl. 22 på Teatret vårt er det klart for live remix av to internasjonale utøvere som har fått strålende kritikker for sin siste utgivelse. Hvem det er snakk om avsløres ved Moldejazz tredje artistslipp kl. 11 niende april.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev