Nyheter

Frijazzlegender til Kongsberg

Kongsberg Jazzfestival har lange tradisjoner for å presentere det ypperste fra frijazzscenen, og i jubileumsåret er Brötzmann / Parker / McPhee samt The Thing XL (bildet) klare for festivalen.

I tråd med festivalens frijazztradisjoner mønstrer Kongsberg Jazzfestival tre av frijazzens mest markante profiler på samme konsert i Smeltehytta 5. juli.  Peter Brötzmann, Evan Parker og Joe McPhee gjør for første gang en konsert sammen som trio.

Peter Brötzmann har vært et ruvende midtpunkt i den europeiske frijazzen siden plata «Machine Gun» kom i1968. Evan Parker, som også var med på «Machine Gun», har vært helt sentral framveksten av den britiske frijazzscenen på 1960 – og 1970-tallet og er fremdeles en hovedperson i den samtidige improviserte musikken. Joe McPhee er amerikaneren i trioen. Han har tatt arven fra Albert Ayler og Pharoah Sanders noen viktige skritt videre.

– Disse tre veteranene har alle beholdt en forbausende ungdommelig friskhet, og sammen med alderens modenhet og deres aldri sviktende evne til samspill og musikalsk samtale, ligger det her an til en konsertopplevelse av de helt sjeldne, skriver Kongsberg Jazzfestival i en pressemelding.

The Thing med gjester
The Thing ble startet i 2000 og selv om alle tre medlemmene er opptatt på utallige andre musikalske fronter, har de holdt samarbeidet ved like fram til dags dato. Ett av kjennetegnene ved The Thing er en positiv musikalsk kjemi av det sjeldne slaget, og Ingebrigt Håker Flaten , Paal Nilssen-Love og Mats Gustafsson tilhører alle tre verdenseliten innen fri, improvisert musikk..

– The Thing spilte en forrykende konsert på Kongsberg Jazzfestival i 2012, en av de aller beste vi har hørt av dem. De ble ekstra inspirert av Joe McPhee som entret scenen litt ut i konserten, og det har vist seg ved flere anledninger at The Thing-musikerne strekker seg ekstra langt når de har med en gjest eller to. Derfor har vi store forventninger til årets festivalkonsert, for da får de med seg trombonisten Mats Äleklint og trompeteren Goran Kajfes, forteller festivalen.

Mer om programmet på Kongsberg Jazzfestival her.

 

 

Fra forsiden

Nyhet

Ti nye fra Moldejazz

I siste programslipp fra Moldejazz finner vi størstedelen av programmet til Alexandraparken, to konserter i Domkirka og en Storyville-konsert.

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev